Διατροφή

  • KidsGo με αγάπη!

Εγκυμοσύνη και διατροφή

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Οκτωβρίου 7, 2015 Συγγραφέας: Ιωάννα Μασούρα Κατηγορία: Διατροφή

Εγκυμοσύνη και διατροφή

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιόδους μιας γυναίκας όπου η μέλλουσα μητέρα καλείται να προσέχει τη διατροφή της και να εντάξει ένα είδος άσκηση πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντα γιατρού της. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι νόσος αλλά μια φυσιολογική βιολογική κατάσταση με μεταβολές και αυξημένες απαιτήσεις. Η έγκυος θα πρέπει να υιοθετήσει σωστό τρόπο διατροφής, συγκεκριμένα να εντάξει ποικιλία τροφίμων σε μικρά και τακτά γεύματα ώστε το έμβρυο να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη του.

Pregnancy-and-Nutrition-icon2

Χρήσιμες Πληροφορίες
Pregnancy-and-Nutrition-icon51. Πρωινή αδιαθεσία ή Καούρα. Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις υιοθετήστε την συνήθεια να καταναλώνετε μικρά και συχνά σνακ. Πριν το πρόγευμα ή πριν τον ύπνο (2 με 3 ώρες πριν) θα ήταν καλό να καταναλώσετε μια φρυγανιά.

Pregnancy-and-Nutrition-icon52. Δυσκοιλιότητα. Για αποφυγή της είναι απαραίτητη η κατανάλωση νερού και προϊόντων πλούσια σε φυτικές ίνες (βρώμη, τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα, όπως οι μπανάνες και τα μήλα, λαχανικά όπως τα καρότα και πατάτες).

Pregnancy-and-Nutrition-icon53. Απαραίτητα τα σνακ. Όταν είστε έγκυος, μπορείτε να είστε συχνά πεινασμένη. Όμως, πατατάκια, γλυκά, σοκολάτες και γλυκά είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, και μικρή θρεπτική αξία. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα υγιεινά σνακ σε ετοιμότητα. Καταναλώστε ένα σνακ, 2 έως 3 ώρες πριν κάθε κυρίως γεύμα για να πεινάτε λιγότερο.

Pregnancy-and-Nutrition-icon54. Το πιάτο σας θα πρέπει να περιλαμβάνει από όλες τις κύριες ομάδες τροφίμων. Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης (όπως, μακαρόνι ή ψωμί), άπαχο κρέας (όπως, κοτόπουλο), τυρί με μειωμένα λιπαρά, σαλάτα με λαχανικά εποχής και προσοχή στα λιπαρά.

Pregnancy-and-Nutrition-icon55. Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε διάφορα χρώματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και φυτικές ίνες απαραίτητα για τη σωστή λειτουργεία του οργανισμού.

1 μερίδα φρούτου αντιστοιχεί μ’ ένα από τα ακόλουθα:
– 1 μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, ροδάκινο ή μέτρια μπανάνα
– 2 μανταρίνια, δαμάσκηνα, ακτινίδια ή σύκα
– 4 βερίκοκα ή μέσπιλα
– 8 φράουλες
– 12 κεράσια ή ρόγες σταφυλιού

1 μερίδα λαχανικά αντιστοιχεί μ’ ένα από τα ακόλουθα:
– 1 φλιτζάνι κομμένα ανάμεικτα σαλατικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι, κραμπί κ.ά.)
– 1 φλιτζάνι ψημένα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο κ.ά.)

Pregnancy-and-Nutrition-icon56. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ω-3 λιπαρά οξέα. Πρόκειται για τα «καλά» λιπαρά απαραίτητα για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με έρευνες συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της καρδιάς του εμβρύου. Καλές πηγές ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (όπως, σολομός, σαρδέλα και φρέσκος τόνος), σπόροι (όπως, λιναρόσπορος) και ξηροί καρποί.

Pregnancy-and-Nutrition-icon1

Τέλος, οι διατροφικές οδηγίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι άλλες από αυτές της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής. Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή Διατροφή προάγει την κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Ακόμη, η χρήση του ελαιόλαδου ως βασικό έλαιο αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια, όπως ζωικό βούτυρο. Επιπλέον, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση γαλακτικών προϊόντων όπως τυρί και γιαούρτι.

Pregnancy-and-Nutrition-icon3

Το μοντέλο αυτής της διατροφής τονίζει τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος (όπως μοσχάρι, χοιρινό, κ.ά.) και της κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (όπως, κρουασάν, μπισκότα, γλυκίσματα, σοκολάτες, πατατάκια και αναψυκτικά). Πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε την κατανάλωση νερού καθώς, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και περιορίζει μερικά από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως δυσκοιλιότητα και πρήξιμο.

Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading)
Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Ιωάννα Μασούρα

Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι πτυχιούχος Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Reading, στο Η.Β. Η πτυχιακή της εργασία είχε θέμα: «Πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως και υγεία του εντέρου». Τον Σεπτέμβριο του 2013 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με εξειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Southampton στο Η.Β. Η μεταπτυχιακή της διατριβή αξιολόγησε τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση και επιλογή τροφών από άτομα τρίτης ηλικίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα σχετικά με την νοσογόνο παχυσαρκία καθώς και θέματα σχετικά με την υγεία και διατροφή του παιδιού. Έχει άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Αρθρογραφεί τακτικά για το medNutrition.gr. Επίσης έχει αναλάβει την παρουσίαση σε μαθητές δημοτικών σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας διαδραστικών σεμιναρίων με θέμα το «Υγιεινό Πρόγευμα». Παρακολουθεί τις περισσότερες Ημερίδες και Συνέδρια που αφορούν τη διατροφή που διεξάγονται στην Κύπρο. Είναι μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων και Διαιτολόγων Κύπρου.