Πόσο κακό κάνει στο παιδί να το μαλώνετε διαρκώς…
από Έλενα Μπούλια «Ήταν Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά και ήμασταν σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Όπως τρέχαμε με τα άλλα παιδιά γύρω-γύρω σε όλο το σπίτι, εγώ παραπάτησα έπεσα πάνω σε έναν καλόγερο με παλτά και τον έριξα κάτω. Θυμάμαι εκείνη τη στιγμή ένιωσα τρομερά άσχημα, σα να είχα κάνει το μεγαλύτερο λάθος του κόσμου. Ήμουν 12…
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: όταν το φαγητό γίνεται μαρτύριο
Φάγατε τα νόστιμα παπουτσάκια της μαμάς και τώρα πληρώνετε το τίμημα. Αφού ξέρετε ότι η μελιτζάνα σας πειράζει… Τώρα έχετε φούσκωμα, τυμπανισμό, αέρια και δεν χωράτε σε κανένα σας ρούχο για τη βραδινή έξοδο. Οπότε, δεν μένει παρά να ακυρώσετε την έξοδο και να μείνετε σπίτι με την άνετη πιτζάμα σας. Συμπτώματα όπως φούσκωμα, τυμπανισμός…
Αυτισμός: Πως χειρίζονται οι γονείς τη διάγνωση;
Δεν είναι εύκολο για τους γονείς να ακούσουν ότι το παιδί τους έχει διαγνωστεί με αυτισμό και να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή τους θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που ανέμεναν. Η καθημερινή ζωή με ένα παιδί με ειδικές ανάγκες παρουσιάζει πολλές «μοναδικές» προκλήσεις. Πως αντιμετωπίζουν οι γονείς το γεγονός ότι το παιδί τους έχει…
Μείωση της χοληστερόλης και προστασία της καρδιάς σε 5 κινήσεις!
Η διαταραχή που ονομάζουμε υπερχοληστεριναιμία στην αρχή δεν παρουσιάζει ενοχλήσεις και δεν υπάρχουν έκδηλα συμπτώματα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης γίνονται εμφανή σε αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας. Η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης γίνεται αρχικά με μικρές αλλαγές στη διατροφή και στον γενικότερο τρόπο ζωής του ατόμου και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή….
Μητρικός θηλασμός ένα δώρο της φύσης για το μωρό σας.
Μέσα από τα μάτια μιας νέας μητέρας… Για πολλές γυναίκες ο μητρικός θηλασμός είναι κάτι δύσκολο ή και ακατόρθωτο. Δεν είναι λίγες εκείνες που πιστεύουν ότι δεν έχουν γάλα για να θρέψουν το βρέφος τους. Και πολλές είναι εκείνες που ξεκινούν να θηλάσουν, αλλά λόγω του πόνου των θηλών και του στήθους κατά τις πρώτες…
Νεαρές μητέρες ενημερωθείτε για το θηλασμό!
Ο συνεργάτης του KidsGo παιδίατρος Χάρης Χατζηγεωργίου, μας ενημερώνει για το δεκάλογο του θηλασμού. Τα «Δέκα Βήματα», τα οποία ψηφίστηκαν για πρώτη φορά το 1989 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την UNICEF, προτρέπουν κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας για εγκύους, νέες μητέρες και νεογνά να εφαρμόζει τις ακόλουθες πρακτικές και πολιτικές. Οι μέλλουσες μητέρες…
Πότε θα πρέπει να πάρω την έφηβη κόρη μου στο γυναικολόγο;
Της Jane Parent Ελεύθερη μετάφραση από το TeensGo και ParentsGo Υπάρχουν κάποια χρονικά ορόσημα που τα περιμένουμε με χαρά. Άλλα, όχι και τόσο. Η πρώτη επίσκεψη της έφηβης κόρης σας στο γυναικολόγο μπορεί να είναι από τα πράγματα που, ούτε εσείς, ούτε και η κόρη σας, θα ανυπομονείτε να έρθει. Πολλοί γονείς μπορεί να πιστεύουν…
Στοματική Υγιεινή και Διατροφή
Μόλις το παιδί σας βγάλει τα πρώτα του δόντια θα πρέπει να αρχίσετε να του τα καθαρίζετε μετά τα γεύματα με βρεγμένη γάζα. Όταν το παιδί νιώσει άνετα με την οδοντόβουρτσα, βοηθήστε το να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα με μια μικρή και αρκετά μαλακή οδοντόβουρτσα και με λίγη οδοντόπαστα. Αν…
Ποιοι κίνδυνοι υγείας παραμονεύουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου…
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτές τις ημέρες κάνουν κράτηση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο όμορφο μέρος. Αλλά πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας, ότι όσο και αν το προσωπικό ενός ξενοδοχείου προσπαθεί να διατηρήσει τα δωμάτια καθαρά, υπάρχουν ορισμένα σημεία που είναι οι πιο πιθανές εστίες μικροβίων και βακτηρίων. Κατά μέσο όρο, το…
Η διάθεση για μάθηση είναι θέμα DNA
Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences, έδειξε ότι η διάθεση ενός ατόμου για μάθηση επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα γονίδια του. Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 13.000 δίδυμους ηλικίας 9 έως 16 ετών από έξι…
10 μυστικά για ενέργεια όλη την ημέρα
Οι υποχρεώσεις που μας κατακλύζουν, οι λογαριασμοί που μας κυνηγούν και η γκρίνια των άλλων είναι μερικές από τις καταστάσεις που μας στερούν από ενέργεια αφήνοντάς μας κατάκοπους και εξουθενωμένους στο τέλος κάθε μέρας. Υπάρχουν όμως μικρά μυστικά που βοηθούν στο να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής και μερικά από αυτά ακολουθούν….
