TeensGo (etc...)

  • KidsGo με αγάπη!

Αρχιτέκτονες ετών… έξι!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 8, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: TeensGo (etc...), Διάφορα

Αρχιτέκτονες ετών… έξι!

Ένα σχολείο αρχιτεκτονικής και δημιουργίας για παιδιά είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Arkki». Έρχεται από τη Φινλανδία και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα το εφαρμόσει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τόπο στη φαντασία μέσω αρχιτεκτονικής! Με πρωταγωνιστές παιδιά από 6 έως 13 ετών και με όχημα παιχνίδια και κατασκευές. Αποτέλεσμα: δημιουργίες μοναδικές, σαν παραμύθια. Μιλάμε για την ουσία του «Arkki» (School of Architecture for Children and Youth), ενός καινοτομικού εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο ήρθε στην Ελλάδα από την εταιρία DESIGNEMBASSADOR.COM, ενώ αναπτύσσεται από κοινού με τη στρατηγική συνεργασία της ΑΚΤΟ.

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon1

Αν φαντάζει πολυτέλεια ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα της λιτότητας, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, επιχειρηματίας και Partner του «Arkki School of Architecture for Kids & Youth Greece & Cyprus», έχει τη δική του απάντηση: «Το Arkki ξεκίνησε στη Φινλανδία πριν από 20 χρόνια, όταν αντιμετώπισαν τη δική τους κρίση. Τότε αποφάσισαν να καινοτομήσουν στην εκπαίδευση και να στραφούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τη διερεύνηση και την αλληλεπίδραση.

Τα αποτελέσματα, αυτήν τη στιγμή, έχουν γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον κόσμο. Το Arkki λοιπόν έχει θέση σε μια κοινωνία που χρειάζεται αυριανούς ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες, γιατί είναι κάτι παραπάνω από δημιουργική απασχόληση».

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon2

Αυτό σημαίνει παιχνίδι –μπόλικο!- με έναυσμα αρχιτεκτονικές κατασκευές-μοντέλα άλλοτε υπό κλίμακα, άλλοτε σε φυσικό μέγεθος. Σημειωτέον, το πρόγραμμα αυτό δεν απευθύνεται σε παιδιά-δυνάμει αρχιτέκτονες. Το αντίθετο: «Στο Arkki τα παιδιά πειραματίζονται, εξερευνούν τη σχέση τους με το περιβάλλον, αναλύουν και επανασυνθέτουν τον κόσμο» διευκρινίζει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

«Γνώσεις που ήδη έχουν από το σχολείο -τα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες ακόμα και την Ιστορία- αποκτούν νόημα, παίρνουν μορφή και σχήμα. Τα παιδιά ξαναβρίσκουν τη χαρά της μάθησης, μαθαίνουν να «βλέπουν» κριτικά ό,τι υπάρχει γύρω τους και αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη δύναμη που έχουν να αλλάξουν τον κόσμο».

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon3

Το Arkki, στην ελληνική του εκδοχή, αποτελείται από μια ομάδα καταρτισμένων ειδικών με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα και ιστορικό της Αρχιτεκτονικής Σταύρο Μαρτίνο, ο οποίος τελεί χρέη Ακαδημαϊκού Διευθυντή. Μάλιστα, μαζί τη Χριστίνα Μουδαρά, Ακαδημαϊκή Συνεργάτη, έλαβαν ειδική εκπαίδευση στη Φινλανδία. Επίσης, συμμετέχει η Εύη Τρούκη, Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής, Ερευνήτρια ΥΠΟΠΑΙΘ, ως ειδική επιστημονική σύμβουλος, με εμπειρία στην εισαγωγή καινοτομιών στην ελληνική εκπαίδευση. Την ομάδα πλαισιώνουν επίσης η Γεωργία Φούντα, απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η δημοσιογράφος Ελευθερία Γεώργακαινα, ως υπεύθυνη επικοινωνίας.

