Διάφορα

  • KidsGo με αγάπη!

5 καλοί λόγοι για να πάρετε σήμερα τα παιδιά σας στη βιβλιοθήκη!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιουνίου 11, 2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου Κατηγορία: Διάφορα, Εκπαίδευση

5 καλοί λόγοι για να πάρετε σήμερα τα παιδιά σας στη βιβλιοθήκη!

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo

Έμαθα να γράφω το όνομα μου σχεδόν πριν μάθω να το διαβάζω – με μοναδικό σκοπό να πάρω τη δική μου κάρτα βιβλιοθήκης. Ήμουν τόσο μικρός που έπρεπε να σταθώ στις μύτες των ποδιών μου για να δω πάνω από το γραφείο και να παραδώσω την αίτηση μου στο βιβλιοθηκάριο. Όταν ο βιβλιοθηκάριος, με τη σειρά του, μου έδωσε μια κάρτα βιβλιοθήκης με το δικό μου όνομά – όχι της μητέρας μου – δακτυλογραφημένο σε αυτή, ήμουν εκστασιασμένος. Σιγά σιγά έγινα δια-βίου αναγνώστης και εννοείται ότι η κάρτα μου φθάρηκε και χρειάστηκε αντικατάσταση μέσα σε λίγους μήνες.

LibraryKids_icon1

Αναγνωρίζοντας το ρόλο που έπαιξε η βιβλιοθήκη στο να αγαπήσω τα βιβλία (και συντάκτης παιδικών βιβλίων), έσπρωξα τα παιδιά μου στη βιβλιοθήκη μόλις έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Οι βιβλιοθήκες έχουν φυσικά αλλάξει πολύ, αλλά – όπως ακριβώς συνέβη με μένα – τα παιδιά μου πολύ γρήγορα ένιωσαν σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους. Σύντομα γνωρίστηκαν με το βιβλιοθηκάριο, ο οποίος τα βοήθησε να επιλέξουν βιβλία, και, ακόμα καλύτερα, τα ενθάρρυνε να επιλέξουν τα δικά τους βιβλία.

Οι βιβλιοθήκες έχουν παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στη δική μου οικογένειά ώστε να μένω έκπληκτος όταν συναντώ οικογένειες που δεν συμμερίζονται το δικό μου ενθουσιασμό. Μερικοί λένε ότι τα δωμάτια για παιδιά στις βιβλιοθήκες είναι ένας αναχρονισμός σε έναν κόσμο των κινητών οθόνων όπου μπορείς να ζητήσεις όποιο βιβλίο θες. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως πράγματι η παιδική ηλικία έχει αλλάξει αρκετά, όχι όμως και τα παιδιά.

LibraryKids_icon11

Εδώ είναι πέντε καλοί λόγοι για να πάρετε τα παιδιά σας στη βιβλιοθήκη σήμερα:

LibraryKids_icon3 Οι τακτικές επισκέψεις στη βιβλιοθήκη αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε ανάγνωση περισσότερων βιβλίων.
Και η ανάγνωση, όπως αποδεικνύεται, είναι η τροφή του εγκεφάλου!

Η έρευνα δείχνει ότι η ανάγνωση στην πραγματικότητα βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδίως στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού σας. Όταν τα παιδιά διαβάζουν, τα κύτταρα του εγκεφάλου τους είναι κυριολεκτικά ενεργοποιημένα, οι υφιστάμενοι δεσμοί μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου ενισχύονται και νέοι δεσμοί μεταξύ των κυττάρων σχηματίζονται.

Η ανάγνωση είναι επίσης μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων στον προφορικό και γραπτό λόγο. Και ας μην ξεχνάμε πως η ανάγνωση ενώνει τον αναγνώστη και τον ακροατή με ένα πολύ οικείο τρόπο. Όταν διαβάζουμε μεγαλοφώνως στα παιδιά, τους στέλνουμε το εξής μήνυμα: Είστε σημαντικά. Αυτή τη φορά είναι για σας.

LibraryKids_icon4 Όταν επισκέπτεστε τη βιβλιοθήκη, μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας περισσότερα βιβλία και περιοδικά από ό, τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να τους αγοράσετε.

Φυσικά, θα μπορούσατε να πάρετε τα παιδιά σας στο παιδικό τμήμα ενός κοντινού βιβλιοπωλείου – και θα πρέπει να το κάνετε αυτό ούτως ή άλλως! Αλλά αν είστε όπως οι περισσότεροι από εμάς, έχετε κάποιο προϋπολογισμό και θα πρέπει να θέσετε ανώτατο όριο στις δαπάνες τους. Όμως, στη βιβλιοθήκη, μπορείτε να ανασύρετε τόσα βιβλία όσα μπορείτε να μεταφέρετε, να τα επιστρέψετε πίσω μόλις τα διαβάσουν, και να πάρετε ένα καινούργιο σωρό από βιβλία για το επόμενο διάβασμα.

