Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Γιατί επιτρέπω στον γιο μου να με διακόπτει

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 6, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

Γιατί επιτρέπω στον γιο μου να με διακόπτει

Υπάρχει μια μέθοδος, αρκετά γνωστή στην Αμερική, η οποία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επιτρέπεις στο παιδί σου να σε διακόπτει. Ο τρόπος με τον οποίο το εφαρμόζεις αυτό δεν είναι απλά να του το πεις και τέλος, αλλά την ώρα που μιλάς να του εξηγήσεις ότι δεν μπορείς να του μιλήσεις αυτή τη στιγμή γιατί συζητάς με κάποιον άλλον αλλά παράλληλα να του δώσεις το χέρι ώστε να νιώσει ότι όπου να ‘ναι θα είσαι διαθέσιμη και είσαι εκεί δίπλα του.

Φάνηκε ενδιαφέρον σαν ιδέα και είπα να το κάνω κ εγώ τις επόμενες ημέρες να δω πως λειτουργεί κι αν θα λειτουργήσει όλο αυτό.

Έτσι εξήγησα στο γιο μου πως το σχέδιο μας θα ήτανε, όταν μιλάω να μην διακόπτει και να περιμένει μέχρι να τελειώσω, ενώ όλη αυτή την ώρα μπορεί να μου κρατάει το χέρι.

Την ώρα που μιλούσα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με κάποιες φιλές μου η άλλες μαμάδες που είδα τυχαία στο δρόμο έτυχε να με διακόψει κάποιες φορές και του θύμισα το σχέδιο μας. Κάθισε εκεί υπομονετικά περιμένοντας να τελειώσω την «ενήλικη» συζήτησή μου και όταν μετά τον ρώτησα τι ήθελε να μου πει, είτε το είχε ξεχάσει είτε μου το είπε χωρίς τον συνηθισμένο του ενθουσιασμό. Κάτι είχε αλλάξει και δεν μου άρεσε.

Εκεί άρχισα να αναρωτιέμαι τί είναι πιο σημαντικό. Να μην χαθεί ο ενθουσιασμός του παιδιού μου και ο αυθορμητισμός της ηλικίας του ή να τελειώσω τη συζήτηση με τη φίλη μου; Στο κάτω κάτω ποιός είναι ο ενήλικας που μπορεί να κατανοήσει και να έχει υπομονή; Ποιός μπορεί να περιμένει εγώ ή το 4χρονο;

Και στην τελική πόσο κρατάει η στιγμή που σου ζητάει το παιδί σου να το ακούσεις δίνοντας του σημασία και απαντώντας του με μια φράση του τύπου «Αλήθεια; Mπράβο σου. Θα μου πεις μετά κι άλλα;». Kρατάει μερικά δευτερόλεπτα και μετά μπορείς να συνεχίσεις τη συζήτηση σου …

Η ιδέα του σχεδίου μας είχε απορριφθεί πλέον από μένα. Δεν ήθελα άλλο να μη με διακόπτει. Όχι, δεν το θέλω. Θέλω να με διακόπτει γιατί είναι 4μιση χρονών και είναι γεμάτος ενθουσιασμό και απορίες για τη ζωή και τον κόσμο.

afiste-to-mikro-paidi-sas-na-sas-diakoptei-icon2

Είναι ένα παιδί που όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του ζει στο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και ξέρει, (αυτό θα συνεχίζει για 3-4 χρόνια ακόμα), να ζει στο παρόν. Όταν ένα παιδί 3 χρονών θέλει κάτι να σου πει θέλει να στο πει ΤΩΡΑ και όχι σε λίγο. Θα με κατηγορήσετε ίσως πως έτσι δεν θα μάθουν τρόπους και δεν θα ξέρουν να επικοινωνούν.

Πιστεύω όμως ότι όλα αυτά θα τα μάθουν αργότερα αναγκαστικά για να επιβιώσουν στην κοινωνία, στο σχολείο… αλλά τον ενθουσιασμό αυτόν που έχουν και η ανάγκη τους να ακουστούν τη συγκεκριμένη στιγμή και στη συγκεκριμένη ηλικία, είναι μέγιστης σημασίας.

Γιατί μέσα από αυτό θα μάθουν ότι αυτό που έχουν να πουν αναγνωρίζεται και ακούγεται και ναι, ότι κι αν είναι, είναι σημαντικό.

Αφήστε το παιδί σας λοιπόν να σας διακόπτει, κοιτάξτε το στα μάτια και απλά ακούστε το, δείτε το και να είστε σίγουροι πως το σχέδιο αυτό δεν θα αποτύχει ποτέ.

Σαμπά Ναταλί
Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια
www.homeplay.gr

Πηγή: www.childit.gr

other_icon84

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.