Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Η εργασία μου με φθείρει ψυχολογικά…

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 2, 2014 Συγγραφέας: Βάλια Παυλίδου Κατηγορία: Ψυχολογία

ValiaPavlidou_HateJob_icon1

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις, η συρρίκνωση της αγοράς εργασίας με τη ραγδαία αλλαγή προσφοράς – ζήτησης που επήλθε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει ένα σοβαρό αντίκτυπο στο δείκτη ικανοποίησης των εργαζομένων από την απασχόληση τους.

Οι μειώσεις των αποδοχών, οι περικοπές επιδομάτων, η μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας άρα και των διαθέσιμων επιλογών οδηγεί συχνά τους εργαζόμενους σε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο: εργάζονται αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Η δυσανασχέτηση προκύπτει είτε γιατί οι συνθήκες εργασίας δεν είναι κατάλληλες ή σύμφωνες με τις προσδοκώμενες είτε γιατί τελικά διαπιστώνουν ότι κάνουν μια δουλειά η οποία δεν τους αρέσει και δεν τους ταιριάζει.

Κάποιοι θα σκεφτούν ότι είναι πολυτέλεια να παραπονιέται κάποιος για έλλειψη ικανοποίησης από τη στιγμή που έχει έστω δουλειά. Κι όμως, το να ζει ένας εργαζόμενος μια καθημερινότητα από την οποία δεν μπορεί να αντλήσει την ελάχιστη ικανοποίηση αναλογιζόμενος πως έτσι θα συνεχιστεί η ζωή του στο άμεσο μέλλον, μπορεί να γίνει ένα δυσβάσταχτο φορτίο.

ValiaPavlidou_HateJob_icon4

Όταν η καθημερινότητα μας καταλήγει να είναι ψυχολογικά ανυπόφορη είναι η ώρα που πρέπει να αναλογιστούμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να σηκώσουμε το βάρος των προσωπικών μας αποφάσεων. Γιατί, ανεξαρτήτως του πως φτάσαμε να δεχθούμε μια ζωή που δεν μας ικανοποιεί, είναι δική μας ευθύνη να την αλλάξουμε.

ValiaPavlidou_HateJob_icon8 Βάλτε τον εαυτό σας στις προτεραιότητες σας

Συχνά επιλέγουμε την εργασία μας με βάση τη διαθεσιμότητα (τι υπάρχει) ή με βάση τις οικονομικές μας ανάγκες (πόσα χρειάζομαι για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου). Και ενώ αυτοί οι δύο παράμετροι επιλογής δεν έχουν κάτι το μεμπτό ή λάθος, είναι από μόνοι τους ανεπαρκείς. Αν η εργασία δεν ταιριάζει, ως ένα βαθμό με τις δεξιότητες μας, τις κλίσεις μας και αυτό που μας αρέσει να κάνουμε, έχει ημερομηνία λήξης. Το πιο πιθανό είναι, πιέζοντας τον εαυτό μας να αποδεχθεί κάτι που δεν του ταιριάζει, θα έρθει η στιγμή που θα φτάσουμε σε ένα τέλμα. Συνήθως αντιδρούμε με πλήρη άρνηση να πάμε στη δουλειά ή αρχίζουμε να εμφανίζουμε προβλήματα σε άλλους τομείς της ζωής μας (διαπροσωπικές σχέσεις, οικογένεια).

Αποτελεί επομένως αδήριτη ανάγκη και όχι πολυτέλεια να υπάρχει ένας βαθμός ικανοποίησης από την εργασία μας πράγμα που προκύπτει από την σύγκλιση των προσωπικών χαρακτηριστικών μας με τις αρμοδιότητες της θέσης εργασίας.

ValiaPavlidou_HateJob_icon5

ValiaPavlidou_HateJob_icon10 Βρείτε κάτι ενδιαφέρον σε αυτό που κάνετε

Συχνά δεν είναι εφικτό, συνετό ή εύκολο να αφήσουμε απλώς μια δουλειά που δεν μας ικανοποιεί και να αρχίσουμε μια ατέρμονη αναζήτηση της ιδανικής εργασίας. Ακόμα όμως και σε μια εργασία που δεν φαίνεται να ταιριάζει με τις προσωπικές μας ανάγκες μπορούμε να προσπαθήσουμε να βρούμε τι ωφέλιμο μας παρέχει. Πάντα αποκομίζουμε κάτι θετικό από μια απασχόληση αρκεί να μπορούμε να το εντοπίσουμε και να το αξιοποιήσουμε θετικά στη ζωή. Μπορούμε επίσης να επιδιώξουμε ενεργά την ενασχόληση μας με αντικείμενα που πριν είχαμε παραγκωνισμένα, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε νέα πράγματα ή να αλλάξουμε κάτι στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Κάθε αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει ως μια τονωτική ένεση και να μας δώσει κίνητρο και νέα προοπτική στα πράγματα.

