Επικαιρότητα, νέα

  • KidsGo με αγάπη!

Χριστούγεννα – Επιλέξτε τα καλύτερα παιχνίδια για τα παιδιά

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Δεκεμβρίου 13, 2013 Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Καππάτου Κατηγορία: Επικαιρότητα, νέα, Ψυχολογία

Χριστούγεννα – Επιλέξτε τα καλύτερα παιχνίδια για τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που τα παιδιά είναι χαρούμενα γιατί παίρνουν τα δώρα τους και τα αγαπημένα δώρα των παιδιών είναι τα παιχνίδια.

Η περίοδος των γιορτών όμως είναι και μια περίοδος προβληματισμού για τους γονείς και τους συγγενείς, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιο δώρο να πάρουν στο παιδί και αναρωτιούνται: «Ποιο είναι το ιδανικό δώρο;» «πως θα σιγουρευτώ ότι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας;», «πρέπει να πάρω ό,τι θέλει το παιδί;», «κι αν του πάρω κάποιο δώρο που δεν του αρέσει;».

Μην ανησυχείτε αν έχετε να διαθέσετε ελάχιστα χρήματα για να αγοράστε παιχνίδι, στο ρεπορτάζ μας ανακαλύψαμε ότι δεν απαιτούνται ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολλά παιχνίδια, για να του προσφέρετε χαρά.

AlexandraKappatou_image105

Που βοηθάει ένα καλό παιχνίδι
Μαθαίνει τα παιδιά καινούργια πράγματα και διευρύνει τις γνώσεις τους. Ιδιαίτερα τα παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, μπορεί να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες ενός παιδιού.

Ένα καλό παιχνίδι οξύνει τη φαντασία των παιδιών, βελτιώνει την κρίση, την παρατηρητικότητα, αλλά και τη μνήμη τους.

Αυξάνει την ικανότητα των παιδιών να επιλύουν προβλήματα, ιδιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη αργότερα στη ζωή τους.

Συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιχνίδι, βοηθάει επίσης τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν περισσότερο συνεργάσιμα με τους γύρω τους.

Τα βοηθάει ακόμη να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Με το παιχνίδι το παιδί διαμορφώνει την προσωπικότητα του, αναπτύσσει κρίση και δεξιότητες.

Ειδικά με τα ομαδικά παιχνίδια το παιδί μαθαίνει να συνυπάρχει αρμονικά σε μια ομάδα, να μοιράζεται τα συναισθήματά του με τους άλλους και να διαπραγματεύεται.

Όταν το παιχνίδι δεν είναι βίαιο από τη φύση του βοηθάει τα παιδιά να είναι λιγότερο επιθετικά.

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ρόλους, που συχνά μοιάζουν με εκείνους που θα χρειαστεί αργότερα να αναλάβουν και στην πραγματική ζωή.

Η ανάληψη ρόλων σε παιχνίδια συνεργασίας βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύπτουν πώς τους βλέπουν οι άλλοι και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους.

AlexandraKappatou_image107

Παιχνίδια ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών
Τα χαρακτηριστικά του καλού παιχνιδιού
Ένα καλό παιχνίδι βοηθά στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού. Τα συναρμολογούμενα, τα παιχνίδια στρατηγικής και τα παιχνίδια κατασκευών είναι ιδανικά για αυτό το σκοπό.

Δεν είναι ανάγκη ένα παιχνίδι να είναι ακριβό ή πολύπλοκο για να το αγαπήσει το παιδί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και ένα απλό παιχνίδι μπορεί να γίνει το πιο αγαπημένο του.

Καλό είναι το παιδί να μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι με πολλαπλούς τρόπους, να μπορεί να πειραματιστεί και να το μεταμορφώσει. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια κατασκευών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία καθώς μπορεί με αυτά να φτιάξει πολλά διαφορετικά πράγματα και να τα χρησιμοποιήσει με δημιουργικό τρόπο.

Επιλέξτε ένα παιχνίδι καλής αισθητικής. Το χρώμα ή το σχήμα του, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αισθητικής του παιδιού και για αυτό δεν πρέπει να υποτιμάτε το ρόλο τους.

Φροντίστε το παιχνίδι και οι διαστάσεις του να είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού. Μην αγοράζετε παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά με το σκεπτικό ότι θα το έχει και του χρόνου, ούτε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Ένα καλό παιχνίδι καλλιεργεί τη δημιουργικότητα του παιδιού, το βοηθάει να χρησιμοποιεί τη λογική και να αναπτύσσει δεξιοτεχνίες. Τα επιτραπέζια, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, οι χειροτεχνίες, τα παζλ και τα παιχνίδια κατασκευών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

AlexandraKappatou_image108

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε παιχνίδια
Τα παιχνίδια θα πρέπει να αγοράζονται σύμφωνα με την ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών. Δεν αρκεί όμως να κοιτάτε απλά την ηλικία για την οποία προορίζεται ένα παιχνίδι αλλά παράλληλα πρέπει να υπολογίζετε αν είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του δικού σας παιδιού και αν ταιριάζει στην προσωπικότητα του.

Πριν αγοράσουμε κάποιο παιχνίδι, καλό είναι να συγκρίνουμε τις τιμές σε διάφορα καταστήματα.

Παιχνίδια που εκτοξεύουν αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Μην τα αγοράζετε σε μικρά παιδιά. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να σημαδεύουν ποτέ κάποιον άλλον με αυτά.

Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να αγγίξουν ή να βγάλουν τις μπαταρίες γιατί είναι τοξικές. Σε πολλά παιχνίδια το κουτί με τις μπαταρίες είναι συχνά ασφαλισμένο με βίδα.

Αποφύγετε παιχνίδια που κάνουν πολύ δυνατό θόρυβο, ώστε να προστατεύσετε την ακοή του παιδιού, αλλά και την δική σας.

Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
www.akappatou.gr

AlexandraKappatou_site

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Αλεξάνδρα Καππάτου

Η Αλεξάνδρα Καππάτου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Jules Verne στην Αμιένη της Γαλλίας. Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος παιδοψυχολόγος ιδιωτικά. Το 1987 δημιούργησε το Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Έχει συνεργαστεί με σχολεία όλων των βαθμίδων ως εισηγήτρια σεμιναρίων για θέματα ψυχολογίας των παιδιών σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Επίσης έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές ημερίδες. Περίπου 1500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά . Από το 1989 μέσα από την πλούσια αρθρογραφία της και τις πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανάδειξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Γνωρίστε το παιδί σας" (1999), "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2003), "Εφηβεία" (2007) και "Παίρνω ΔΙΑΖΥΓΙΟ τι θα πω στο παιδί μου;" (2011), από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Επίσης έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Μεγαλώνω και ρωτάω για το σεξ" από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί (1998). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" (2/2013 ) από τις εκδόσεις Μίνωα και επανεκδόθηκε το "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2/2013) αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο με νέα θέματα από τις εκδόσεις Μίνωας.