Διάφορα

  • KidsGo με αγάπη!

Παζλ – Ακονίζει το μυαλό …και όχι μόνο!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Δεκεμβρίου 22, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Διάφορα

Παζλ – Ακονίζει το μυαλό …και όχι μόνο!

Τα παζλ για μικρά παιδιά ακονίζουν το μυαλό, βελτιώνουν την μνήμη και την αυτοπεποίθηση και πλέον βοηθούν στη καλύτερη κατανόηση των θετικών επιστημών…

Κάθε γονιός προσπαθεί να παρέχει το καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά του, ώστε να μεγαλώσει μορφωμένους και ευφυείς ενήλικες. Όσα διδάσκετε το παιδί σε πολύ νεαρή ηλικία έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μαθησιακή του ικανότητα για το υπόλοιπο της ζωής του!

Κατά συνέπεια, εκτός από το να αφήνετε το παιδί σας να παίζει έξω, να διαβάζει και να συναναστρέφεται άλλα παιδιά, μπορείτε να το μυήσετε από νεαρή ηλικία στα παζλ και άλλα παιχνίδια μνήμης, για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να εκτελεί απλές ενέργειες (όπως το συντονισμό χεριού-ματιού, κινητικές δεξιότητες κλπ) και να θέτει το μυαλό του σε εγρήγορση.

pazl-akonizei-to-myalo-kai-oxi-mono-icon3

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο δείχνει ότι τα παζλ μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν αρτιότερη κατανόηση των θετικών επιστημών, ώστε να αντιλαμβάνονται και να διαπρέπουν στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Συνεπώς, τα παιχνίδια μνήμης: παζλ, σπαζοκεφαλιές, κάρτες μνήμης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την τόνωση του εγκεφάλου του παιδιού και συνδράμουν στην ανάπτυξη ορισμένων από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που θα χρειαστούν για το μέλλον τους και πιο συγκεκριμένα:

pazl-akonizei-to-myalo-kai-oxi-mono-icon11. Συντονισμό χεριού-ματιού

Τα παζλ αποτελούν πολύτιμη βοήθεια για την ανάπτυξη του συντονισμού ματιού-χεριού. Γενικά είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να πάρει ένα κομμάτι παζλ, να το γυρίσει στη σωστή θέση και να το τοποθετήσει εκεί όπου ανήκει στο παζλ, να βάλει το σωστό σχήμα στη σωστή οπή και να συνδέσει όλα τα κομμάτια ενός κάστρου. Όσο περισσότερο πρακτική εξάσκηση έχει, τόσο περισσότερο γίνεται δεύτερη φύση του και, προτού να το καταλάβετε, ο συντονισμός χεριού-ματιού του παιδιού σας λειτουργεί πλήρως. Ξεκινήστε με παζλ σε σχήματα σε πολύ νεαρή ηλικία και εξασκηθείτε σε αυτά αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας σταδιακά.

pazl-akonizei-to-myalo-kai-oxi-mono-icon12. Ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων

Ακόμα και το πιο απλό παζλ απαιτεί από ένα μικρό παιδί να σκεφτεί και να αναπτύξει διαφορετικές προσεγγίσεις για να πετύχει το σκοπό του. Αναλύει και χρησιμοποιεί το μυαλό του για να βάλει τα κομμάτια στη θέση τους, με αποτέλεσμα τα παζλ να αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο για να διδάξετε στο παιδί πως να επιλύει προβλήματα.

Πολλά παιδιά απογοητεύονται όταν προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα παζλ και δεν τα καταφέρνουν, αλλά όσο περισσότερο εξασκούνται, τόσο λιγότερο απογοητεύονται. Με τον τρόπο αυτό το παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σημασία της εργασίας μέσα από τις δυσκολίες και μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει την απογοήτευση του. Όταν δε ολοκληρώνει το παζλ, είναι ευτυχισμένο και κατά πάσα πιθανότητα έτοιμο να δοκιμάσει ένα άλλο. Αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα για κάθε παιδί.

pazl-akonizei-to-myalo-kai-oxi-mono-icon4

pazl-akonizei-to-myalo-kai-oxi-mono-icon13. Ανάπτυξη δεξιοτήτων μνήμης

Το παζλ και οι κάρτες μνήμης είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για την τόνωση της μνήμης ενός παιδιού. Μέσω του παιχνιδιού αυτού μαθαίνει τα σχήματα, τα χρώματα, τα μεγέθη και αποκτούν μια βαθύτερη κατανόηση του πως μια μικρή μονάδα αποτελεί μέρος ενός συνόλου. Το παζλ μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το θέμα του και μπορεί να είναι χρήσιμο για την εδραίωση βασικών εννοιών όπως: η άλφα-βήτα, οι αριθμοί, τα ζώα, τα φρούτα και πολλά άλλα.

pazl-akonizei-to-myalo-kai-oxi-mono-icon14. Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Η επίλυση ενός παζλ απαιτεί από το παιδί να πάρει τα κομμάτια, να τα βάλει στη σωστή τους φορά και να τα τοποθετήσει στη θέση τους χωρίς να αλλοιώσει το υπόλοιπο που έχει ήδη δημιουργήσει, με αποτέλεσμα αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια να βελτιώνουν τις κινητικές δεξιότητές τους, τις ίδιες κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για να φάει, να γράψει και να χειριστεί σχεδόν οτιδήποτε.

pazl-akonizei-to-myalo-kai-oxi-mono-icon15. Ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης

Η ικανοποίησης που παίρνει το παιδί από την επίλυση ενός παζλ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή από κανένα άλλο παιχνίδι. Η αυτοπεποίθησή και η εμπιστοσύνη στις ικανότητές του αυξάνετε μαζί με τη χαρά από τον έπαινο που παίρνει το παιδί σας από εσάς. Όσο το παιχνίδι γίνεται πιο δύσκολο το παιδί αναπτύσσει και άλλες κοινωνικές δεξιότητες, το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, να επιμένει και να έχει υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού και πως να χειρίζεται την απογοήτευση του.

Συμπερασματικά, εκεί που η σωματική άσκηση έχει ως στόχο να κρατήσει το σώμα σε φόρμα, τα παζλ και οι κάρτες μνήμης για μικρά παιδιά έχουν ως στόχο να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση. Αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια προετοιμάζουν τα παιδιά μας από νωρίς στη ζωή τους για τον ανταγωνιστικό κόσμο εκεί έξω, χωρίς να τα στερούν σε διασκέδαση. Δώστε στο παιδί σας τα καλύτερα παζλ και αφήστε τα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση.

Πηγή: www.letsfamily.gr

LetsFamilyChristmas-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.