Rita Pierson: «Τα παιδιά δεν μαθαίνουν από ανθρώπους που δεν συμπαθούν…»
Διαβάστε και ακούστε την καταπληκτική ομιλία της εκπαιδευτικού Rita Pierson στο TED Talks EDUCATION. Εξαιρετική ομιλία που αγγίζει τις καρδιές όλων μας, εκπαιδευτικών και μη. Rita Pierson: Every kid needs a champion Έχω περάσει όλη τη ζωή μου είτε στο σχολείο, στο δρόμο για το σχολείο, είτε συζητώντας για όσα συμβαίνουν στο σχολείο. Και οι…
Πώς να διαλέξετε βιβλία για παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 ετών). Αυτό το καλοκαίρι, διαβάστε με την ψυχή σας!
Αυτό το καλοκαίρι διαβάστε πολλά βιβλία! Όχι μόνο το παιδί σας, αλλά και εσείς! Ο καλύτερος τρόπος για να παρακινήσετε το παιδί να διαβάζει είναι να σας δει κι εσάς να κρατάτε ένα βιβλίο στο χέρι. Πρώτη Σχολική Ηλικία (6-8 ετών) Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν στην πρώτη δημοτικού, κάποια αργούν και διαβάζουν στη…
10 «μαθήματα πειθαρχίας» από το δάσκαλο του παιδιού μας
Ο κλινικός παιδοψυχολόγος Dr. Kenneth Shore μας δίνει 10 βασικά και αποτελεσματικά μαθήματα πειθαρχίας που κάθε γονιός θα μπορούσε να «δανειστεί» από το δάσκαλο του παιδιού του. 1. Ο δάσκαλος… ξεκαθαρίζει τους ρόλους Ο δάσκαλος πάντα βάζει ξεκάθαρους όρους. Εκείνος είναι ο δάσκαλος, η δουλειά του είναι να τους κάνει μάθημα και η δουλειά των…
Οι Πανελλήνιες δεν φέρνουν και το τέλος του κόσμου
Οι εξετάσεις πλησιάζουν, το άγχος κορυφώνεται και χιλιάδες μαθητές καλούνται να αντιμετωπίσουν το «φόβητρο» που ονομάζεται πανελλήνιες. Ήρθε η στιγμή να απομυθοποιήσουμε τον όρο αυτό και να τον δούμε λίγο πιο ρεαλιστικά. Πανελλήνιες δεν σημαίνει προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ζωή σε επαγγελματικό και μη επίπεδο. Μια ενδεχόμενη αποτυχία δεν μπορεί να κριθεί καθοριστική για το…
Η παιδεία είναι θέμα ανατροφής
Σ’ αυτό τον κόσμο οι άνθρωποι τείνουν να μπερδεύουν την εκπαίδευση με την παιδεία. Αν και τα δυο προέρχονται απ’ το ρήμα «παιδεύω», στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες. Η εκπαίδευση παρέχεται από τα σχολεία και πιστοποιείται με πτυχία, ενώ η παιδεία είναι αποτέλεσμα τόσο του περιβάλλοντος στο οποίο γαλουχήθηκες, όσο και προϊόν εσωτερικών…
Αξιοποιώντας την Ευέλικτη ζώνη στο σχολείο …ώστε η μάθηση να γίνει παιχνίδι! Μέρος Β’
Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την αξιοποίηση της ευέλικτης ώρας στο σχολείο λόγω της ιδιαίτερης παιδαγωγικής αξίας που έχει. Βλέποντας την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το άρθρο αυτό δημιούργησα ένα καινούριο πρόγραμμα βιωματικών δραστηριοτήτων, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην τάξη ή στον προαύλιο χώρο. Θέμα: Εμπιστοσύνη – Ομαδικότητα vs Ατομικότητα Στόχοι: Μη λεκτική…
7 πράγματα που πρέπει να πείτε στο παιδί σας για καλύτερο διάβασμα στις εξετάσεις
1. Κάνε επανάληψη όταν… νυστάζεις! Την ώρα του ύπνου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έχει πάρει και τις αφομοιώνει, που σημαίνει ότι θυμάσαι καλύτερα αυτά που μελέτησες. 2. Κάνε συχνή επανάληψη σε μικρότερα κομμάτια ύλης. Μια νέα μέθοδος μελέτης τεκμηριωμένη επιστημονικά λέει ότι είναι προτιμότερο να κάνεις επανάληψη πολλές φορές μικρότερα κομμάτια από το…
Πως να γίνετε καλύτερος μαθητής. 11 Μυστικά που θα σας οδηγήσουν να γίνετε άριστος μαθητής στο σχολείο.
