Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

10 πράγματα που τα παιδιά θα θυμούνται ΠΑΝΤΑ!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 12, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

10 πράγματα που τα παιδιά θα θυμούνται ΠΑΝΤΑ!

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo

Μοιράζομαι μαζί σας σήμερα 10 πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ!

Η παιδική μου ηλικία είναι γεμάτη από εκατομμύρια γλυκές αναμνήσεις, περιβαλλόμενη από οικογένεια, φίλους και ανθρώπους που είχαν κατανοήσει τι είναι η αγάπη. Είναι απίστευτο το ότι τα περισσότερα πράγματα που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία με κάνουν να είμαι χαρούμενη και χαμογελαστή, παρόλο που είχαμε πολύ λίγα χρήματα, πολλά άδεια στομάχια και πολλούς λόγους για να προσευχόμαστε για βοήθεια. Είχα μια υπέροχη παιδική ηλικία όχι για τα πράγματα που είχαμε μα επειδή είχαμε ο ένας τον άλλον!

Αυτό το άρθρο γράφτηκε για να βοηθήσει να δημιουργηθούν γλυκές αναμνήσεις, που τα παιδιά μας θα θυμούνται ΠΑΝΤΑ!

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 1. Διαβάστε τους!

Είναι υπέροχο να διαβάζεις ΜΕ ένα παιδί, αλλά είναι μαγικό να διαβάζεις ΣΕ ένα παιδί!
Τα βιβλία δημιουργούν έναν κόσμο που οποιοσδήποτε τα διαβάζει γίνεται κομμάτι του. Χωρίς να έχει σημασία η ηλικία του παιδιού, διάβασέ του, διάβασέ της, διάβασε τους, διάβασε μαζί τους!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου, μου διάβαζαν πάντα!».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon7

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 2. Ακούστε τα!

Στον πολυάσχολο και τρελό μας κόσμο, είναι πολύ εύκολο να πεις «περίμενε ένα λεπτό» Στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ μόνο ένα δευτερόλεπτο ή ένα λεπτό. Μερικές φορές το λεπτό της αναμονής κρατάει τόσο πολύ που δεν τελειώνει ποτέ! Μερικές φορές όταν είμαστε επιτέλους έτοιμοι να ακούσουμε τα παιδιά μας, εκείνα δε θυμούνται τί ήθελαν να μας πουν!

Έχω προσέξει ότι τα παιδιά τις περισσότερες φορές δε θέλουν να μοιραστούν μια σκέψη τους μαζί μας, αλλά μια στιγμή μαζί μας. Για τα παιδιά αυτό που έχουν να πουν δεν είναι τόσο σημαντικό όσο είναι σημαντικό το να τα κάνετε προτεραιότητα.

Το κλειδί για να ακούσετε είναι ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ! Αντί να πούμε στα παιδιά μας «περίμενε ένα λεπτό» μπορούμε να πούμε σε οτιδήποτε κάνουμε εμείς «περίμενε ένα λεπτό». Η τηλεόραση δεν θα πληγωθεί, ο υπολογιστής δεν θα ξεχάσει και δεν θα του λείψεις του facebook ούτε εσύ ούτε εγώ, όμως τα παιδιά μας ΚΑΙ θα πληγωθούν ΚΑΙ θα ξεχάσουν ΚΑΙ θα τους λείψουμε!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου πάντα άκουγαν ότι ήθελα να τους πω!».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 3. Αγκαλιάστε τα!

Το θέμα είναι πως δεν έχει σημασία το πόσο μικροί ή μεγάλοι είμαστε. Μερικές φορές όλοι χρειαζόμαστε μία αγκαλιά!

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, για μερικά από αυτά μια μεγάλη αγκαλιά είναι καλοδεχούμενη, για κάποια άλλα μια μικρή αγκαλιά είναι αρκετή! Το σημαντικό είναι να μην χάνουμε τις στιγμές που η στοργή είναι απαραίτητη.

Τώρα που τα παιδιά μου πλησιάζουν την εφηβεία, προσφέρω αγκαλιές με διαφορετική μέθοδο. Αντί να ρωτήσω «χρειάζεσαι μια αγκαλιά;», λέω «χρειάζομαι μια αγκαλιά!».

Οι αγκαλιές είναι ένα σύμβολο όχι μόνο αγάπης αλλά ασφάλειας, χαράς και προστασίας.

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου πάντα ήξεραν πότε χρειαζόμουν μία αγκαλιά!».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon10

Ta-paidia-thimountai-panta-icon24. Να έχετε οικογενειακές παραδόσεις!

