Βιβλιοπαρουσιάσεις

  • KidsGo με αγάπη!

Η Πρόκληση ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Γονείς

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 11, 2013 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου Κατηγορία: Βιβλιοπαρουσιάσεις, Ψυχολογία

Η Πρόκληση ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Γονείς

«Το άτομο που καταπιέζεται στην παιδική του ηλικία δεν θα γίνει ποτέ ένα πραγματικά κοινωνικό πλάσμα. Θα παραμείνει ένα μισοδαμασμένο ζώο». Με αυτή την, ίσως σοκαριστική, φράση αρχίζει το βιβλίο του ο γιατρός και ψυχίατρος, δάσκαλος και παιδαγωγός, καλλιτέχνης και μουσικός Ρούντολφ Ντράικωρς (1897-1973).

Ένα βιβλίο 330 και πλέον σελίδων στο οποίο ο συγγραφέας εφοδιάζει τους γονείς και δασκάλους, όχι μόνο με πρακτικές συμβουλές για ειδικές περιπτώσεις προβληματικής συμπεριφοράς, αλλά και με μία βασική λογική και συναισθηματική στάση ώστε να γνωρίζουν πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν στα παιδιά και μαθητές τους σε κάθε περίπτωση.

Ο Ντράικωρς δεν περιορίζεται στο να μας εξηγήσει πώς να μην κάνουμε λάθη. Γνωρίζει ότι όλοι κάνουν λάθη και έτσι, θεωρώντας δεδομένο ότι κάπου στη συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά θα κάνουμε λάθη, μας εξηγεί πώς να διορθώσουμε τα λάθη αυτά, αφού φυσικά πρώτα τα αναγνωρίσουμε.

Διαβάστε λοιπόν για τις αποτελεσματικές μεθόδους διατήρησης της «τάξης», για την αποφυγή της σύγκρουσης, για τη σημασία της ενθάρρυνσης και για τη διαφορά του «σε παρακαλώ» από το «πρέπει».

Ακούστε από κάποιον ειδικό για τα πιο συνηθισμένα λάθη στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, για το παραχάιδεμα, την υπερβολική αφοσίωση και επίβλεψη, την απουσία αγάπης και τρυφερότητας, την αδιαφορία, την τρομοκράτηση των παιδιών, την επιμονή στην τυφλή υπακοή, την υποτίμηση, την ταπείνωση.

Διαβάστε ακόμη για το επίπλαστο της θεωρίας περί «ανταμοιβής και τιμωρίας» ώστε να αντιληφθείτε ότι, ακόμη κι αν πετύχετε από το παιδί σας σωστό φέρσιμο μέσα από ευχάριστη ή δυσάρεστη πίεση, η συμπεριφορά αυτή που θα πετύχετε θα είναι πρόσκαιρη και επιδερμική.

Με πραγματικά περιστατικά ο Ντράικωρς μας καθοδηγεί στην «τέχνη της ανατροφής». Ο Χάρρυ, δέκα χρονών, έχει ένα φίλο που δεν αρέσει στους γονείς του, διηγείται ο συγγραφέας. Του έχουν απαγορεύσει να τον κάνει παρέα, αλλά οι εντολές τους, όπως και πολλές παρόμοιες απαγορεύσεις, ελάχιστο αποτέλεσμα φέρνουν. Έτσι μια μέρα, ο Χάρρυ λέει ψέματα όταν η μητέρα του τον ρωτάει με ποιον είχε πάει βόλτα. Κι όταν το ψέμα αποκαλύπτεται επικρατεί μεγάλη αναταραχή στην οικογένεια. Ένα τέτοιο παράπτωμα δεν είναι δυνατό να παραμείνει ατιμώρητο!. Πως θα έπρεπε όμως να είχαν ενεργήσει οι γονείς; Ορθά χειρίστηκαν το πρόβλημα;

Μάθετε ακόμη για τα τόσο κακά αποτελέσματα της σωματικής τιμωρίας. Συνειδητοποιείστε αυτό που τόσο εύστοχα καταγράφει ο συγγραφέας: «Όποιος έφαγε ξύλο όταν ήταν παιδί, φέρνει τα σημάδια από τα χτυπήματα στο χαρακτήρα του».

Τα υπόλοιπα, ανακαλύψτε τα μόνοι σας διαβάζοντας αυτό το υπέροχο βιβλίο. Αξίζει τον κόπο. Η ανταμοιβή σας θα είναι ο σωστός χαρακτήρας των παιδιών και μαθητών σας.

Με το βιβλίο αυτό ο Ντράικωρς εφοδιάζει τις μητέρες, τους πατέρες και τους δασκάλους όχι μόνο με πρακτικές συμβουλές για ειδικές περιπτώσεις παιδικής συμπεριφοράς, αλλά και με μια βασική λογική και συναισθηματική στάση απέναντι στα παιδιά και την εκπαίδευσή τους. Ερευνά τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τη συμπεριφορά των παιδιών και φωτίζει με μοναδικό τρόπο τα αίτια της ανάπτυξης των διαφόρων «συμπτωμάτων» της απειθαρχίας ή της παθητικής υποταγής και μελαγχολίας του παιδιού. Αναλύει τον «Οικογενειακό Αστερισμό» (τη θέση του παιδιού μέσα στην Οικογένεια) και ερμηνεύει την επίδρασή του στη συμπεριφορά του παιδιού.

Πρόκειται για ένα αυστηρό βιβλίο, αλλά γεμάτο βοήθεια και κουράγιο γι” αυτούς που μεγαλώνουν και καθοδηγούν παιδιά στο σημερινό κόσμο της ανασφάλειας.

Η Πρόκληση ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Γονείς

Του Ρούντολφ Ντράικωρς
Ο Ρούντολφ Ντράικωρς γεννήθηκε στη Βιέννη το 1897, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του υπήρξε ευκατάστατος έμπορος και αυταρχικός στην ανατροφή των παιδιών.
Ο Ρούντολφ Ντράικωρς αναπτύχθηκε σε πολύμορφη και πληθωρική προσωπικότητα: γιατρός και ψυχίατρος, δάσκαλος και παιδαγωγός, καλλιτέχνης και μουσικός, κήρυκας και μαχητής για μια ανθρωπινώτερη παιδεία.

Εκδόσεις Θυμάρι

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

Η Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία 9 χρονών εγκατάσταθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, την Λαμία, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2014 εργαζόταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Σήμερα ασχολείται με προγραμματισμό/σχεδιασμό και εφαρμογές διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του KidsGo. Είναι παντρεμένη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και έχει τρία παιδιά.