Σχολείο, για κάποιους σημαίνει η χαρά του να μαθαίνεις και για κάποιους ο εφιάλτης της βαρεμάρας γεμάτος με κοπάνες. Βέβαια σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ακολουθείτε πάντα αν θέλετε να είστε άριστοι στο σχολείο. Δείτε την παρακάτω λίστα και ξεκινήστε να εφαρμόζετε σιγά σιγά αυτές τις μεθόδους για…
Γονιέ! Μην απαιτείς μονάχα, έχεις και συ ευθύνη!!!
Γονείς… Τεράστιο κεφάλαιο. Δουλεύω τόσο λίγο καιρό, αλλά έχω ήδη παράπονα από τους γονείς των μαθητών. Όχι τους δικούς μου φέτος. Γενικά. Θέλουν το παιδί τους να παίρνει μόνο 10, να είναι το πιο έξυπνο, θέλουν στο ολοήμερο να προλαβαίνει να διαβάσει ό,τι έχει και δεν έχει, αλλά να μην κουράζεται κιόλας. Αν το παιδί…
Η απόδειξη ότι ο δάσκαλος μπορεί να «αλλάξει» ένα παιδί…
Γράφει η εκπαιδευτικός Βασιλική Μηρτσέκη Ο Νίκος κάθεται σιωπηλός στην τάξη… Η παρουσία του απουσία… «Δεν τραβάει … Δεν διαβάζει», λέει συχνά πια ο δάσκαλος στους γονείς του και εκείνοι αρχίζουν να ντρέπονται που ο μικρός δεν τα καταφέρνει… Μα τον Νίκο δεν τον σηκώνει ο δάσκαλος να πει μάθημα και εκείνος εδώ και καιρό…
Τι μπορεί να κάνει η/ο εκπαιδευτικός για να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση των μαθητών του
1. Χρησιμοποποιεί το όνομα κάθε μαθητή όταν του απευθύνει το λόγο. 2. Δίνει σε όλους τους μαθητές την ευκαιρία να πετύχουν στην τάξη. 3. Αναθέτει ευθύνες σε όλους τους μαθητές της τάξης. 4. Με κάθε ευκαιρία προβάλλει τις θετικές πτυχές από τις εργασίες κάθε παιδιού. 5. Δεν ειρωνεύεται ούτε υποτιμά τους μαθητές για τυχόν απορίες…
Αξιοποιώντας την Ευέλικτη ζώνη στο σχολείο …ώστε η μάθηση να γίνει παιχνίδι!
Η Ευέλικτη ζώνη έχει ιδιαίτερη παιδαγωγική αξία, καθώς μέσω αυτής αναπτύσσονται οι συμμετοχικές μέθοδοι στη διδασκαλία. Απώτερος στόχος της είναι η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών μέσα από σχεδιασμένες διαδραστικές δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών. Η διδασκαλία πρέπει να προχωράει με βάση τις ανάγκες, βιολογικές και ψυχολογικές του παιδιού (Φράγκος 1995)….
20 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης κι εμείς σας παρουσιάζουμε τις σελίδες του «Μικρού Αναγνώστη»!
Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010, άνοιξε επίσημα τις «σελίδες» του ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ο πρώτος κόμβος για παιδιά που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο του βιβλίου και τη χαρά της ανάγνωσης! Ο σκοπός του ΕΚΕΒΙ είναι να ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα μιλώντας στη γλώσσα που τα γοητεύει-την…
Τι να ΜΗΝ κάνετε ή λέτε σε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία
Εκτός από αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες είτε ως γονιός ή δάσκαλος, πολύ σημαντικά είναι και αυτά που δεν πρέπει να κάνετε και κυρίως να πείτε! «Είναι πανεύκολο». Λέγοντας αυτή τη φράση το παιδί απογοητεύεται αφού δυσκολεύεται να λύσει κάτι το οποίο θεωρείται εύκολο. Μην ξεχνάτε ότι…
«Μαμά, δεν καταλαβαίνω την άσκηση». Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν καταλαβαίνει μια άσκηση που έχει να κάνει για το σχολείο;
Τι κάνουμε όταν το παιδί έχει να κάνει μια άσκηση που δεν καταλαβαίνει; Τι κάνουμε όταν ούτε εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να βρούμε τη λύση, πόσο μάλλον να την εξηγήσουμε και στο παιδί; Ψάχνουμε απεγνωσμένα για σχολικά βοηθήματα; Λέμε στο παιδί να αντιγράψει τη λύση από κάποιο βοήθημα, παρόλο που δεν κατανοεί την άσκηση;…
Ο ρατσισμός στην κοινωνία μέσα απ’ τα μάτια μιας έφηβης.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι ρατσισμός και από που προέρχεται; Ποιες είναι οι μορφές του και ποιες οι συνέπειες που προκαλεί; Διαρρηγνύουμε όλοι τα ιμάτιά μας ότι δεν είμαστε ρατσιστές. Μα, συμβαίνει πράγματι αυτό; Αν γυρίσουμε πίσω, στο βάθος του χρόνου, θα διαπιστώσουμε ότι σε παλαιότερες εποχές, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις ήταν πολύ συχνές λόγω…
12 λόγοι για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί έχουν την καλύτερη δουλειά στον κόσμο.
Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo. Γνωρίζουμε ότι η διδασκαλία μπορεί να είναι η σκληρότερη δουλειά στον κόσμο (και μην μας πείτε για τις καλοκαιρινές διακοπές), αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι μπορεί να είναι η καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Εδώ είναι 12 λόγοι για τους οποίους ισχύει κάτι τέτοιο. Κάθε μέρα φέρνει μια νέα πρόκληση. Εντάξει, πράγματι…
Τι δεν πρέπει να του λέμε όταν μαθαίνει ανάγνωση
Τι δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σας όταν μαθαίνει ανάγνωση αν θέλετε να αγαπήσει το διάβασμα. Όταν το μικρό σας κάνει τα πρώτα του βήματα στην ανάγνωση είναι λογικό ότι θα κάνει λάθη, δεν θα διαβάζει σωστά ή θα δυσκολεύεται. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτή της διαδικασίας οι γονείς δεν έχουν την απαραίτητη…
Ποια είναι τα συμπτώματα της Δυσλεξίας;
Τα συμπτώματα της Δυσλεξίας είναι πολλά και δεν εκδηλώνονται όλα στον ίδιο βαθμό και με την ίδια σοβαρότητα σε κάθε περιστατικό. Η Δυσλεξία δεν είναι ΜΙΑ κατάσταση. Τα δυσλεξικά παιδιά συνιστούν μία ανομοιογενή ωστόσο αναγνωρίσιμη ομάδα. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Δυσλεξία αποτελεί αναπτυξιακή διαταραχή, τα συμπτώματα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φάση χρονολογικής και σχολικής ανάπτυξης…
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει και να γράφει καλύτερα; (Καθημερινές δραστηριότητες ανάγνωσης/γραφής)
Κάθε μέρα, το παιδί της πρώτης σχολικής ηλικίας πηγαίνει στο σχολείο του, όπου υπό την καθοδήγηση των δασκάλων του καταβάλλει επί πέντε ώρες ιδιαίτερες προσπάθειες να μάθει να διαβάζει και να γράφει, δεξιότητες σαφώς διακριτές και ελάχιστα λειτουργικές κατά την παιδική κρίση. Επιστρέφοντας στο σπίτι το μεσημέρι, κανένα παιδί, όσο φιλότιμο και πειθαρχημένο να είναι,…