Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Διαγωγή κοσμία

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Οκτωβρίου 17, 2014 Συγγραφέας: Χαρά Καραμήτσου Κατηγορία: Ψυχολογία

Διαγωγή κοσμία

Οι καλοί τρόποι αποτελούν περιουσιακό στοιχείο ζωής. Τα οφέλη είναι τεράστια και το κόστος μηδαμινό – και μόνοι υπεύθυνοι για τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών καθίστανται οι γονείς.

Είναι κανόνας ότι καθένας μας χαρακτηρίζεται από τη συμπεριφορά του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Οι ενήλικες παρατηρούμε την ουσιαστική αγωγή των παιδιών, κάτι πιο σημαντικό από το να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Οι καλοί τρόποι μαθαίνονται από τα πρώτα τους βήματα, αμέσως μόλις αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και υπενθυμίσεις σχετικά με τους τρόπους συμπεριφοράς τους σε όλη την παιδική τους ηλικία. Είναι επίσης σημαντικό να υποστηρίζετε το παιδί σας όταν κάνει το σωστό. Αναφέρετε και εφαρμόστε παραδείγματα για να το καταλάβει – και έτσι θα αρχίσει να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος. Αντίστοιχα, όταν το παιδί σας κάνει κάτι λάθος, απλώς υπενθυμίστε του ότι θα ήταν καλύτερο να μην το είχε κάνει.

KaramitsouChara_icon18

Η διδασκαλία

Ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσετε το παιδί σας είναι να δημιουργήσετε ένα θετικό πρότυπο αφού μαθαίνει από την παρατήρηση. Είναι σαν να διδάσκεται μια νέα γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο, κάτι που γίνεται πιο εύκολο από την παιδική ηλικία, αφού τίθενται το θεμέλια της καλής συμπεριφοράς.

KaramitsouChara_icon17Ταυτόχρονα μην αφήσετε να γίνει συνήθεια στο παιδί σας να αποκαλεί τον εαυτό του π.χ. «γουρούνι» κάθε φορά που δεν κάνει πράγματα με τον σωστό τρόπο. Αντί να βελτιώσει τους τρόπους του, μια τέτοια λανθάνουσα αποδοχή μάλλον θα το κάνει να χειροτερέψει.

Επιπλέον, κάντε παιχνίδι την εκμάθηση τρόπων καλής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, μια φορά την εβδομάδα να διοργανώνετε ένα πιο επίσημο δείπνο στο σπίτι. Ντυθείτε και συμπεριφερθείτε οικογενειακώς ανάλογα, θα βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει κοινωνική συμπεριφορά. Τέλος για όλα αυτά υπάρχει ο χρυσός κανόνας, απλός και ουσιώδης.

Ποιος είναι αυτός;

Το πιο σημαντικό να θυμάται το παιδί σας να μην κάνει στους άλλους αυτό που δεν θέλει του κάνουν. Είναι ο κανόνας που θα το ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή του σε όλα τα επίπεδα. Δώστε παραδείγματα καλής και κακής συμπεριφοράς στο παιδί σας, αναζητώντας εάν θέλετε οδηγίες μέσα από διάφορα βιβλία. Ωστόσο να έχετε στον νου σας ότι εσείς είστε το πρότυπο.

KaramitsouChara_icon20

Τι πρέπει να θυμάστε

  • Να είστε καλοί με τους ανθρώπουςKaramitsouChara_icon16
  • Να λέτε «παρακαλώ» όταν ζητάτε κάτι και «ευχαριστώ» όταν σας δίνουν κάτι
  • Να λέτε «παρακαλώ» όταν κάποιος σας ευχαριστεί
  • Να χαιρετάτε τους ανθρώπους όταν τους βλέπετε
  • Να κοιτάτε τους ανθρώπους στα μάτια όταν τους μιλάτε
  • Να μην διακόπτετε όταν μιλούν οι άλλοι
  • Να μοιράζεστε πράγματα με τον συνάνθρωπό σας
  • Να τον βοηθάτε
  • Να είστε πάντα στην ώρα σας

Και υπογραμμίζουμε πάλι: το παιδί βλέπει και μιμείται τον γονιό

KaramitsouChara_icon19

Χαρά Καραμήτσου – Λογοπεδικός M.R.C.S.L.T.
Για επικοινωνία: charakaramitsou@ath.forthnet.gr

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Χαρά Καραμήτσου

Η κ. Χαρά Καραμήτσου σπούδασε Παιδαγωγικά στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Κλινικής Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Leeds Αγγλίας. Επί μακρά σειρά ετών εργάζεται ως Θεραπεύτρια Λόγου και Ομιλίας, είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των θεραπευτών Λόγου και Ομιλίας της Βρετανίας (M.R.C.S.L.T.) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών (ΠΣΛ). Εργάστηκε στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και ιδιωτικά και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Μetropolitan. Συμμετέχει ως εισηγήτρια και μέλος επιστημονικών επιτροπών του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών, σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι κλινική επόπτρια φοιτητών λογοθεραπείας, πρώτη αντιπρόσωπος του Αγγλικού γλωσσικού προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ το οποίο προσάρμοσε στην Ελληνική γλώσσα, και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για την Αφασία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις εξελικτικές διαταραχές λόγου και ομιλίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αποκατάσταση βαρηκοΐας, και κοχλιακών εμφυτευμάτων, καθώς επίσης και σε θέματα επίκτητων νευρολογικών διαταραχών ενηλίκων. Τέλος, τα τελευταία 9 χρόνια αρθρογραφεί μόνιμα, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην στήλη της «Παιδί» όπου ασχολείται με θέματα ψυχοπαθολογίας παιδιών και εφήβων.