Εκπαίδευση

  • KidsGo με αγάπη!

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Οκτωβρίου 14, 2013 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Εκπαίδευση

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού

Το 1980, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., θέσπισε και καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού (ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1945 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO) με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

nana_icon13

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού, το KidsGo έψαξε στο διαδίκτυο και βρήκε για τους φίλους μας, μικρούς και μεγάλους, πολύ-πολύ όμορφες ιστοσελίδες αγαπημένων προϊόντων των παιδιών, εξαιρετικούς οδηγούς διατροφής με πολύτιμες συμβουλές που ετοιμάστηκαν από διάφορες ομάδες που θα δούμε πιο κάτω αναλυτικά, τραγούδια, εκπαιδευτικά βίντεο, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλα πολλά.

Πάμε λοιπόν, να δούμε πρώτα τις ιστοσελίδες.

Ξεκινάμε με την Τροφούπολη,
nana_icon10Η Τροφούπολη αποτελεί μια ολοκληρωμένη επιστημονική ιδέα, που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει παιδιά και γονείς σε θέματα που αφορούν την υγιή τους ανάπτυξη, μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών αλλά και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Έχοντας ως πρότυπο τη Μεσογειακή διατροφή, η Τροφούπολη προσπαθεί εύστοχα να εξοικειώσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς για τη σωστή επιλογή των τροφών, την θρεπτική αξία των συστατικών αλλά και την συμβολή της υγιεινής διατροφής στη σωστή ανάπτυξη και διάπλαση του παιδικού οργανισμού.

Η ιδέα της Τροφούπολης παρέχει στα παιδιά διαρκή εκπαίδευση και ψυχαγωγία μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο (Διατροφότοπο), όπου τα παιδιά παίζοντας με ειδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, εκπαιδεύονται και ενημερώνονται, λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές, από εξειδικευμένο προσωπικό για θέματα ή προβλήματα που σχετίζονται με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Παράλληλα εκδίδει τη διμηνιαία εκπαιδευτική και ψυχαγωγική έκδοση (για γονείς και παιδιά), το περιοδικό «Διατροφούληδες» που κυκλοφορεί σε 30.000 αντίτυπα και διατίθεται στα περίπτερα πανελλαδικά και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αττικής.

Συνεχίζουμε με την ιστοσελίδα «…και έφαγαν αυτοί καλύτερα», μια αισιόδοξη ιστορία για τον υποσιτισμό μέσα από παιχνίδι:
Το διαδικτυακό παιχνίδι “…και έφαγαν αυτοί καλύτερα” δημιούργησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν βοήθεια με κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς.

Στόχος του παιχνιδιού είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών στο θέμα του παιδικού υποσιτισμού, μια ασθένεια που προκαλείται συνήθως από την έλλειψη τροφής τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα και πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μέσα από αυτό το παιχνίδι μικροί και μεγάλοι θα παίξουν μαθαίνοντας και θα μάθουν παίζοντας για τη διατροφή των παιδιών και τον υποσιτισμό.

nana_icon14

Συνεχίζουμε με τον αγαπημένο φίλο των παιδιών, τον JUNIOR της ΦΑΓΕ, που επικοινωνεί με τους λιλιπούτειους φίλους του και διαδικτυακά…
Όλα αυτά τα χρόνια o Junior της ΦΑΓΕ, ο ήρωας όλων των παιδιών, τα συντροφεύει με τις φανταστικές του γεύσεις αλλά και με το παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό υλικό που τους αποστέλλει.

Στην ιστοσελίδα του, www.junior-fage.gr , τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους μπορούν να βρουν ό,τι επιθυμούν για τον Junior μαζί με πολλά διαδραστικά παιχνίδια, ιδέες για δημιουργική απασχόληση και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό… συμβουλές διατροφής, ενδιαφέροντα άρθρα!

