Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

5 λάθη που κάνουν οι Γονείς όταν δίνουν Οδηγίες στα Παιδιά τους

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιανουαρίου 25, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

5 λάθη που κάνουν οι Γονείς όταν δίνουν Οδηγίες στα Παιδιά τους

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo.

Είτε το παιδί σας ανταποκρίνεται στις οδηγίες σας λέγοντας, «Σε ένα λεπτό!» είτε αγνοεί τις εντολές σας εντελώς, η αντιμετώπιση ενός παιδιού που δεν ακολουθεί οδηγίες μπορεί να είναι απογοητευτική. Μερικοί γονείς ανταποκρίνονται εκτελώντας οι ίδιοι την εντολή, καθώς άλλοι καταφεύγουν στις φωνές ή στην γκρίνια στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη συμμόρφωση των παιδιών τους. Αν το παιδί σας δεν ακολουθεί τις οδηγίες σας την πρώτη φορά που τις λέτε, εξετάστε τον τρόπο με τον οποίο δίνετε τις οδηγίες.

Τα πιο κάτω κοινά λάθη μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να σας ακούσει το παιδί σας:

1. Δίνετε υπερβολικές εντολές

Πολύ πιθανόν να δίνετε εκατοντάδες εντολές στο παιδί σας κάθε μέρα, που κυμαίνονται από το «Μάζεψε τις κάλτσες σου» στο «Σταμάτα να χτυπάς το πιρούνι σου στο τραπέζι.». Αν το παιδί σας συχνά συμπεριφέρεται απρεπώς, είναι πιθανόν να δέχεται πολύ περισσότερες εντολές από άλλα παιδιά.

Ο βομβαρδισμός του παιδιού σας με οδηγίες όπως, «Χρωμάτισε εντός των γραμμών» και «Τράβηξε τις κάλτσες σου επάνω,» θα προκαλέσει το παιδί σας να μη σας δίνει σημασία. Η φωνή σας δεν θα ακουστεί αν συνεχώς προσφέρετε συμβουλές και προειδοποιήσεις για πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά.

Να δίνετε μόνο τις πιο σημαντικές οδηγίες. Να αποφεύγετε να δίνετε επιπλέον εντολές που απλά βασίζονται στο δικό σας προτιμότερο τρόπο για να κάνετε πράγματα – αντί στον τρόπο που το παιδί σας θα πρέπει να κάνει κάτι. Ενώ μπορεί να αισθανθείτε άβολα παρακολουθώντας το παιδί σας να κάνει πράγματα με το δικό του/της τρόπο, ο υπερβολικός έλεγχος του παιδιού σας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

2. Δίνετε αδύναμες οδηγίες

Οι λέξεις που επιλέγετε όταν δίνετε οδηγίες είναι πολύ σημαντικές. Το να λέμε πράγματα όπως, «Θα πας τώρα σε παρακαλώ να βουρτσίσεις τα δόντια σου;» υποδηλώνει ότι η πράξη είναι προαιρετική.

Το ίδιο ισχύει και για εντολές όπως: «Μάζεψε τα παιχνίδια σου τώρα, εντάξει;». Αυτού του είδους εντολές σας κάνουν να ακούγεστε λιγότερο εξουσιαστικοί.

Να δίνετε οδηγίες με εξουσία. Η εντολή σας να είναι ξεκάθαρη και αποφεύγετε τη διατύπωση των οδηγιών σας με τρόπο που φαίνεται ότι ζητάτε μία χάρη από το γείτονά σας. Αντί αυτού, δώστε οδηγίες σαν τη μορφή εξουσίας που είστε, χρησιμοποιώντας μία ήρεμη αλλά σταθερή συμπεριφορά.

Lathi-pou-kanoun-oi-goneis-otan-dinoun-odigies-sta-paidia-tous-icon3

3. Επαναλαμβάνετε τις οδηγίες σας

Η γκρίνια θα εκπαιδεύσει το παιδί σας ότι δεν είναι απαραίτητο να σας ακούσει την πρώτη φορά που δίνετε οδηγίες. Αντιθέτως, θα αναγνωρίσει ότι τείνετε να επαναλαμβάνετε τις οδηγίες σας αρκετές φορές και θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει κίνητρο ώστε να τις ακούσει την πρώτη φορά.

Αντί να πείτε, «Σου έχω πει πέντε φορές να κλείσεις αυτό το βιντεοπαιχνίδι!» δώστε μία προειδοποίηση. Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να αγνοήσει τις οδηγίες σας ή να καθυστερεί στην εκτέλεση της εντολής, αφού την έχετε ήδη πει μία φορά.

4. Δεν ακολουθούνται συνέπειες

Εάν πείτε, «Πήγαινε και βούρτσισε τα δόντια σου,» αλλά δεν κάνετε τίποτα όταν το παιδί σας δεν κάνει καμία προσπάθεια για να βουρτσίσει τα δόντια του/της, τότε θα μάθει ότι δεν είναι απαραίτητο να σας ακούει. Φράσεις όπως, «Δεν πρόκειται να επαναλάβω, πήγαινε και βούρτσισε τα δόντια σου,» χωρίς πραγματικές συνέπειες, επίσης δεν είναι χρήσιμες.

Θα πρέπει να ακολουθήσει μία αρνητική συνέπεια κάθε φορά που το παιδί σας δε συμμορφώνεται με μία προειδοποίηση. Απαγορεύσετε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για μία μέρα ή πείτε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να πάει για ύπνο πιο νωρίς, αλλά βεβαιωθείτε ότι η συνέπεια θα δώσει κίνητρο στο παιδί σας ώστε να ακολουθήσει τις οδηγίες σας την επόμενη φορά.

Lathi-pou-kanoun-oi-goneis-otan-dinoun-odigies-sta-paidia-tous-icon2

5. Δεν προσφέρετε θετική ανατροφοδότηση

Χωρίς προσοχή και θετική αντιμετώπιση, το παιδί σας ίσως χάσει το κίνητρο του/της να ακολουθεί τις οδηγίες σας. Ενώ σίγουρα δεν χρειάζεται να πληρώσετε το παιδί σας για κάθε εντολή που εκτελεί ή να προσφέρετε μία βόλτα στο πάρκο κάθε φορά που βάζει το πιάτο του/της στο νεροχύτη, η θετική ανατροφοδότηση είναι σημαντική.

Ο έπαινος για την άμεση συμμόρφωση του παιδιού σας είναι επίσης σημαντικός. Δοκιμάστε να λέτε, «Μπράβο που έκλεισες την τηλεόραση μόλις σου το ζήτησα!» ή «Ευχαριστώ που ήρθες στο τραπέζι από την πρώτη φορά που σου φώναξα.» Αυτές οι δηλώσεις ενισχύουν την καλή συμπεριφορά και ενθαρρύνουν τα παιδιά να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες σας.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 5 Mistakes Parents Make When Giving Kids Directions

about-parenting-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.