Μια από τις δικές μας αγαπημένες οικογενειακές παραδόσεις είναι η «νύχτα κινηματογράφου». Τις περισσότερες φορές είναι την Παρασκευή. Φτιάχνουμε ποπκορν, δεν τρώμε τίποτα υγιεινό και κοιτάζουμε την ταινία όλοι μαζί σαν οικογένεια!

Είναι περισσότερο από μία ταινία στην πραγματικότητα! Είναι η στιγμή που χτίζεται μια παράδοση, είναι η στιγμή που γελάμε, που μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι, την ίδια κουβέρτα!

Γινόμαστε η οικογένεια που για δύο ώρες δεν μοιραζόμαστε μόνο τον ίδιο χώρο, αλλά δημιουργούμε και τις ίδιες αναμνήσεις!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένεια μου κάναμε αυτό και εκείνο και το άλλο…».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 5. Να τρώτε μαζί

Αυτό είναι κάτι που το κρατάω σαν θησαυρό από την ζωή μου στο σπίτι! Δεν θυμάμαι ούτε μία φορά που δεν έφαγα βραδινό με τους γονείς μου. Ακόμα και πιο μετά που ήταν μόνη της η μαμά μου, δεν θυμάμαι ένα βράδυ που να μην φάγαμε μαζί! Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα κανένα παιδί που δεν τρώει με την οικογένειά του!

Δεν είχα κατανοήσει το πόσο μεγάλη ευλογία ήταν αυτό μέχρι που μετακόμισα στις Ηνωμένες Πολιτείες! Ο χρόνος εκεί τρέχει. Το να μαγειρεύεις είναι πολυτέλεια σε πολλούς από εμάς εξαιτίας της έλλειψης χρόνου.

Το να καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι μερικές φορές είναι μια τεράστια πρόκληση λόγω του ότι είμαστε πολυάσχολοι με διαφορετικά πράγματα. Όσο το σκέφτομαι δεν έχει σημασία αν τα παιδιά μας τρώνε σάντουιτς ή δημητριακά με γάλα ή κάποια νόστιμη σπιτική συνταγή! Το καλύτερο δώρο που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι η ανάμνηση του ότι τρώμε όλοι μαζί. Για άλλους μπορεί να είναι το πρωινό, για άλλους το μεσημεριανό ή το βραδινό!
Είναι η τέλεια στιγμή για να μιλήσουμε, να σχεδιάσουμε, να ξεκουραστούμε, να φάμε και να καθαρίσουμε όλοι μαζί!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μου τρώγαμε όλοι μαζί!».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon4

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 6. Να είναι το αγαπημένο μου!

Πάντα ήξερα πως ήμουν της μαμάς μου το αγαπημένο 10χρονο, 15χρονο και τώρα πιά 37χρονο παιδί!

Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τον αγαπημένο μας γιό ή την αγαπημένη μας κόρη μεταξύ των παιδιών μας, αλλά μπορώ να σας πω ότι έχω ένα αγαπημένο 9χρονο αγόρι και είμαι περήφανη να τον φωνάζω γιό μου. Έχω μία αγαπημένη 12χρονη, μια αγαπημένη 10χρονη και μια αγαπημένη τετράχρονη κόρη και είναι τιμή μου να τις φωνάζω κόρες μου!

Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να νιώθει ιδιαίτερο με κάθε ξεχωριστό τρόπο!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μου ήμασταν τα αγαπημένα των γονιών μας!».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 7. Γιορτάστε

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Τα επιτεύγματά τους είναι διαφορετικά. Κάποια από αυτά στην ηλικία των 6 μπορεί να διαβάζουν καλύτερα από κάποια στην ηλικία των 9 χρόνων. Μερικά από αυτά θα είναι τέλεια στα σπορ ενώ κάποια άλλα θα έχουν αλλεργία στην μπάλα! Μερικά από τα παιδιά θα είναι εξαιρετικοί μαθητές ενώ άλλα θα θέλουν ενισχυτική διδασκαλία!

Όπως και να ‘χει κάθε παιδί έχει μια διαφορετική ικανότητα αλλά ΚΑΘΕ παιδί χρειάζεται να νιώθει επιτυχημένο, δεν έχει σημασία το κατόρθωμά του, ο πανηγυρισμός πρέπει να είναι ίσος!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου πίστευαν σε εμένα, ήταν οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μου, πάντα μου έλεγαν πόσο περήφανοι ήταν για εμένα!».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 8. Παίξτε

Τα παιδιά έχουν από τη φύση τους παιχνιδιάρικες ψυχές! Παρέχοντας ένα περιβάλλον όπου η οικογένεια παίζει και διασκεδάζει μαζί, δεν είναι απλά πιθανό να συμβαίνει, για εμάς είναι απαραίτητο να συμβαίνει!