Επισκεφτείτε λοιπόν το www.junior-fage.gr και παίξτε, διασκεδάστε, μάθετε και εξερευνήστε!

nana_icon16

Ακολουθεί η ιστοσελίδα της Amita FUN με τους αγαπημένους χυμούς φρούτων των παιδιών που παράγονται στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα αυτή τα παιδιά θα βρουν πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια όπου παρέα με τους ήρωες του FUΝοχωριού θα παίξουν, θα μάθουν και θα διασκεδάσουν.

nana_icon15

Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι πιο πάνω ιστοσελίδες αλλά εξίσου ενδιαφέρον και πολύ καλός είναι και ο οδηγός της Μεσογειακής Διατροφής που βρήκαμε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα έντυπο αποτέλεσμα μιας συνεργασίας 8 διαιτολόγων των Σερρών, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Σερρών (Αγωγή Υγείας) και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και των γονέων, για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.
Ρίξτε του μια ματιά και είμαστε σίγουροι ότι θα σας ενθουσιάσει!

nana_icon8

Επίσης μας κέρδισε το πιο κάτω τραγούδι, «Τόσο λάθος διατροφή» από την παιδική χορωδία Τυπάλδου:

Ένα πολύ όμορφο τραγούδι για τη διατροφή!!!
Στίχοι-Μουσική: Τατιάνα Ζωγράφου
Ερμηνεία: Άρτεμις Βαβάτσικα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Παιδική χορωδία Δημοτικού ωδείου Μοσχάτου

Το βίντεο επίσης που ακολουθεί είναι ένα βίντεο της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, σχετικό με τη σωστή διατροφή. Το βίντεο αυτό χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος για την διατροφή σε μαθητές δημοτικού.

Αφήσαμε για το τέλος τρία υπέροχα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους:

nana_icon171. Ο Δημήτρης και η Φιφή κάνουν λάθος διατροφή, ένα εκπαιδευτικό παραμύθι, που θα βοηθήσει μικρούς και μεγάλους!

  • Μήπως το παιδάκι σας είναι υπερβολικά λαίμαργο και παχουλό;
  • Μήπως αρνείται να βάλει μια μπουκιά στο στόμα του κι έχει καταντήσει ανησυχητικά αδύνατο; 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει λύση και το νέο βιβλίο της διαιτολόγου – διατροφολόγου Βασιλικής Παπαδοπούλου συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Γραμμένο σαν παραμύθι-με ρίμες(ομοιοκαταληξία, για να αφομοιώνεται-αποκτάται πιο εύκολα) και με πλούσια εικονογράφηση, το βιβλίο βοηθάει τα παιδάκια που έχουν κάποιο πρόβλημα με το φαγητό, να συνειδητοποιήσουν τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής κι έτσι θα μάθουν να τρώνε για πάντα υγιεινά, εφόσον η πολύτιμη αυτή γνώση θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.

nana_icon202. Φράουλες, βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι,

Πρόκειται για ένα γλυκό παραμύθι, που δείχνει στα παιδιά, με τρόπο διασκεδαστικό, την αξία της σωστής διατροφής.

Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ψηφιακή μορφή με αυτόματο κατέβασμα στον υπολογιστή σας.

3. Διατροφοπαιχνιδιάρηδες
nana_icon18Οι «Διατροφοπαιχνιδιάρηδες», είναι μια ειδική έκδοση για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να βοηθήσει τους γονείς στην πιο δύσκολη …μάχη τους στην κουζίνα!

Στο βιβλίο υπάρχουν έντεκα εικόνες χρωματισμού. Καθεμιά από αυτές συνοδεύεται από ένα σύντομο μήνυμα που, με απλό και κατανοητό τρόπο, δίνει στα παιδιά να καταλάβουν την αξία των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή μας.

Πριν κλείσουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως μέσα στη βιβλιοθήκη άρθρων του KidsGo υπάρχει το άρθρο του συνεργάτη μας Γιάννη Κερίμη «Η διατροφή των παιδιών» το οποίο σας συνιστούμε να διαβάσετε.

Από το KidsGo με αγάπη …καλή ενημέρωση!!!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.