Φέτος, πάντως, είναι μια πιλοτική χρονιά για το Arkki, καθώς λειτουργεί μόνο στην Αθήνα. Του χρόνου θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πιθανότατα και στην Κύπρο, ενώ το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται διαρκώς. «Στόχος είναι σε ένα σύντομο βάθος χρόνου να λειτουργεί ακριβώς όπως στη Φινλανδία», λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon4

και

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon5

Προς το παρόν το Arkki -εκτός από τα μουσεία – εντάσσεται στο πρόγραμμα απογευματινών δραστηριοτήτων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Όμως, υπάρχουν ήδη συζητήσεις με εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης για μια ευρύτερη συνεργασία, δεδομένου ότι θα μπορούσε, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, να αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών και πηγή έμπνευσης για τους εκπαιδευτικούς.

Οι άνθρωποι του Arkki εν Ελλάδι, πάντως, φιλοδοξούν να εντάξουν και ελληνικά προγράμματα στον εκπαιδευτικό κορμό: «Είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει με τους Φινλανδούς από την αρχή και ήταν πολύ θετικοί», διευκρινίζει ο Βασίλης Μπαρτζώκας. «Εμπιστοσύνη ήδη υπάρχει και θα θέλαμε πολύ να στείλουμε πίσω στους Φινλανδούς κάτι πρωτότυπο και δημιουργικό από τη μεριά μας, ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

Ήδη έχουμε συζητήσει μαζί τους μικρές βελτιώσεις ή μετατροπές σε κάποια εργαστήρια και τις είδαν με πολύ ενδιαφέρον. Δεδομένου μάλιστα ότι είμαστε η πρώτη τους συνεργασία διεθνώς, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανατροφοδότηση που τους δίνουμε τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε μαθησιακά θέματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, κάθε εργαστήριο του Arkki αποτελεί πεδίο διαρκούς συζήτησης μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων σε θέματα παιδαγωγικής των δύο χωρών».

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon5

Τι μπορεί να προσφέρει τελικά η αρχιτεκτονική παιδεία σε μια χώρα που οι πόλεις της αισθητικώς τουλάχιστον είναι δράμα; Εδώ ο Βασίλης Μπαρτζώκας εκφέρει τις αντιρρήσεις του με νότα αισιοδοξίας: «Στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί αρχιτέκτονες και στις ελληνικές πόλεις υπάρχει εξαιρετική αρχιτεκτονική. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν να διακρίνουν το πόσο ενδιαφέροντα παραδείγματα υπάρχουν δίπλα μας, μπροστά στα μάτια μας, καθώς και πόσες συνθήκες και αφορμές παρέχει αυτό το περιβάλλον για πραγματική καινοτομία.

Ο λόγος είναι ότι λείπουν τα αντιληπτικά εργαλεία: Όλοι δείχνουν να αποδέχονται ως αυταπόδεικτο ότι η κατάσταση είναι «λιγάκι δράμα». Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε, εφόσον στο Arkki δίνουμε στα παιδιά τα εργαλεία να δουν κριτικά τον κόσμο και να τον επανασχεδιάσουν, βάζοντας τη σφραγίδα ενός πολίτη που έχει ευαισθησία και υπευθυνότητα. Σύντομα μπορεί ο ίδιος ο χαρακτηρισμός «δράμα» για τις ελληνικές πόλεις να φαίνεται εντελώς παράδοξος!»

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon7

Το πρόγραμμα υλοποιείται:

  • στο Ίδρυμα Θεοχαράκη κάθε Σάββατο και Κυριακή.
  • στο Μουσείο Ηρακλειδών κάθε Κυριακή.
  • στο International School of Athens κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο.
  • και στο International School of Piraeus κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και τις ώρες διεξαγωγής των εργαστηρίων δείτε το arkki.gr

Φωτογραφίες: Λουίζα Νικολαΐδου, www.zooom.gr

Πηγή: www.andro.gr

Andro-logo

Δείτε το σχετικό βίντεο, Arkki – Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά:

Περισσότερα για το σχολείο Αρχιτεκτονικής μπορείτε να βρείτε και στη σχετική facebook page.

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon8

και

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon9

και

Arkki-School-of-Architecture-for-Kids-Youth-Greece-Cyprus-icon11

Από το KidsGo, TeensGo και ParentsGo με αγάπη, καλές επιτυχίες και καλές δημιουργίες!!!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.