Οι 3 μαγικές λέξεις της καλής συμπεριφοράς
Η διαπαιδαγώγηση καλών τρόπων είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνεται και ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Σε κανέναν γονέα δεν αρέσει να έρχεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παιδιού του. Ο λόγος και η ομιλία κατακτιούνται σε ένα παιδί σταδιακά.
Στην αρχή μαθαίνουν λέξεις, στη συνέχεια φτιάχνουν προτάσεις, μετά μαθαίνουν να διηγούνται ιστορίες έχοντας σωστό συντακτικό και τέλος την πραγματολογία της γλώσσας, όπου στην ουσία μαθαίνουν να μιλούν και να συμπεριφέρονται ανάλογα με τον συνομιλητή και την περίσταση. Αφού το παιδί κατακτήσει την πραγματολογία του λόγου, μπορούμε να του διδάξουμε τις 3 μαγικές λέξεις «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και «συγνώμη».
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, τονίζει στους γονείς ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο καλύτερα αξιολογούν το ακροατήριο τους και διαφοροποιούν τον τρόπο που μιλούν.
Τα 4 βήματα για την εκπαίδευση των «μαγικών λέξεων»- καλών τρόπων:
Χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι, πάντα, αυτές τις λέξεις και δίνετε το σωστό παράδειγμα
Ενθαρρύνετε το παιδί σας, κάθε φορά που ζητά κάτι, ακόμα και ασήμαντο, να χρησιμοποιεί τη λέξη «παρακαλώ»
Επιμείνετε, το παιδί σας, να χρησιμοποιεί τις λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει
Επιβραβεύετε πάντα όταν χρησιμοποιεί τις λέξεις
Μαθαίνω να ζητώ συγνώμη
Μία ακόμα πιο δύσκολη λέξη για τα παιδιά, αλλά σημαντική να τη χρησιμοποιούν, είναι η λέξη «συγνώμη». Είναι δύσκολη γιατί σχετίζεται άμεσα με το ταμπεραμέντο του παιδιού. Είναι απαραίτητο να καταλάβουν ότι λέμε συγνώμη όταν:
Εισβάλλουν ή δεν σέβονται ένα προσωπικό χώρο
Όταν πέφτουν πάνω σε κάποιον
Όταν χαλάνε κάτι που δεν είναι δικό τους
Μία συγγνώμη που λέγεται και γίνεται δεκτή, δίνει τέλος στο συμβάν και βοηθάει στην αποφυγή παρεξηγήσεων. Το παιδί πρέπει να μάθει πότε να τη λέει και να την εννοεί αλλά και να τη δέχεται ευγενικά.
Συμβουλή Ειδικού:
Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε στα παιδιά σας τη χρήση των «μαγικών λέξεων». Υπενθυμίζετε πάντα πότε να τις χρησιμοποιούν αλλά και τη σημαντικότητα τους. Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τη θετική σας διαπαιδαγώγηση το παιδί συμπεριφέρεται ανάρμοστα, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για συμβουλευτική.
Άρθρο του κ. Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou