Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Πως θα μειώσετε τον ανταγωνισμό και τους καυγάδες των παιδιών σας – Μέρος Α’

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 1, 2016 Συγγραφέας: Παναγιώτα Κυπραίου Κατηγορία: Ψυχολογία

Πως θα μειώσετε τον ανταγωνισμό και τους καυγάδες των παιδιών σας – Μέρος Α’

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Δώστε το καλό παράδειγμα.
Φερθείτε με σεβασμό σε όλους και στα παιδιά. Αποφύγετε να βρίζετε τους άλλους, να κάνετε υποτιμητικά σχόλια για το σύζυγό σας, να φωνάζετε στα παιδιά σας κοκ.

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματα που έχει το ένα παιδί για το άλλο, αλλά θέστε σαφή όρια στη συμπεριφορά τους.
Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να νιώθουν όπως νιώθουν αλλά χρειάζεται να έχουν υπευθυνότητα για το τι κάνουν με αυτά τα συναισθήματα και για τις πράξεις τους. Μπορείτε να τα βοηθήσετε σ’ αυτό λέγοντας για παράδειγμα:

«Όταν ο αδερφός σου πειράζει τα πράγματά σου, θυμώνεις πολύ. Μπορείς να του πεις με λέξεις πως νιώθεις. Όμως δεν χτυπάμε.»

«Καταλαβαίνω ότι θα ήθελες να μείνεις ξύπνια μισή ώρα παραπάνω όπως ο αδερφός σου. Όταν ξεκινήσεις το σχολείο, θα μπορείς και συ να το κάνεις. Στο μεταξύ, μπορείς να μου πεις αν νιώθεις ζήλεια για τον αδερφό σου αλλά δεν μπορείς να κάνεις άνω κάτω το δωμάτιό του.»

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon8

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Δώστε εξατομικευμένη προσοχή.
Τα παιδιά που νιώθουν αγάπη και αποδοχή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να τσακώνονται. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στ’ αδέρφια μειώνεται δραματικά όταν οι γονείς δεσμεύονται να δίνουν ιδιαίτερο χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά.

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Ποτέ μην συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους ή με άλλα παιδιά.

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Μην δίνετε στο μεγαλύτερο παιδί την ευθύνη για το μικρότερο.
Μην το αναγκάζετε να το προσέχει ή να παίζει μαζί του. Αν το μεγαλύτερο παιδί προσπαθήσει να επιβάλλει κανόνες στο μικρότερο παιδί, μπορείτε να του πείτε π.χ.: «Σ’ ευχαριστώ Μαρία. Χαίρομαι που ξέρεις τους κανόνες του σπιτιού και είσαι τόσο καλή στο να τους ακολουθείς. Όμως είναι δουλειά των γονιών να έχουν την ευθύνη.»

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Επιβάλλετε πρότυπα σεβασμού στο σπίτι.
Μπορείτε να πείτε «Στο σπίτι μας δεν βρίζουμε ούτε ανεχόμαστε την κακία. Φερόμαστε με σεβασμό ο ένας στον άλλο.»

Επιτρέψτε στα παιδιά να διαφωνούν αλλά βοηθήστε τα να μάθουν να φέρονται με σεβασμό ακόμη κι όταν θυμώνουν. Μπορείτε να θέσετε ως συνέπεια ότι αν κάποιος ξεχαστεί και γίνει ασεβής ή βρίσει κάποιον, θα πρέπει να επανορθώσει στο άτομο που υπέστη την ασέβεια, π.χ. να κάνει μια εξυπηρέτηση, να βοηθήσει να ξαναφτιαχτεί ο πύργος που γκρέμισε κοκ.

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon1

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Προσπαθήστε να δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα εκτίμησης στο σπίτι σας.
Για παράδειγμα, μπορείτε την ώρα του βραδινού φαγητού να καθιερώσετε καθένας να λέει κάτι συγκεκριμένο που εκτιμάει στους υπόλοιπους.
Παραδείγματα:
«Μου άρεσε που η μαμά έπαιξε το παιχνίδι μου μαζί μου.»
«Μου άρεσε που ο μπαμπάς έφτιαξε το αγαπημένο μου φαγητό.»
«Μου άρεσε που ο Στέφανος δεν μας ενόχλησε όταν ήρθαν στο σπίτι οι φίλοι μου να παίξουμε.»

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon7

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Ποτέ μην τιμωρείτε σωματικά τα παιδιά.
Αποφύγετε τις φωνές, τις απειλές και την τιμωρία-αντίποινα που μαθαίνει στα παιδιά ότι ο εξαναγκασμός είναι ένας τρόπος για να πάρεις αυτό που θέλεις. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που τιμωρούνται είναι πιο θυμωμένα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τσακωθούν μεταξύ τους και να επαναλάβουν τις κακές συμπεριφορές.

Προτιμήστε τη θετική πειθαρχία που ενισχύει τη σχέση σας με τα παιδιά σας ώστε να θέλουν να φέρονται καλά και δίνει ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούν να διαχειριστούν το θυμό.

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Εξασφαλίστε ότι το κάθε παιδί έχει αρκετό προσωπικό χώρο.
Τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρειάζεται να μοιράζονται τα πάντα ή τα περισσότερα. Αν μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, δείτε αν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Αν δεν γίνεται, φτιάξτε μια διαχωριστική γραμμή στο μέσο του πατώματος και τοποθετήστε τα έπιπλα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζονται δύο διαφορετικοί χώροι.