ValiaPavlidou_HateJob_icon2

ValiaPavlidou_HateJob_icon9 Προσθέστε χρώμα στη ζωή σας

Άλλες φορές πάλι εγκλωβιζόμαστε σε μια αδιέξοδη λογική όπου η εργασία μας οφείλει να είναι η βασική πηγή ικανοποίησης στη ζωή μας. Αν αυτό με το οποίο σας αρέσει να ασχολείστε δεν αποτελεί καν πηγή εισοδήματος για σας ή δεν μπορεί να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον, ποιος σας εμποδίζει από το να το εξασκείτε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Η ικανοποίηση από την ζωή μας δεν περιορίζεται μόνο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στο πως αξιοποιούμε εν τέλει το σύνολο του χρόνου μας και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Ασχολούμενοι με κάτι που μας γεμίζει στον ελεύθερο χρόνο μας, γεμίζουμε μπαταρίες για να ανταπεξέλθουμε και στις άλλες υποχρεώσεις – ασχολίες μας, οι οποίες φαντάζουν ίσως κάπως βαρετές.

ValiaPavlidou_HateJob_icon7 Θέστε στόχους, διαμορφώστε πλάνα

Ποιος είπε πως η αλλαγή είναι εύκολη; Ή ότι οφείλει να είναι. Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν μπορείτε να υποστηρίξετε την εργασία σας για την υπόλοιπη ζωή σας, έχει έρθει η ώρα να πάρετε κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμενοποιήστε τους τομείς των ενδιαφερόντων σας και συνδέστε τους με την αγορά εργασίας. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε είναι «Πως θα μπορούσα να εξασκήσω επαγγελματικά αυτό που μου αρέσει;». Ψάξτε για άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και δείτε τι χρειάστηκε για να το πετύχουν. Για να πετύχετε μια αλλαγή στην καριέρα σας 180ο πιθανόν να χρειαστεί χρόνος, χρήμα, επιπλέον εκπαίδευση και φυσικά ένα μεθοδευμένο πλάνο για να κάνει τα όνειρα σας ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους. Αναρωτηθείτε: «Το θέλω τόσο πολύ για να το επιδιώξω;». Η απάντηση πρέπει να είναι θετική πριν ξεκινήσετε.

ValiaPavlidou_HateJob_icon3

Ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός δεν είναι απλή υπόθεση. Έχοντας ήδη μια αποτυχημένη επιλογή στο ιστορικό σας αντιλαμβάνεστε πως δεν σας παίρνει να επιλέξετε με βάση τον παράγοντα τύχη. Χρειάζεται να ξαναδείτε προσεχτικά και μεθοδευμένα την αγορά εργασίας αλλά και να δείτε τον εαυτό σας σε βάθος προκειμένου να διαπιστώσετε προσωπικά χαρακτηριστικά, αξίες, ανάγκες, κλίσεις και ταλέντα που θα θέλατε να βρουν έκφραση μέσα από την επαγγελματική σας δραστηριότητα.

ValiaPavlidou_HateJob_icon6

Βάλια Παυλίδου – Ψυχολόγος
Μsc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας ΑΠΘ, Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία
www.psychologos-pavlidou.gr

ValiaPavlidou_logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Βάλια Παυλίδου

Η Βάλια Παυλίδου γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στον τομέα της Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της εξειδικεύτηκε στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως ειδικευόμενη κλινική ψυχολόγος στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης και στην Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία και την Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε για 5 χρόνια στο Κέντρο Εργάνη ως Ψυχολόγος παρέχοντας Συμβουλευτική Απασχόλησης και Ψυχοκοινωνική Στήριξη κυρίως σε γυναίκες και σε μέλη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων. Επίσης δούλεψε συμβουλευτικά με γυναίκες μέλη γυναικείων συνεταιρισμών με στόχο την ενδυνάμωση της ομάδας, την βελτίωση της επικοινωνίας, την διαχείριση συγκρούσεων και την ομαδική λήψη αποφάσεων. Παράλληλα συνεργάστηκε με την ΧΕΝ Καλαμαριάς, συντονίζοντας την Ομάδα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Επικοινωνίας, με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ως Συνεργάτης σε θέματα Ανθρωπίνων Πόρων και με τα ΙΕΚ Τριανδρίας, διδάσκοντας το μάθημα της Κοινωνικής Ψυχολογίας. Από το 2010 είναι συνεργάτιδα της Ergonomia. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας δούλεψε στην Cosmote Θεσσαλονίκης ως Ψυχολόγος παρέχοντας συμβουλευτική στο προσωπικό της επιχείρησης αναφορικά με την διαχείριση εργασιακών και προσωπικών προβλημάτων. Είναι μέλος του Δικτύου Ψυχολόγων της Ergonomia στην Θεσσαλονίκη και έχει εκπαιδευτεί στην Διαχείριση Κρίσεων (Critical Incident Stress Management). Επίσης, συντονίζει Ομάδες Γονέων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη με θέμα την βελτίωση της σχέσης γονέων – παιδιών και την διαπαιδαγώγηση με την χρήση μη τιμωρητικών παρεμβάσεων που σέβονται την προσωπικότητα και ενισχύουν την αυτονομία του παιδιού Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου και επί του παρόντος διατηρεί γραφείο στην Θεσσαλονίκη, Αγίας Σοφίας 41, παρέχοντας ψυχοθεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ενήλικες και εφήβους με βάση τις αρχές της Γνωστικής Συμπεριφορικής Προσέγγισης. Η επαγγελματική της εμπειρία συμπληρώνεται από συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις και πλήθος εισηγήσεων σε θέματα συμβουλευτικής και ψυχολογίας.