Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

7 σημαντικά πράγματα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Αυγούστου 5, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

7 σημαντικά πράγματα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας

 

Είναι σίγουρο πως όλοι οι γονείς θέλουν να διδάξουν στα παιδιά τους πολλές καλές συνήθειες. Γνωρίζουν, όμως, ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν είναι να λειτουργούν οι ίδιοι ως καλό παράδειγμα;

Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν και αν εσείς είστε καλό πρότυπο γι’ αυτά είναι αναμενόμενο να αποκτήσουν καλές συνήθειες. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτά που κάνετε γιατί τα παιδιά σας το πιθανότερο είναι να σας μιμηθούν.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας.

deixe_icon 1. Καλοί τρόποι
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας είναι οι καλοί τρόποι. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε ότι όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες στερούνται σήμερα καλών τρόπων. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το μεγάλο πρόβλημα. Τα παιδιά αφομοιώνουν σα σφουγγάρι και απορροφούν πληροφορίες από όπου μπορούν, επομένως και τους καλούς τρόπους θα πρέπει να τους διδαχθούν. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε το «παρακαλώ» και το «ευχαριστώ» και θα δείτε ότι τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

deixe_icon 2. Καλοσύνη
Θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να αντιμετωπίζει τον κόσμο με καλοσύνη. Αν εσείς μιλήσετε άσχημα σε κάποιον άνθρωπο που δεν συμπαθείτε, τότε δεν θα μπορέσετε να διδάξετε στα παιδιά σας την ευγένεια και την καλοσύνη. Γι’ αυτό, ακόμα και αν έχετε λόγους να μη συμπαθείτε κάποιον όταν θα συνομιλείτε μαζί του θα πρέπει να συμπεριφέρεστε ευγενικά. Επειδή αυτός είναι ο τρόπος που θέλετε κι εσείς να σας αντιμετωπίζουν οι άλλοι και επειδή αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά σας καλοσύνη.

simantika-pragmata-pou-prepei-na-didaxoume-sta-paidia-icon3

deixe_icon 3. Υγιεινή
Οι περισσότεροι από τους γονείς ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να διδάξουμε στα παιδιά την υγιεινή. Έτσι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι αυτό ειδικά θα τούς πάρει πολύ χρόνο. Θα χρειαστεί χρόνος και επιμονή για να δείξετε στα παιδιά σας πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να κάνουν ντους ή να πλένουν τα χέρια τους και να χτενίζουν τα μαλλιά τους. Όταν όμως τα καταφέρετε, τότε η υγιεινή θα έχει γίνει μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

simantika-pragmata-pou-prepei-na-didaxoume-sta-paidia-icon5

deixe_icon 4. Υγιεινή διατροφή
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την υγεία των παιδιών είναι στις μέρες μας η παχυσαρκία. Σίγουρα, θέλετε τα παιδιά σας να είναι υγιή, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες γι’ αυτά. Μπορείτε να το κάνετε, δείχνοντάς τους μόνο υγιεινά τρόφιμα. Βεβαιωθείτε ότι τρώνε φυσικά τρόφιμα, αντί για τσιπς και χάμπουργκερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα φάνε ποτέ τέτοια φαγητά, αλλά ότι θα πρέπει να καταλάβουν την διατροφική αξία των υγιεινών φαγητών. Απλά επιλέξτε καλά τρόφιμα για το φαγητό σας και τα παιδιά σας θα σάς ακολουθήσουν.

simantika-pragmata-pou-prepei-na-didaxoume-sta-paidia-icon1

deixe_icon 5. Αθλητισμός
Αν σε εσάς δεν αρέσει ο αθλητισμός, μην περιμένετε να αθληθούν τα παιδιά σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά να αθλείστε παρέα. Έτσι θα περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί τους, θα κάνετε καλό στον εαυτό σας αλλά θα τους δείξετε και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορείτε να πάτε μαζί τους βόλτες, να κάνετε παρέα ποδήλατο, να τρέξετε, να παίξετε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ή να κάνετε καθημερινές ασκήσεις. Έτσι και εσείς θα κρατηθείτε σε καλή φυσική κατάσταση και θα αποτελέσετε υγιές πρότυπο για τα παιδιά σας.

simantika-pragmata-pou-prepei-na-didaxoume-sta-paidia-icon4

deixe_icon 6. Συμπόνια
Κάθε άνθρωπος πρέπει να ξέρει ότι κάποιος νοιάζεται γι’ αυτόν. Διδάξτε τα παιδιά σας να είναι συμπονετικά, γιατί αυτό θα τα βοηθήσει στη ζωή τους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κατανοούν τις ανάγκες των άλλων, αλλά και τις πράξεις τους. Συζητήστε με τα παιδιά σας, ρωτήστε τα για τα συναισθήματά τους και ζητήστε τους να δουν τα πράγματα από τη σκοπιά των άλλων ανθρώπων. Αν μπορέσετε να τους διδάξετε τη συμπόνια, δεν θα προσπεράσουν ποτέ κάποιον που έχει ανάγκη και θα πάρουν αγάπη ως αντάλλαγμα.

deixe_icon 7. Υπευθυνότητα
Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας είναι η υπευθυνότητα. Αν θέλετε να αναλαμβάνουν τα παιδιά σας τις ευθύνες των πράξεών τους ξεκινήστε από τα πολύ βασικά και προχωρήστε σιγά σιγά προς τα πιο σημαντικά και δύσκολα. Μάθετέ τα για παράδειγμα να είναι υπεύθυνα για τα δικά τους βρώμικα πιάτα και ρούχα. Επίσης να είναι υπεύθυνα για την εργασία τους στο σχολείο και να μην παραμελούν τις υποχρεώσεις τους. Πριν, όμως, απαιτήσετε απ’ αυτά να τελειώσουν την εργασία που τους έβαλε ο δάσκαλος, φροντίστε να έχετε ολοκληρώσει εσείς με τη σειρά σας τις δικές σας υποχρεώσεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι το μόνο που χρειάζεστε για να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Πηγή: www.medinova.gr

medinova-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.