Διάφορα

  • KidsGo με αγάπη!

10 πράγματα που θέλω να διδάξω στο παιδί μου – ένας περιεκτικός οδηγός για γονείς

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 2, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Διάφορα

10-pragmata-poy-thelo-na-didakso-sto-paidi-moy-icon1

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo.

Στις μέρες μας, η ανατροφή των παιδιών είναι ένα εγχείρημα του οποίου ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται διαρκώς. Οι μεταβαλλόμενοι τρόποι ζωής μας, οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι μεγάλες οικονομικές ευθύνες και τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, έχουν οδηγήσει τους γονείς στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων. Η εξισορρόπηση της εργασίας, οι ευθύνες του νοικοκυριού, τα οικονομικά και τα παιδιά, κουράζουν οποιοδήποτε γονέα.

Παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως γονείς, βασική προτεραιότητα και ευθύνη είναι τα παιδιά μας. Η διαπαιδαγώγηση είναι η διαδικασία και η πράξη τόσο της προώθησης όσο και της υποστήριξης των διαφόρων επιπέδων ανάπτυξης του παιδιού, από τη στιγμή της γέννησής του, μέχρι και τη στιγμή της ενηλικίωσής του. Δεν είναι απλώς μία σχέση που βασίζεται στη βιολογία. Τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης είναι η σωματική, η ψυχολογική, η πνευματική, η κοινωνική και η οικονομική ανάπτυξη. Ως γονείς, θα πρέπει να γαλουχήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας.

Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό ανατροφής παιδιών, θα μάθετε για τη διδασκαλία των παιδιών σας. Θα πρέπει να μοιραστείτε τις εμπειρίες της ζωής σας ώστε να διασφαλίσετε ότι η ζωή των παιδιών σας θα είναι θετική και παραγωγική. Εδώ, θα μάθετε 10 πράγματα τα οποία θέλω να διδάξω στο παιδί μου. Αν είσαι γονέας, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να του τα διδάξεις και εσύ.

10-pragmata-poy-thelo-na-didakso-sto-paidi-moy-icon5

Το Θεμέλιο της Επιτυχίας στη Διδασκαλία Αξιών στα Παιδιά μας

Πριν αναφερθώ στα 10 πράγματα τα οποία πιστεύω ότι κάθε παιδί θα πρέπει να μάθει από τους γονείς του, αισθάνομαι ότι είναι καταρχάς σημαντικό να σας διδάξω ΕΣΑΣ το θεμέλιο της επιτυχίας που σχετίζεται με τη διδασκαλία αξιών στα παιδιά μας. Είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο ώστε να απορροφήσετε προσωπικά όλες τις αξίες τις οποίες προσπαθείτε να ενσταλάξετε στα παιδιά σας και μετά να τις συμπεριλάβετε στη ζωή σας, εν τη παρουσία τους.

Κατά τη διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τις αξίες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον οδηγό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η διαδικασία μάθησης ΕΙΝΑΙ μία διαδικασία. Τα παιδιά έχουν συχνά βραχυπρόθεσμη μνήμη. Θα χρειαστούν πολλές υπενθυμίσεις και υιοθετήσεις των συμπεριφορών για να επηρεάσουμε πραγματικά τις μακροπρόθεσμες συμπεριφορές τους με θετικό τρόπο. Τα παιδιά μας θα απορροφήσουν αυτόματα τις πράξεις μας, πολύ πιο γρήγορα από τα λόγια μας. Αν επιχειρήσουμε να διδάξουμε τις αξίες που αναφέρονται σε αυτόν τον περιεκτικό οδηγό για γονείς στα παιδιά μας, πρέπει καταρχάς να γνωρίζουμε αυτές τις αξίες και να τις εξασκούμε εμείς οι ίδιοι. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μας θα ακούσουν. Όταν τα παιδιά μας ακούν, μαθαίνουν. Καθώς συνεχίζουν να μαθαίνουν, θα απορροφήσουν τις αξίες που προσπαθούμε να τους ενσταλάξουμε. Αυτό είναι το πιο γερό θεμέλιο όταν πρόκειται για τη διδασκαλία των παιδιών μας.

