Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 26, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ο κάθε γονέας που μεγαλώνει ένα παιδί θέλει πάντα το καλύτερο για εκείνο. Βασικός του στόχος είναι να το μεγαλώσει σωστά και να του διδάξει να φέρεται με σεβασμό, ευγένεια, υπευθυνότητα και να υπακούει στους οικογενειακούς κανόνες.

Παρά όμως την καλή πρόθεση των γονιών να ανταποκριθούν στους στόχους αλλά και στις ανάγκες των παιδιών τους, καταφεύγουν σε λανθασμένες μεθόδους. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο έχει ως συνέπεια το παιδί όχι μόνο να δυσκολεύεται να κατανοήσει τις προθέσεις του γονέα αλλά και να εμποδίζει τη μελλοντική του εξέλιξη.

Σας παραθέτουμε μερικά από τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς:

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Δώρα ως αντάλλαγμα για καλή συμπεριφορά
Πολλές φορές προκειμένου οι γονείς να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα τάζουν στο παιδί τους διάφορα δώρα ή βόλτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να λαμβάνει λάθος μηνύματα και να φέρεται παροδικά σωστά για να πετύχει το στόχο του ή να εκφράζει επί σκοπού μια αρνητική συμπεριφορά. Σκοπός είναι το παιδί να μάθει να φέρεται σωστά χωρίς να έχει στο μυαλό του τη δωροδοκία. Προτιμήστε να επιβραβεύσετε το παιδί σας για τις θετικές του πράξεις που δεν θα έχουν αντίκρισμα και να του υπενθυμίσετε το όμορφο συναίσθημα που νιώθουμε όταν κάνουμε σωστές επιλογές.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Τεχνικές βίας
Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν πως αν δώσουν μια ξυλιά ή τσιμπιά στο παιδί τους, εκείνο θα σταματήσει να φέρεται άσχημα και εκείνοι θα αποκτήσουν τον έλεγχο. Το μόνο αποτέλεσμα που καταφέρνετε να επιτύχετε, είναι να δώσετε στο παιδί τη λανθασμένη εντύπωση ότι, όταν θέλω να επιτύχω κάτι, το καταφέρνω μέσα από βίαιες πράξεις. Προσπαθήστε να βρείτε άλλες τεχνικές και να χρησιμοποιήσετε μεθόδους που θα σας φέρουν μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά των παιδιών σας.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης
Στην προσπάθεια των γονιών να καταλάβουν και οι ίδιοι με ποιον τρόπο θα τους υπακούσουν τα παιδιά τους, αλλάζουν συνεχώς τη συμπεριφορά τους. Άλλοτε γελάνε με μία άσχημη κουβέντα που θα ακούσουν από το στόμα τους και άλλοτε τα μαλώνουν για να μη την ξαναπεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύονται όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι ίδιοι. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις σας και να διδάξετε στο παιδί σας να έχει μια σωστή συμπεριφορά για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon5

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Αλλαγή ρόλων
Όταν παίρνετε την απόφαση να επιβάλετε κανόνες στο παιδί σας, μη ζητάτε τη συναίνεση του. Δείξτε του ότι εσείς είστε ο γονέας και μη του δίνετε το περιθώριο να σας υποτιμήσει. Είναι ευθύνη σας να του διδάξετε ποιο είναι το σωστό και αυτό πρέπει να γίνει σαφές από τη μεριά σας.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Εξάντληση υπομονής
Οι ανυπάκουες συμπεριφορές των παιδιών φέρνουν ως αποτέλεσμα ο γονέας να χάσει την ψυχραιμία του και να τιμωρήσει με φωνές και βρισιές το παιδί του. Αυτή η συμπεριφορά, εκτός ορίων, θα διδάξει στο παιδί ότι πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση, την οποία μπορεί να αναπαράγει και το ίδιο μελλοντικά. Προσπαθήστε να ελέγξετε τον εαυτό σας και να αντιδράσετε όταν θα έχετε ηρεμήσει. Θα παρατηρήσετε πως η ψύχραιμη προσέγγιση σας, θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Κατηγορίες στον άλλο γονέα
Είναι πολύ εύκολο όταν θέλουμε να φανούμε «οι καλοί» στα μάτια του παιδιού να ρίχνουμε ευθύνες στον άλλο γονέα. Είναι όμως απαράδεκτο να ακυρώνονται μεταξύ τους οι γονείς και το παιδί να αναζητάει εκείνον/η που θα του κάνουν το χατίρι. Προσπαθήστε να έχετε την ίδια στάση και ακόμη και όταν διαφωνείτε, η συζήτηση να γίνεται κατ’ ιδίαν, χωρίς την παρουσία του παιδιού.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon4

