TeensGo (etc...)

  • KidsGo με αγάπη!

Ευτυχισμένος Φοιτητής!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Σεπτεμβρίου 2, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: TeensGo (etc...), Διάφορα

Ευτυχισμένος Φοιτητής!

Την ευτυχία την αποφασίζεις. Δεν είναι κατάσταση, είναι στάση. Οι εξωτερικοί παράγοντες διευκολύνουν ή δυσκολεύουν, αυτό μόνο.

Το έχετε ξανακούσει, είμαι σίγουρη. Ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στα δεδομένα ενός φοιτητή.

eftixismenos-foititis-icon71. Ο φόβος παραλύει. Ο φοβισμένος άνθρωπος δεν είναι ευτυχισμένος. Μην αφήνετε να σας τρομάζουν γενικά και αόριστα. Να θυμάστε πως φοβόμαστε αυτά που δεν ξέρουμε κι αυτά που δεν καταλαβαίνουμε. Τα υπόλοιπα είναι διαχειρίσιμα. Με τη λογική και τη γνώση μπορείτε να απαλλαγείτε απ’ τον φόβο.

eftixismenos-foititis-icon2 2. Διώξτε τη μονοτονία. Άνθρωπος που βαριέται είναι δυστυχής. Και βαριέται ο άνθρωπος που ζει μονότονα, δηλαδή κάνει μόνον ένα πράγμα (ή τίποτα). Εάν τέσσερα χρόνια στο πανεπιστήμιο μόνο πίνετε καφέδες ή μόνο ξημεροβραδιάζεστε στη βιβλιοθήκη, δεν θα είστε ευτυχείς. Η ευτυχία χωράει πολλά πράγματα.

eftixismenos-foititis-icon3

eftixismenos-foititis-icon5 3. Οι σπουδές είναι προνόμιο.Προσπαθήσατε πολύ να μπείτε στο πανεπιστήμιο. Η ανταμοιβή σας είναι πως έχετε το προνόμιο να συνεχίσετε τις σπουδές σας σε άλλο επίπεδο, αυτό της επιλογής γνώσης και της δημιουργίας γνώσης. Κι είναι το μεγαλύτερο προνόμιο που θα έχετε ποτέ. Μην περνάτε απλώς τα μαθήματα (έστω και με 10).

eftixismenos-foititis-icon74. Για τα μικρά, μικρές λέξεις. Αντισταθείτε στην υπερβολή και στο δράμα. Μη φορτίζετε την καθημερινότητά σας με λέξεις όπως η «αποτυχία». Δεν αποτυγχάνει κάποιος που δεν περνάει ένα μάθημα ή που δεν παίρνει πτυχίο σε τέσσερα χρόνια. Μικρές λεξούλες.

eftixismenos-foititis-icon2 5. Δημιουργήστε παρέες. Τα φοιτητικά χρόνια είναι σπουδαία ευκαιρία να συναναστραφείτε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, να μάθετε απ’ αυτούς και μαζί με αυτούς, να μοιραστείτε εμπειρίες και συναισθήματα. Στη ζωή σας χωράνε αυτοί που σας μοιάζουν, χωράνε και οι άλλοι. Οι δεύτεροι θα σας μάθουν περισσότερα για τον εαυτό σας. Μην τους απορρίψετε χωρίς να τους γνωρίσετε.

eftixismenos-foititis-icon4

eftixismenos-foititis-icon8

eftixismenos-foititis-icon5 6. Δεν υπάρχει το «απόλυτο» συστατικό. Η ευτυχία δεν εξαρτάται ποτέ από μία μόνο παράμετρο. Δεν θα έρθει αυτόματα επειδή θα αποκτήσεις τo νέο iphone, ούτε επειδή θα τα φτιάξεις με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, ούτε επειδή θα πάρεις πτυχίο, ούτε επειδή θα χάσεις πέντε κιλά. Όλα αυτά είναι σημαντικά και να τα επιδιώξετε. Μην «κολλήσετε», όμως, στο ένα που, ενδεχομένως, λείπει. Τίποτα δεν αποτελεί αναγκαία ή ικανή συνθήκη για την ευτυχία. Οι εμμονές είναι άλλοθι και αντιπερισπασμός.

eftixismenos-foititis-icon77. Δεν υπάρχει συνταγή ευτυχίας. Για τα σημαντικά πράγματα, δεν υπάρχουν συνταγές. Είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Ξεχάστε τα «in», τα «must», τα «πολιτικώς ορθά» και τα «κοινωνικά αποδεκτά». Ψάξτε να βρείτε τι κάνει ευτυχισμένη την ψυχή σας. Μπορεί να σας ξενίσει, μπορεί «ο κόσμος» να μην το εγκρίνει, μπορεί να μην είναι καν αυτό που φανταστήκατε, κι όμως να σας κάνει ευτυχισμένους!! Θέλει μαγκιά να το διαλέξετε. Αυτή η μαγκιά είναι το τίμημα της ευτυχίας.

eftixismenos-foititis-icon6

Μαρίνα Ψιλούτσικου, συγγραφέας του βιβλίου «Ως πότε θα διαβάζω;»

Ιστοσελίδα: psiloutsikou.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/marina.psiloutsikou
Twitter: twitter.com/mpsilout

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.