1. Ευθύνη
Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που θέλω να διδάξω στο παιδί μου είναι ότι έχει 100% την ευθύνη για τον εαυτό του και για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του. Έμαθα για πρώτη φορά την έννοια της ευθύνης στο βιβλίο «Οι αρχές της επιτυχίας: Πώς να φτάσεις στο επιθυμητό σημείο από εκεί που είσαι» του Jack Canfield. Ενώ, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου, γνώριζα ότι αυτός ήταν ο ΣΩΣΤΟΣ τρόπος να ζω, πριν διαβάσω αυτό το βιβλίο συχνά εντόπιζα τον εαυτό μου να ρίχνει ευθύνη σε πράγματα που ένιωθα ότι δεν ήταν υπό τον έλεγχό μου, για τις καταστάσεις και τα γεγονότα που αντιμετώπιζα στη ζωή μου. Φυσικά, ήμουν πάντα δυστυχισμένη. Στη συνέχεια, έμαθα ότι, προκειμένου να νιώσω προσωπική πληρότητα και επιτυχία στη ζωή μου, ήταν ζωτικής σημασίας να αποδέχομαι 100% την ευθύνη για τον εαυτό μου και τα πράγματα που βιώνω στη ζωή. Από τότε θέλω τα παιδιά μου να γνωρίζουν ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι οι ίδιοι που δημιουργούν τα όσα συμβαίνουν στη ζωή τους και ότι είναι η αιτία για όλα όσα βιώνουν σε νεαρή ηλικία.

2. Σεβασμός
Το επόμενο πράγμα που θα ήθελα να διδάξω στο παιδί μου είναι το σεβασμό. Σεβασμό για τον εαυτό του και προς τους άλλους. Για να το πραγματοποιήσετε αυτό, θα πρέπει πρώτα να καταλάβετε ότι οι περισσότεροι από εμάς αποτυγχάνουμε να δώσουμε στο παιδί μας το είδος σεβασμού που ζητάμε. Μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι η αφιέρωση χρόνου για να ακούσουν το παιδί τους. Προβάλετε ένα γνήσιο ενδιαφέρον προς αυτούς και επιτρέψτε τους να δουν ότι επιδεικνύετε γνήσιο ενδιαφέρον προς άλλους. Κάντε το παιδί να αισθανθεί ότι οι ιδέες και οι απόψεις του έχουν αξία. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς μου με δίδαξαν το σεβασμό και αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντικό το παιδί μου να βιώσει την ίδια διδασκαλία ώστε να μάθει το σεβασμό. Ψάξτε για κάθε ευκαιρία να μιλήσετε με το παιδί σας και ασχοληθείτε με το παιδί σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιληφθεί ότι αυτά που λέει και/ή κάνει είναι υψίστης σημασίας για σας!

10-pragmata-poy-thelo-na-didakso-sto-paidi-moy-icon2

3. Καλοσύνη
Το τρίτο πράγμα που θα ήθελα να διδάξω στο παιδί μου είναι πώς να είναι ευγενικός στον εαυτό του και στους άλλους. Όλοι μας έχουμε συναντήσει δυστυχισμένους ανθρώπους στη ζωή μας. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας αποστραγγίζουν συναισθηματικά και μας πληγώνουν σε ψυχολογικό επίπεδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι μας βλάπτουν και σωματικά. Επίσης, έχουμε συναντήσει ευγενικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Αυτοί είναι εκείνοι που σας παρακινούν, σας στηρίζουν και σας κάνουν να αισθάνεστε υπέροχα για τη ζωή. Θέλω να διδάξω στο παιδί μου ότι δεν έχει σημασία ότι και αν συμβεί, θα πρέπει να είναι το άτομο που ανυψώνει τους άλλους και τους κάνει να αισθάνονται καλά – και όχι το άτομο που πληγώνει τους ανθρώπους τους οποίους συναντά στη ζωή του. Η καλύτερη γονική μέθοδος για τη διδασκαλία της καλοσύνης είναι να δείχνουμε καλοσύνη στα παιδιά μας. Θα υπάρξουν καταστάσεις που θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμείτε να κάνετε είναι να δείξετε καλοσύνη, εντούτοις, αν το παιδί σας ακούει και/ή σας παρακολουθεί, πάντα να επιδεικνύετε όσο το δυνατόν τις πιο θετικές απαντήσεις στους άλλους.

10-pragmata-poy-thelo-na-didakso-sto-paidi-moy-icon4

4. Ειλικρίνεια
Αν υπάρχει ένα πράγμα που με απογοητεύει απόλυτα, αυτό είναι η ανειλικρίνεια. Δεν έχει σημασία αν είναι ανειλικρινής ένας γείτονας, συνάδελφος, φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας. Θέλω να είμαι σε θέση να αισθάνομαι ένα συγκεκριμένο βαθμό εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνώ στη ζωή μου – συμπεριλαμβανομένου του παιδιού μου. Δεσμεύομαι στο να είμαι ειλικρινής με το παιδί μου και αναμένω τον ίδιο σεβασμό. Δεν έχει σημασία πόση οδυνηρή είναι η αλήθεια, έχω μάθει ότι ένα ψέμα είναι πάντα πιο οδυνηρό. Θέλω το παιδί μου να το γνωρίζει αυτό και να είναι ειλικρινής άνθρωπος όσο το δυνατόν, σε όλη του τη ζωή. Ο καλύτερος τρόπος να διδάξουμε την ειλικρίνεια είναι με την επίδειξή της. Επιπλέον, η ειλικρίνεια θα πρέπει να ανταμείβεται ή να αναγνωρίζεται, έως κάποιο βαθμό. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί σπάσει το αγαπημένο σας κεραμικό φιγουρίνι και σας το παραδεχτεί, θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι παρόλο που είστε απογοητευμένοι που συνέβηκε αυτό, είστε υπερήφανοι που σας είπε την αλήθεια.