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Σύγκριση με άλλα παιδιά
Προκειμένου το παιδί να διορθώσει μια συμπεριφορά τη συγκρίνουμε με τη σωστή που έκανε ο αδερφός του ή κάποιος φίλος του. Κάποια συνηθισμένα παραδείγματα είναι «Δες τον Γιάννη τι καλούς βαθμούς πήρε στα μαθηματικά» ή «Κοίτα την ξαδέρφη σου τι ήσυχα που κάθεται». Μπορεί ως ενήλικες, να νιώθετε πως δίνετε το σωστό παράδειγμα αλλά οι συγκρίσεις οδηγούν το παιδί στην απογοήτευση και ανεπάρκεια. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε σαν ξεχωριστή οντότητα το παιδί σας και να επικεντρωθείτε στις ανάγκες του, χωρίς να του κάνετε υποδείξεις και συγκρίσεις. Τα παιδιά μεταξύ τους δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Δημιουργία τύψεων και ενοχών
Ορισμένοι γονείς στην απόγνωση τους να έχουν αντίκρισμα από το παιδί τους, το κάνουν να νιώθει υπερβολικά ένοχο. Εκφράσεις όπως «Κοίτα τι θυσίασα για σένα…» δεν λειτουργούν θετικά. Προσπαθήστε να φερθείτε περισσότερο ως γονιός και όχι ως προσωπικότητα που περιμένει επιβράβευση. Αντί να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις που θα το κάνουν να νιώσει τύψεις, απλώς θέστε τις φυσικές συνέπειες των πράξεων του.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Υπερβολικός χρόνος για υποδείξεις
Ο γονέας σπαταλάει πολύ χρόνο για να κάνει διάλεξη στο παιδί του. Θεωρεί πως μέσα από αυτό τον μονόλογο θα καταφέρει να έχει την απόλυτη προσοχή του παιδιού του. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν οδηγεί ούτε σε μάθηση αλλά ούτε και σε αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι προτιμότερο να κάτσετε μαζί με το παιδί να εντοπίσετε το πρόβλημα και να βρείτε από κοινού λύσεις, μέσα από ένα διάλογο.

ta-10-pio-synithismena-lathi-pou-kanoun-oi-goneis-sxetika-me-ti-symperifora-ton-paidion-tous-icon3Άσχετες συνέπειες
Πολλές φορές παρατηρείτε ότι οι γονείς χρησιμοποιούν την ιδέα «φυσικές συνέπειες της κακής συμπεριφοράς» με λανθασμένο τρόπο. Η ιδέα είναι να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής στο παιδί ότι η αρνητική συμπεριφορά έχει κάποιες αρνητικές φυσικές συνέπειες που σχετίζονται με την κακή συμπεριφορά, ενώ, αντίστροφα, η θετική συμπεριφορά έχει και θετικές συνέπειες. Μερικές φορές όμως οι γονείς μπερδεύονται, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί αυτή η τακτική.

Για παράδειγμα, το παιδί σας έχει πάει στη φίλη του και του λέτε ότι πρέπει να επιστρέψει μια συγκεκριμένη ώρα. Την προκαθορισμένη ώρα που είναι να φύγετε, το παιδί σας, αν είναι πιο μικρό πέφτει στο πάτωμα και χτυπιέται, αν είναι μεγαλύτερο απλώς αρνείται να συμμορφωθεί. Αν εσείς του στερήσετε πχ μια αγαπημένη του δραστηριότητα το σαββατοκύριακο, αυτό δεν είναι η φυσική συνέπεια της κακής του συμπεριφοράς. Αν όμως επιλέξετε να του πείτε ότι σε 2-3 μέρες που η φίλη το έχει ξανακαλέσει δεν θα του επιτρέψετε να πάει για να μην έχετε τα ίδια, τότε αυτό είναι μια φυσική συνέπεια της αρχικής κακής συμπεριφοράς. Ή, αν, επιστρέφοντας στο σπίτι πείτε στο παιδί σας ότι δεν θα δει τηλεόραση επειδή σπατάλησε το χρόνο του με το να μην υπακούει στο να επιστρέψετε στο σπίτι εγκαίρως, άρα τώρα είναι ώρα κατευθείαν για ύπνο.

Πηγή: www.mandou.gr

mandou-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.