TeensGo (etc...)

  • KidsGo με αγάπη!

ΣΕΙΣΜΟΣ, ας είμαστε προετοιμασμένοι

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Αυγούστου 30, 2013 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου Κατηγορία: TeensGo (etc...), Εκπαίδευση

ΣΕΙΣΜΟΣ, ας είμαστε προετοιμασμένοι

earthquake_icon12Ο σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών στην Κλίμακα Richter που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, μας είχε συγκλονίσει και συγκινήσει όλους.

Ο απλός κόσμος, που δεν έχει ειδικότητα σχετική με την πολιτική μηχανική ή τη σεισμολογία, δύσκολα αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτό. Θα μπορούσαμε απλώς να αναφέρουμε ότι ένας σεισμός με μέγεθος 9 βαθμών στην Κλίμακα Richter απελευθερώνει ενέργεια 25.000 φορές περισσότερη σε σχέση με ένα σεισμό 6 βαθμών, που για την Κύπρο θα θεωρείτο πολύ μεγάλος.

earthquake_icon1

Από την άλλη, εύκολα είναι αντιληπτό στον καθένα μας ότι η καταστρεπτικότητα ενός σεισμού εξαρτάται άμεσα από το χώρο στον οποίο συμβαίνει. Αν συμβεί κοντά σε κατοικημένες περιοχές, και ειδικά εάν το εστιακό βάθος είναι μικρό, τότε η καταστρεπτικότητα του θα είναι πολύ πιο μεγάλη παρά εάν συμβεί σε μεγάλη απόσταση και βάθος.

earthquake_icon11Αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία ήταν σίγουρα κάτι πρωτοφανές. Το ρήγμα στο φλοιό της γης που διαρρήχθηκε είχε μήκος περί τα 500km! και η μετακίνηση κατά μήκος του ρήγματος ήταν περί τα 30m. Η μέγιστη καταγραφείσα επιτάχυνση (βασικό μέγεθος για τον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών) έφθασε μέχρι και τα 3g, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Το μέγεθος αυτό είναι κολοσσιαίο εάν σκεφτεί κανείς ότι στην Κύπρο σχεδιάζουμε τις κατασκευές μας για 0,10 έως 0,25g.

Η Κύπρος, αν και βρίσκεται μέσα στη δεύτερη σε έκταση σεισμογενή ζώνη της γης, ωστόσο είναι σ’ ένα τμήμα αυτής της ζώνης σχετικά λιγότερο ενεργό. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο όριο μεταξύ της Αφρικανικής και Ευρασιατικής πλάκας, μέσα σε μία γενική ζώνη κατάδυσης που εκτείνεται σε τοξοειδή μορφή, γνωστή ως κυπριακό τόξο.

earthquake_icon2

Οι σεισμοί στην περιοχή μας έχουν μεγέθη που σπάνια υπερβαίνουν το 7, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι ένας τέτοιος σεισμός δεν θα μπορούσε να προξενήσει πολύ εκτεταμένες ζημιές, ειδικά εάν είχε μικρό εστιακό βάθος και γινόταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ο σεισμός στην Αθήνα του 1999 είχε μέγεθος 6, και όλοι θυμόμαστε τις φοβερές καταστροφές που προκάλεσε.

earthquake_icon15Βέβαια, μπορεί οι Ιάπωνες να έχουν μεγαλύτερους σεισμούς από εμάς, είναι όμως και καλύτερα προετοιμασμένοι. Πρώτα απ’ όλα, σχεδιάζουν τις κατασκευές τους ώστε να αντέξουν πιο έντονες σεισμικές δονήσεις. Αυτό δεν θα μας απασχολήσει φυσικά στο άρθρο αυτό. Η δεύτερη διαφορά μας με τους Ιάπωνες είναι ότι αυτοί, από μικρή ηλικία, φροντίζουν να έχουν μία σωστή αντισεισμική εκπαίδευση γιατί η γνώση είναι προστασία στο σεισμό. Ας δούμε λοιπόν το θέμα αυτό.

