Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Θες να αναθρέψεις ευτυχισμένα και επιτυχημένα παιδιά; Δίδαξε τα να κάνουν αυτή την απλή ερώτηση.

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 13, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

happy-and-successful-kids-charoumena-kai-epitychimena-paidia-icon1

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo.

Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Περιμένετε, μην απαντήσετε σε αυτό. Είναι μια ερώτηση παγίδα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι η πιο παραπλανητική ερώτηση, τουλάχιστον αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. (Ωστόσο οι ενήλικες κάνουν συνεχώς στα παιδιά αυτή την ερώτηση όλη την ώρα.)

Αντ’ αυτού, υπάρχει μια άλλη, πολύ καλύτερη ερώτηση που μπορείτε να κάνετε – και μια πολύ πιο έξυπνη για να διδάξετε τα παιδιά να αναρωτηθούν.

Μην ρωτάτε: «Τι θέλεις να γίνεις;»

Αντ’ αυτού, ρωτήστε: «Τι θέλεις να κάνεις;»

Λεπτή διαφορά, σωστά; Αλλά εναλλασσόμενες μεταξύ τους αυτές οι δύο λέξεις (γίνεις/κάνεις), προκύπτει τεράστια διαφορά.

happy-and-successful-kids-charoumena-kai-epitychimena-paidia-icon2

happy-and-successful-kids-charoumena-kai-epitychimena-paidia-icon3Η μαγεία της αλλαγής στη ζωή.
Έχω διαβάσει το βιβλίο της Μαρί Κόντο «The Life-Changing Magic of Tidying Up», που ουσιαστικά σας διδάσκει πως να βγάλετε από τη ζωή σας καθετί που δεν σας φέρνει χαρά. (Μέχρι στιγμής, έχω γεμίσει έξι μεγάλες σακούλες σκουπιδιών εφαρμόζοντας αυτή τη συμβουλή).

Προς το παρόν, ας επικεντρωθούμε σε ένα πολύ διορατικό πέρασμα κοντά στο τέλος:

Σκεφτείτε πίσω στις δικές σας σχολικές ημέρες και τα πράγματα που σας άρεσε να κάνετε. Ίσως να ήσασταν υπεύθυνοι για τη σίτιση των κατοικίδιων ή ίσως σας άρεσε να κάνετε ζωγραφιές.

Όποια και αν ήταν, είναι πιθανό αυτό να σχετίζεται με κάποιο τρόπο με κάτι που κάνετε σήμερα, σαν ένα φυσικό μέρος της ζωής σας, ακόμα κι αν δεν το κάνετε με τον ίδιο τρόπο. Κατά βάση, τα πράγματα που μας αρέσουν πραγματικά δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Ως εκ τούτου, η ευτυχία προέρχεται από τα πράγματα που κάνουμε, όχι από την κοινωνική θέση που θα πετύχουμε. Να λοιπόν τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά σας – ή ακόμα και για εσάς.

happy-and-successful-kids-charoumena-kai-epitychimena-paidia-icon3Θα γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα.
Η ερώτηση «τι θες να κάνεις» προϋποθέτει να αντιληφθείς ποιος πραγματικά είσαι.

Από την άλλη, εστιάζοντας σε αυτό που θες να είσαι, — δάσκαλος, γιατρός ή ποδοσφαιριστής, για παράδειγμα — αυτό σας λέει πολύ λιγότερα και επίσης καθιστά πολύ ευκολότερη την πρόκληση σύγχυσης ανάμεσα στο τι θες να κάνεις με το τι σε θέλουν οι άλλοι άνθρωποι να κάνεις.

happy-and-successful-kids-charoumena-kai-epitychimena-paidia-icon3Θα ελέγχουν τις ετικέτες τους.
Είναι πάρα πολύ εύκολο να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «ποιος είσαι» με αναφορά στον τίτλο της εργασίας, ή στο επάγγελμα του, χωρίς πραγματικά να γίνεται κατανοητό πώς αυτός ο άνθρωπος περνά το χρόνο του. Αντίθετα, η απάντηση στο ερώτημα «τι κάνεις» προϋποθέτει εγκατάλειψη της ετικέτας, και οδηγεί στον πυρήνα των δραστηριοτήτων και ενασχολήσεων του.

Ελέγξτε για παράδειγμα το μητρώο του Δικηγορικού Συλλόγου και μπορείτε εκεί να βρείτε τον κύριο Χ που είναι δικηγόρος. Θα είναι όμως στο μητρώο ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν άσκησε τη δικηγορία για μια δεκαετία. Ρωτήστε μετά στο Σύλλογο να σας πουν πως περνά τις μέρες του ο κύριος Χ και θα σας πουν πως δεν έχουν ιδέα.

happy-and-successful-kids-charoumena-kai-epitychimena-paidia-icon3Θα βρείτε προφανείς, αλλά κρυμμένες αλήθειες.
Στο βιβλίο της η Κόντο περιγράφει τον εαυτό της ως γεμάτη από εμμονές σχετικά με την οργάνωση και την καθαριότητα, από τότε που ήταν μικρό παιδί. Ωστόσο, αν τη ρωτούσατε τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνη θα σας έλεγε μόνο πως θα ήθελε κάποια μέρα να παντρευτεί.

Ποτέ δεν της πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να κάνει καριέρα σε αυτό που αγαπούσε να κάνει περισσότερο – στο συγύρισμα – μέχρι που είχε ήδη μια μεγάλη λίστα από πελάτες και είχε ήδη εκδώσει δύο βιβλία με εμπορική επιτυχία.

happy-and-successful-kids-charoumena-kai-epitychimena-paidia-icon3Θα αναπτυχθούν μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ποιος νομίζετε ότι έγινε τελικά ο πιο ευτυχισμένος και ο πιο επιτυχημένος – ο νεαρός άνδρας που πριν από 20 χρόνια αποφάσισε χωρίς καμία αμφιβολία πως ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, ή η νεαρή γυναίκα που αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας;

Εστιάζοντας στο πώς η γυναίκα ήθελε να περάσουν οι ημέρες της, παρά στον τίτλο, καθίσταται πιο πιθανό ότι είναι σε θέση να προσαρμοστεί, και ως εκ τούτου να γίνει επιτυχημένη και ευτυχισμένη.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά Want to Raise Happy and Successful Kids? Teach Them to Ask This Simple Question

inc-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.