Περαιτέρω, η φύση της βιβλιοθήκης, που επιτρέπει την ανέμελη περιήγηση στις στοίβες των βιβλίων χωρίς πίεση για αγορά, επιτρέπει στα παιδιά να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα σκεφτεί με τη φαντασία του ένα παιδί, ότι όμως και να σκεφτεί μπορεί να το δοκιμάσει χωρίς έξοδα.

LibraryKids_icon2

LibraryKids_icon5 Ο βιβλιοθηκάριος μπορεί να συστήσει στα παιδιά βιβλία που ίσως εσείς δεν γνωρίζετε ή δεν μπορείτε να σκεφτείτε για να προτείνετε, διευρύνοντας τις προτιμήσεις τους και επεκτείνοντας το μυαλό και το λεξιλόγιο τους.

Ένας από τα αγόρια μου λάτρευε τα αυτοκίνητα ανώμαλου εδάφους. Η βιβλιοθήκη στο σπίτι μας ήταν γεμάτη βιβλία σχετικά με αυτοκίνητα που ήξερα ότι θα του άρεσαν. Αλλά ήταν ο βιβλιοθηκάριος ο οποίος τον εισήγαγε στο κλασικό εικονογραφημένο βιβλίο του Ruth Krauss «Μεγάλο και Μικρό» (Big and Little) που αργότερα επανεκδόθηκε με τον τίτλο «Και σ’ Αγαπώ» (And I Love You). Εγώ ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι μπορούσε να αγαπήσει τόσο τρυφερά αυτό το ποιητικό βιβλίο, σχεδόν αποστηθίζοντας το.

LibraryKids_icon6 Ο χρόνος στη βιβλιοθήκη είναι ενεργός, όχι παθητικός.

Ίσως στο μυαλό σας η βιβλιοθήκη είναι ένα παράξενα ήσυχο μέρος με πολλούς να μας καλούν συνεχώς να κάνουν ησυχία (σσσς). Αλλά οι σημερινοί νεαροί χρήστες της βιβλιοθήκης συσχετίζονται με τους βιβλιοθηκονόμους, καθώς και με άλλα παιδιά, και φυσικά με τα βιβλία και περιοδικά. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες προσφέρουν τακτικά παιδικά προγράμματα που κάνουν τις ιστορίες να ζωντανεύουν. (Σκεφτείτε μαριονέτες, κοστούμια, και κινούμενα σχέδια να λένε παραμύθια). Και συχνά αυτά τα μαγικά συμβαίνουν σε ζεστές γωνιές όπου τα παιδιά βυθίζονται σε μεγάλα μαξιλάρια και καρέκλες που μοιάζουν με μεγάλα φασόλια.

LibraryKids_icon9

LibraryKids_icon7 Η κατοχή της κάρτας της βιβλιοθήκης διδάσκει στα παιδιά την ευθύνη.

Όντας χρήστες της βιβλιοθήκης και έχοντας στην κατοχή τους την κάρτα δανεισμού, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να προσέχουν τα πράγματα που ανήκουν σε άλλους. Όταν ένα παιδί χρεώνεται ένα βιβλίο στο όνομά του, νιώθει αξιόπιστο. Νιώθει υπεύθυνο. Αισθάνεται περισσότερο σαν ένα μέλος της κοινότητάς του. Η πρώτη κάρτα βιβλιοθήκης ενός παιδιού είναι μια πρώιμη ιεροτελεστία για τη μετάβαση στην ωριμότητα.

Έτσι πάρτε στο παιδί σας μια κάρτα βιβλιοθήκης – και υπογραμμίστε τη σημασία της. Πάρτε μια φωτογραφία της στιγμής. Βγείτε έξω για παγωτό για να το γιορτάσετε.

Ακόμα καλύτερα, πηγαίνετε σπίτι και ανοίξτε ένα από τα βιβλία που δανειστήκατε και αρχίστε διάβασμα.

LibraryKids_icon8

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 5 Good Reasons to Take Your Kids to the Library Today

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

Η Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία 9 χρονών εγκατάσταθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, την Λαμία, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2014 εργαζόταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Σήμερα ασχολείται με προγραμματισμό/σχεδιασμό και εφαρμογές διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του KidsGo. Είναι παντρεμένη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και έχει τρία παιδιά.