Μέσα από μία σωστή αντισεισμική εκπαίδευση μπορούμε να αναπτύξουμε μία αντισεισμική συνείδηση και να είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουμε αυτό το θηρίο φυσικό φαινόμενο που λέγεται σεισμός.

earthquake_icon13Μαθαίνουμε λοιπόν τι κάνουμε ΠΡΙΝ, κατά τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΜΕΤΑ το σεισμό και διατηρώντας την ψυχραιμία μας την ώρα του σεισμού εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε μάθει.

Για αυτήν μας την εκπαίδευση ψάξαμε και βρήκαμε στο διαδίκτυο διάφορους ιστοχώρους. Τις εντυπώσεις μας όμως έκλεψε ο ιστόχωρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), τον οποίο και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας, http://www.oasp.gr
Πρόκειται για έναν ελληνικό διαδικτυακό τόπο με πλούσιο, ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και πολύ χρήσιμο υλικό για τον σεισμό.

earthquake_icon6Ενημερωτικά ο Ο.Α.Σ.Π. ιδρύθηκε το 1983. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ελλάδος. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντισεισμικής συνείδησης του πληθυσμού διοργανώνοντας ενημερωτικές ομιλίες, συμμετέχοντας σε ασκήσεις ετοιμότητας σε χώρους εργασίας, υλοποιώντας ενημερωτικά προγράμματα για διάφορες ομάδες του πληθυσμού και διανέμοντας το κατάλληλο ενημερωτικό υλικό ανά ομάδα στόχο.

Στον ιστόχωρο του θα βρείτε οδηγίες αντισεισμικής προστασίας, θα μάθετε τι είναι σεισμός, μέγεθος, εστία, ένταση, επίκεντρο, ρήγμα, σεισμικά κύματα… έννοιες που ακούγονται συχνά και που επαναλαμβάνονται από όλους μας μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για του τι πρέπει να γνωρίζεται για την κατασκευή ή την αγορά σπιτιού αφού η αντισεισμική προστασία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη μελέτη και την κατασκευή του κι όχι μόνο.

earthquake_icon7

Μία επίσκεψη θα σας πείσει.

Και επειδή και τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση σεισμού ο Ο.Α.Σ.Π. φρόντισε και για αυτά δημιουργώντας τους μία ιστοσελίδα με παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με σκοπό να μάθουν γενικά για το σεισμό και πώς να προστατευθούν ΠΡΙΝ, κατά τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΜΕΤΑ τον σεισμό.

Την ιστοσελίδα θα βρείτε στη διεύθυνση: http://kids.oasp.gr , κι είναι ευκαιρία τώρα που τα παιδιά θα είναι στο σπίτι λόγω διακοπών να την επισκεφθούν συνδυάζοντας παιχνίδι και γνώση.

earthquake_icon3

Σύμφωνα με πληροφορίες του saferinternet.gr ο ιστοχώρος αυτός έλαβε το 3ο εθνικό βραβείο στον Διαγωνισμό «Best Children’s Online Content European Award 2011″ που διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μη χάνετε λοιπόν χρόνο. Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο και διαδώστε τον! Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα από το Saferinternet.gr στο facebook το οποίο μήνυμα ήταν και η αφορμή γι’ αυτό το άρθρο. Ένα άρθρο που εύχομαι να δώσει έναυσμα για το ξεκίνημα μιας καλής αντισεισμικής εκπαίδευσης γιατί… η γνώση είναι προστασία!

Μερικά αποσπάσματα από έντυπα του Ο.Α.Σ.Π. http://www.oasp.gr/entypa :

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

Η Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία 9 χρονών εγκατάσταθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, την Λαμία, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2014 εργαζόταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Σήμερα ασχολείται με προγραμματισμό/σχεδιασμό και εφαρμογές διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του KidsGo. Είναι παντρεμένη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και έχει τρία παιδιά.