Βασικοί κανόνες καθαριότητας
Διδάξτε στο παιδί σας τη συνήθεια της υγιεινής από πολύ πρώιμο στάδιο. Να τοποθετεί τα πράγματα του στο σωστό μέρος. Να μη χρησιμοποιεί βρόμικα μαντίλια ή πετσέτες. Να μην ανεβαίνει ποτέ με τα παπούτσια στο κρεβάτι. Να βουρτσίζει τα δόντια του. Να ακολουθεί κανόνες υγιεινής. Να διατηρεί καθαρό το μπάνιο. Να κλείνει τις βρύσες, να…
15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος χεριών
Τα παιδιά συνηθίζουν να πιάνουν κάθε τι που παρατηρούν. Αντικείμενα πεταμένα στο χώμα ή στο πάτωμα, λάσπες με τις οποίες μπορούν να φτιάξουν «κουλουράκια», πέτρες ή ξύλα, κατοικίδια ή αδέσποτα ζώα και αναρίθμητα άλλα πράγματα που τραβούν την προσοχή τους, είναι εστίες μικροβίων. Αν το παιδί έρθει σε επαφή με αυτά τα αντικείμενα μπορεί στη…
Αυτιστική Διαταραχή, Μέρος ε’, Η θεραπευτική προσέγγιση
Ερχόμαστε λοιπόν στο πιο βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι οι γονείς. «Τι κάνουμε τώρα; Πως θεραπεύεται ο αυτισμός;» Ο κάθε γονιός, στη προσπάθεια του να βοηθήσει το παιδί του, είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει τα πάντα. Γι´ αυτό δεν είναι παράξενο και σαφώς καθόλου κατακριτέο το γεγονός ότι κάποιοι γονείς δυσκολεύονται να αποδεχτούν το ότι μέχρι…
Βρήκα ψείρες, στο κεφάλι του. Ντρέπομαι, μήπως το κακοχαρακτηρίσουν. Τι να κάνω;
Μην ανησυχείτε. Οι ψείρες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά, ειδικά τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς. Ο παιδίατρος Κώστας Κομματάς μας λύνει όλες τις απορίες μας. Πως κολλάμε ψείρες; Η ψείρα μεταδίδεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, κορδέλες). Οι ψείρες…
Προστασία από τον ήλιο
Η άνοιξη έχει μπει και ο ήλιος έχει κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Λόγω όμως του ότι ο ήλιος έχει και βλαπτικές ιδιότητες, πρέπει να γνωρίζετε πώς να προστατέψετε το δέρμα σας από αυτές. Γιατί η προστασία δεν είναι επιτακτική μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλες τις εποχές, ακόμα και τον χειμώνα. Ας δούμε όμως…
Αυτιστική Διαταραχή, Μέρος δ’, Η διάγνωση του αυτισμού
Παρόλο που ενδείξεις για την ύπαρξη δυσκολιών που παραπέμπουν σε παρέκκλιση της ανάπτυξης από το φυσιολογικό υπάρχουν ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής του αυτιστικού παιδιού, η συνηθέστερη ηλικία παραπομπής ενός τέτοιου παιδιού στον ειδικό είναι μεταξύ 2.5 και 5 ετών. Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων αφορά συνήθως την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου…
Αυτιστική Διαταραχή, Μέρος γ’, Τα πιθανά αίτια του αυτισμού & Η ανάπτυξη των παιδιών με αυτισμό
«Γιατρέ, μήπως φταίμε εμείς που το παιδί μας έχει αυτισμό;» Ίσως η συχνότερη ερώτηση που θέτουν οι γονείς μόλις πληροφορηθούν ότι το παιδί τους πληροί τα κριτήρια για την διάγνωση. Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το 1943 υπήρχε ένας κυριούλης που τον έλεγαν Leo Kanner. Αυτός λοιπόν ο κορυφαίος Παιδοψυχίατρος , που ήταν και διευθυντής της…
10 Μαΐου, Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής με μήνυμα: «Σέβομαι και αγαπώ το σώμα μου, τρώω σωστά, με το δικό μου τρόπο, κάθε μέρα»
«Σέβομαι και αγαπώ το σώμα μου, τρώω σωστά, με το δικό μου τρόπο, κάθε μέρα» είναι το φετινό μήνυμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (Συ.Δι.Κυ.), με αφορμή την Παγκύπρια Ημέρας Διατροφής που έχει καθιερωθεί ως θεσμός και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου. Η…
Αυτιστική Διαταραχή, Μέρος β”, Η κλινική εικόνα των παιδιών με αυτισμό
Είδαμε λοιπόν την περίπτωση του Ιάσωνα. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του είναι κοινά στα περισσότερα αυτιστικά παιδιά. Η έλλειψη της επιθυμίας για επικοινωνία και κοινωνικοποίηση, η τάση για απομόνωση, η επίμονη ενασχόληση με συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι στερεότυπες κινήσεις, η αντίσταση στην αλλαγή καθώς και οι ιδιαιτερότητες στην ποιότητα και τη χρήση του λόγου αποτελούν βασικά…