Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Τι χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιουνίου 4, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

ti-xreiazetai-ena-paidi-gia-na-megalosei-sosta-icon3

Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και πριν το καταλάβουμε έχουν γίνει ενήλικες. Οι γονείς πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στο παιδί όχι μονό φυσικά αλλά και συναισθηματικά.

Η θετική διαπαιδαγώγηση, είναι η κατάλληλη μέθοδος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ξεπεράσουν κάθε δύσκολη στιγμή, να πάρουν τη σωστή απόφαση σε κάθε σημαντικό βήμα της ζωής τους ή δίλλημα.

Παράλληλα όμως ο γονιός, θα πρέπει να στέκεται διακριτικά δίπλα στο παιδί χωρίς να παρεμβαίνει πάντα, αλλά μόνο όταν χρειάζεται. Ο κύριος Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας υπογραμμίζει μερικούς χρήσιμους κανόνες – συμβουλές που θα πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά όταν είμαστε μαζί με το παιδί μας.

Σας προτείνει αυτές τις συμβουλές γιατί, από μελέτες που έχουν γίνει στο πανεπιστήμιο σε γονείς που τις εφάρμοσαν, έχει αποδειχτεί ότι είναι εξεταστικά αποτελεσματικές με θετική επίδραση στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού:

ti-xreiazetai-ena-paidi-gia-na-megalosei-sosta-icon2

ti-xreiazetai-ena-paidi-gia-na-megalosei-sosta-icon1Δώστε τους απλόχερα την αγάπη και τη φροντίδα σας

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη στοργή σας. Μην πιστεύετε πως θεωρούν δεδομένη την αγάπη σας επειδή είστε γονείς τους. Εκφράστε τους τα συναισθήματα σας και να είστε σίγουροι πως μόνο θετική επιρροή έχει στην διαμόρφωση της ψυχικής τους υγείας.

ti-xreiazetai-ena-paidi-gia-na-megalosei-sosta-icon1Συμπεριλάβετε το στις αποφάσεις σας

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν πως είναι ενεργά μέλη της οικογένειας τους. Προτού πάρετε μια απόφαση που αφορά εκείνο, θα ήταν προτιμότερο, να το συζητήσετε μαζί του και να ακούσετε τη γνώμη του. Αμέσως, θα νιώσει πως αρχίζει να αναλαμβάνει ευθύνες και θα φέρεται με περισσότερη ωριμότητα.

ti-xreiazetai-ena-paidi-gia-na-megalosei-sosta-icon1Ορίστε κανόνες στο σπίτι

Η βασική αρχή της διαπαιδαγώγησης του παιδιού είναι να μάθει να υπακούει σε κανόνες και να συμβιώνει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Βάλτε τους κανόνες σας και προσπαθήστε να του εξηγήσετε τους λόγους που πρέπει να τους υπακούει.

ti-xreiazetai-ena-paidi-gia-na-megalosei-sosta-icon1Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του

Πολλές φορές το παιδί σας θα αναπτύσσει μια απρόσιτη συμπεριφορά και θα γκρινιάζει για απλά πράγματα. Παρατηρήστε εάν αυτό γίνεται κατά συρροή και κατά πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα του. Αν δηλαδή του αποσπάει την προσοχή από άλλες δραστηριότητες του. Εάν πέσει στην αντίληψη σας ότι διογκώνεται, σας συμβουλεύουμε, να επισκεφτείτε έναν Ειδικό.

Η συμβουλή του Ειδικού

Η θετική διαπαιδαγώγηση δίνει έμφαση στα θετικά στοιχεία του παιδιού τα οποία αναδεικνύει και ενθαρρύνει. Τα τελευταία χρόνια πολλοί γονείς παρακολουθούν σεμινάρια και ομιλίες που προσφέρει δωρεάν η Ελληνική Eταιρεία Aναπτυξιακής Yγείας Παιδιών και Εφήβων (ΜΚΟ) πάνω σε τεχνικές θετικής διαπαιδαγώγησης με θεαματικά αποτελέσματα.

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι σαν να δημιουργείς ένα έργο τέχνης. Είναι μοναδικό και εσύ ο γονέας είσαι ο δημιουργός. Αφεθείτε στην διαδικασία, ζήστε τις στιγμές με το παιδί σας, τόσο τις καλές με τα γέλια, όσο και τις δύσκολες με τις συγκρούσεις. Στο τέλος της διαδρομής, όλα μα όλα, θα φαίνονται ασήμαντα.

Πηγή: www.mandou.gr

mandou-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.