5. Ταπείνωση
Ο ρόλος του γονέα συμπεριλαμβάνει μία ορισμένη αίσθηση ταπείνωσης. Όλες οι πτυχές της ζωής συμπεριλαμβάνουν ένα ορισμένο επίπεδο ταπείνωσης. Υπό το πρίσμα αυτού του γεγονότος, θέλω να διδάξω στο παιδί μου να είναι ταπεινό. Αισθάνομαι ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν και να κατανοούν τη θέση τους και να έχουν σεβασμό για αυτό. Επιπλέον, αισθάνομαι ότι η ταπείνωση είναι απαραίτητο στοιχείο της αυτό-αποδοχής, λόγω του γεγονότος ότι όλοι μας έχουμε τα ελαττώματά μας, σε κάποιο βαθμό. Είναι πιο αποδεκτό και φιλικό να είμαστε ταπεινοί παρά να εκδηλώνουμε υψηλά επίπεδα υπερηφάνειας.

6. Αξιοπιστία
Το επόμενο πράγμα που θέλω να διδάξω στο παιδί μου είναι η αξιοπιστία. Αυτή είναι η πράξη του να εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις ή τις υποσχέσεις σου, παρόλο που μπορεί να οδηγηθείς σε προσωπικές θυσίες. Αξιοπιστία σημαίνει ότι άλλοι μπορούν να βασιστούν σε σένα. Η αξιοπιστία συχνά οδηγεί στο σεβασμό και άλλες μορφές θετικής αναγνώρισης. Σε έναν κόσμο όπου συνεχώς αποσπάται η προσοχή των παιδιών και των ενηλίκων, η αξιοπιστία γίνεται όλο και πιο σπάνια. Σαν παιδί, διδάχτηκα ότι η αξιοπιστία είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά. Θέλω το παιδί μου να γνωρίζει αυτό το γεγονός επίσης. Θεωρώ τον εαυτό μου αξιόπιστο. Το παιδί μου με θεωρεί αξιόπιστη. Λόγω του γεγονότος ότι παραδειγματίζομαι, το παιδί μου θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθεί την αξιοπιστία πολύ εύκολα.

7. Συμπόνια
Όταν πρόκειται για εκείνες τις αξίες που επιθυμώ να ενσταλάξω στο παιδί μου, η συμπόνια είναι στη λίστα μου με τις 10 κορυφαίες. Ένα συμπονετικό παιδί δεν είναι μόνο λιγότερο πιθανόν να εμπλακεί σε λεκτική, σωματική και/ή συναισθηματική μορφή βίας, αλλά, είναι συνήθως αποδεκτό από τους γύρω του. Τα συμπονετικά παιδιά έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για τον εαυτό τους, τους άλλους και για τον κόσμο γύρω τους. Εκτός από άκρως τιμητικό γνώρισμα του χαρακτήρα, είναι επίσης ένας τρόπος συμπεριφοράς που είναι βέβαιο θα οδηγήσει στην ευτυχία. Η ανατροφή ενός συμπονετικού παιδιού είναι μία προσπάθεια η οποία σας ανταμείβει στο έπακρον. Αφιερώνοντας χρόνο για να διδάξετε τη συμπόνια, θα ζήσετε στιγμές μεγαλύτερης συμπόνιας στη ζωή σας. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις και να βιώνεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός συμπονετικού παιδιού.

10-pragmata-poy-thelo-na-didakso-sto-paidi-moy-icon6

8. Γενναιοδωρία
Η γενναιοδωρία είναι μία αρχή και μία αξία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή μας. Θέλω το παιδί μου να γνωρίζει ότι είναι πολύ καλύτερα και ανταμείβει περισσότερο το να δίνεις παρά να παίρνεις. Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι όπως αναμένουν από τους άλλους να τους συμπεριφέρονται, έτσι θα πρέπει και αυτοί να συμπεριφέρονται. Θέλω να γνωρίζουν ότι το να δίνουν τον εαυτό τους, το χρόνο τους, τα χρήματά τους και την αγάπη τους, έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Ένα γενναιόδωρο παιδί είναι ένα χαρούμενο παιδί. Ένα χαρούμενο παιδί, μεγαλώνει και γίνεται ένας χαρούμενος, δοτικός ενήλικας, τον οποίο συμπαθούν πολλοί.