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Κρατήστε τα παιδιά απασχολημένα, πριν βαρεθούν και ξεσπάσει καυγάς και δώστε τους προσοχή πριν τσακωθούν.

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon2

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα ή πεινασμένα, κρατήστε τα μακριά το ένα απ’ το άλλο.
Επίσης, αποφύγετε καταστάσεις που προξενούν καυγάδες. Για παράδειγμα, στο αυτοκίνητο, βάλτε τα να καθίσουν χωριστά όσο γίνεται ή δώστε κάτι στο καθένα για να απασχοληθούν (π.χ. walkman). Άλλη εναλλακτική είναι να τα βοηθήσετε να συνυπάρξουν σαν ομάδα λέγοντάς τους ας πούμε: «Ίσως είναι δύσκολο να κάθεστε στο αυτοκίνητο πολλή ώρα και όταν δυσανασχετείτε, μπορεί να ξεσπάτε στους άλλους. Μπορείτε οι δυο σας να γίνεται ομάδα; Δοκιμάστε να συνεργαστείτε μεταξύ σας για να βρείτε τρόπους να περάσουμε καλά όλοι στο αυτοκίνητο.»

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Μάθετε στα παιδιά βασικές δεξιότητες διαπραγμάτευσης και επίλυσης προβλημάτων με βάση την ισοτιμία: να παίρνουν ο καθένας τη σειρά του, να μοιράζουν ένα κέρασμα (ο ένας να κάνει τη μοιρασιά και ο άλλος να διαλέγει πρώτος κομμάτι), να κάνουν ανταλλαγή, να αντισταθμίζουν τις πρωτιές (π.χ. «Θα παίξουμε πρώτα το δικό σου παιχνίδι και μετά θα παίξουμε το δικό μου για περισσότερη ώρα.»)

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon5

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Δείξτε το καλό παράδειγμα στην επίλυση συγκρούσεων με το σύζυγο και άλλους ενήλικες καθώς και με τα παιδιά σας.
Όταν επέρχεται μια σύγκρουση με κάποιον, πάρτε χρόνο για να ηρεμήσετε και μετά μπορείτε να επανέλθετε αποφασισμένοι να παραμείνετε ήρεμοι. Δώστε αναγνώριση στην οπτική του άλλου, εκφράστε τα συναισθήματά σας και συζητήστε ψύχραιμα.

pos-tha-meiosete-toys-kavgades-ton-paidion-sas-icon6Βοηθήστε τα παιδιά να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Επιβραβεύστε την ομαδική εργασία μεταξύ των αδερφών. Μπορείτε να τα παροτρύνετε να συνεργαστούν στο να αποφεύγουν τους καυγάδες μεταξύ τους, ορίζοντας ένα «βάζο συνεργασίας» στο οποίο θα βάζετε μέσα ένα κέρμα κάθε φορά που παρατηρείτε ότι τα παιδιά είναι ευγενικά μεταξύ τους ή παίζουν χωρίς να τσακώνονται. Βγάζετε από το βάζο ένα ή δύο κέρματα κάθε φορά που τα παιδιά τσακώνονται. Όταν εκφράζουν συναισθήματα με κατάλληλο τρόπο και σεβασμό, κερδίζουν νομίσματα. Τα παιδιά θα αποφασίσουν μαζί πως θα ξοδέψουν τα χρήματα.

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων

www.psychotherapeia.net.gr

PanagiotaKipraiou

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Παναγιώτα Κυπραίου

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Βρετανικού Open University. Έχει εκπαιδευτεί στην Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.), όπου παρακολούθησε επίσης μετεκπαιδεύσεις επιπέδου Master's στην ψυχοθεραπεία Gestalt με τον Barrie Simmons και τον Dott. Mimmo Ciavarelli, στη Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία με τον Dott. Alberto Torre και στην Εκπαίδευση Εποπτών με τον Dott. Genovino Ferri. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις τεχνικές της ψυχοθεραπείας (Ψυχόδραμα, Βιοδυναμική ψυχοθεραπεία, Θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, Συστημική Αναπαράσταση, Βιοσυστημική ψυχοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Βιοενεργειακή Ανάλυση, Βραχεία Ψυχοθεραπεία). Επίσης, έχει εκπαιδευτεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, στο Συντονισμό Σχολών Γονέων (εξελικτικό σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). Από το 2002 εργάζεται ως Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία σε ενήλικους και εφήβους, αλλά και συμβουλευτική σε γονείς. Επίσης, συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης και σχολές γονέων. Στη ψυχοθεραπευτική της άσκηση έχει ασχοληθεί εκτενώς με κρίσεις πανικού, συμπτώματα κατάθλιψης, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενοχικό σύνδρομο, ψυχοσωματικά προβλήματα, θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης, εργάστηκε στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτιο». Έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια σε διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως στο κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών «Γραμμή SOS δίπλα σου», στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας «ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», στο Δημοτικό πολυϊατρείο Αμαρουσίου και στο Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ». Αρκετά άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί στις στήλες υγείας περιοδικών ψυχολογίας, εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων. Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). πλήρες μέλος της British Psychological Society (MBPsS, GBC), του Πανελληνίου Συνδέσμου Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και της European Association for Body Psychotherapy (EABP).