Βρείτε κάτι που η οικογένειά σας θα απολαύσει. Επιτραπέζια παιχνίδια, πεζοπορία, camping, αθλήματα, ποδηλασία, διάβασμα, ταινίες, οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να παρέχει μια ποιοτική και διασκεδαστική οικογενειακή στιγμή, η οποία θα γίνει μια ανάμνηση και δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τα παιδιά μας!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Στην οικογένειά μου περνούσαμε χρόνο μαζί, περνούσαμε καλά, παίζαμε όλοι μαζί!».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon9

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 9. Να Θυμάστε!

Ναι, είχα πάει εκεί και είχα κάνει αυτό!

Οι ζωές των παιδιών μας είναι φτιαγμένες από μικρές στιγμές! Αυτές οι στιγμές πολλές φορές συνοδεύονται από κάποια γεγονότα! Σχολικές γιορτές, γενέθλια, διοργανώσεις, αθλητικές συμμετοχές, συναντήσεις γονέων δασκάλων.

Αυτές οι στιγμές είναι ιδιαίτερες για εκείνα κυρίως επειδή πιστεύουν πως είναι σημαντικές για εμάς! Όταν θυμόμαστε αυτές τις στιγμές με το να παραβρισκόμαστε, με το να τα φωτογραφίζουμε υπερήφανοι, τα κάνουμε να εξιτάρονται όταν δουν ότι θυμόμαστε. Δεν ξεχνούν ΠΟΤΕ!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας το δώρο να μεγαλώσουν λέγοντας: «Οι γονείς μου ήταν ΠΑΝΤΑ εκεί για εμένα!».

Ta-paidia-thimountai-panta-icon8

Ta-paidia-thimountai-panta-icon2 10. Αγαπάτε τα!

Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο αλλά νομίζω πως θα τελειώσω εδώ με μία απλή λέξη: ΑΓΑΠΗ!

Ο παππούς μου, μου είχε πει κάποτε ότι η αγάπη είναι φτιαγμένη από αγάπη. Ήταν πολύ σοφός άνθρωπος! Τώρα που έχω κάπως μεγαλώσει καταλαβαίνω τι ήθελε να πει!

Δεν μπορούμε να λέμε σε κάποιον ότι τον αγαπάμε και μετά να τον αγνοούμε! Δεν μπορούμε να πούμε ότι τον αγαπάμε και μετά να τον παραμελούμε.

Όταν αγαπάμε ΤΟ ΛΕΜΕ!
Όταν αγαπάμε ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ!
Όταν αγαπάμε ανυψώνουμε αυτούς που μας περιβάλλουν! Δεν τους γκρεμίζουμε!
Όταν αγαπάμε προσφέρουμε καθοδήγηση και επιβεβαίωση αντί για κριτική και ψευδο-αφοσίωση!
Όταν αγαπάμε ένα παιδί χτίζουμε τον χαρακτήρα του, ευχόμαστε και ελπίζουμε για το καλύτερο!

Τα κάνουμε να αισθάνονται μοναδικά, τα εμπνέουμε να ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνατότητές τους, τα καθοδηγούμε, τα διδάσκουμε και μαθαίνουμε από αυτά! Τα ευχαριστούμε και προσευχόμαστε γι’ αυτά!

Γιατί η ΑΓΑΠΗ είναι φτιαγμένη από ΑΓΑΠΗ!

Ta-paidia-thimountai-panta-icon6

Εν κατακλείδι,

Οι αναμνήσεις δεν είναι δωρεάν αλλά δεν κοστίζουν χρήματα, κοστίζουν χρόνο και αυτό είναι που τις κάνει πολύτιμες!
Μπορούμε να τις δημιουργήσουμε στις πιο απλές στιγμές. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το κάθε λεπτό να μετράει, χωρίς να έχουν σημασία οι περιστάσεις, το παρελθόν μας, πόσα πολλά ή λίγα έχουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος που να το αποκαλούμε ΣΠΙΤΙ γιατί το κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μία όμορφη παιδική ηλικία!

Ta-paidia-thimountai-panta-icon5

Έτσι ας φανταστούμε τη στιγμή και ας δημιουργήσουμε αναμνήσεις!

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 10 Things Children Will Always Remember

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo, TeensGo και ParentsGo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.