10-pragmata-poy-thelo-na-didakso-sto-paidi-moy-icon3

9. Επιμονή
Η επιμονή είναι η μοναδική πράξη ή η βασική προϋπόθεση διατήρησης μιας συγκεκριμένης ενέργειας, μιας ορισμένης άποψης, ή ενός συγκεκριμένου σκοπού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οποιεσδήποτε αντίθετες απόψεις. Η επιμονή σημαίνει ότι ποτέ δεν τα παρατάμε ή δεν ενδίδουμε, παρά τα όποια εμπόδια. Θέλω να διδάξω το παιδί μου την επιμονή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

  • Θα μπορούσα να καθοδηγήσω το παιδί μου ώστε να προσπαθεί πάντα να κάνει το καλύτερό του, ανεξάρτητα από το πόση δύσκολη είναι η κατάσταση.
  • Θα μπορούσα να τους ενθαρρύνω ώστε πάντα να προσπαθούν για την αριστεία.
  • Θα μπορούσα να δώσω έμφαση στην επιμονή σε συγκεκριμένο έργο μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως.
  • Θα μπορούσα να τους διδάξω ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να γίνονται με υψηλό επίπεδο υπομονής και με συνεχή τρόπο.
  • Θα μπορούσα να τους διδάξω ότι οι στόχοι είναι απαραίτητοι και όταν τους θέσουμε, θα πρέπει να επικεντρωθούμε ολοκληρωτικά σε αυτούς.

10. Αυτό-πειθαρχία
Η δέκατη και τελευταία αξία στη λίστα μου είναι η αυτό-πειθαρχία. Αυτή παρουσιάζεται σε μια ευρεία ποικιλία μορφών, ωστόσο, σε τελική ανάλυση, η αυτό-πειθαρχία είναι να έχεις υψηλό επίπεδο αυτό-ελέγχου και τη μοναδική ικανότητα να αποφεύγεις καταστάσεις, ανθρώπους και γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έναρξη αρνητικών συνεπειών. Τα παιδιά που έχουν υψηλό επίπεδο αυτό-πειθαρχίας είναι παιδιά τα οποία δε νοιάζονται για τη βίωση στιγμιαίας ικανοποίησης ή άμεσης ευχαρίστησης. Δεν τους πειράζει ο χρόνος και η προσπάθεια που απαιτείται για τη βίωση πιο προσωπικών ικανοποιητικών αποτελεσμάτων. Κατά την άποψή μου είναι μία από τις καλύτερες εκφράσεις εσωτερικής δύναμης και θάρρους.

Οι γονείς έχουν σημασία
Ο ρόλος του γονέα δεν είναι απλά να λέει στο παιδί τι να κάνει και πώς πρέπει να γίνει μία ενέργεια. Το να είσαι γονέας είναι μία συνεχής πορεία δράσης με την οποία καθοδηγείς το παιδί σου. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά θα κάνουν ότι κάνουμε και όχι τι τους λέμε. Ακόμη και να επιχειρούσατε να πραγματοποιήσετε όλες τις οδηγίες που αφορούν τις αξίες σε αυτό τον οδηγό ανατροφής παιδιών, σε σταθερή βάση, το παιδί δεν θα συμμορφωνόταν με τις προσδοκίες που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει. Θα πρέπει πρώτα να θέσετε παράδειγμα στο παιδί σας αυτό που θέλετε να του διδάξετε. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μάθει να συμπεριφέρεται με τους επιθυμητούς τρόπους που είναι κοινωνικά κατάλληλοι.

Ως γονέας, θεωρώ ότι υπάρχει η επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για την ενστάλαξη αυτών των αξιών που αναφέρονται σε αυτόν τον οδηγό. Όχι μόνο θα διαπιστώσετε ότι το παιδί σας χαίρει μεγάλης εκτίμησης από άλλους, αλλά, θα ανακαλύψετε ότι το παιδί σας είναι σε θέση να γίνει ένας υγιής, θετικός και εξαιρετικά υπεύθυνος ενήλικας. Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα παιδιά είναι σαν ένας καθρέφτης, έχουν την τάση να κάνουν αυτά που ακούνε και βλέπουν. Έτσι, να είστε μία καλή αντανάκλαση για αυτά.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 10 Things I Want to Teach My Child – A Comprehensive Positive Parenting Guide

more4kids-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.