Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Πώς καταστρέφετε άθελά σας την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 7, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

Πώς καταστρέφετε άθελά σας την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Το παιδί σάς καλεί όλο χαρά να πάτε στο πιάνο, για να σας παίξει το νέο τραγούδι που έμαθε στο ωδείο. Με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του ξεκινά να παίζει. Κάνει μερικά λαθάκια, το χαμόγελο εξαφανίζεται και ύστερα από λίγο κατσουφιάζει. Σκέφτεστε ότι το τραγούδι παρά είναι εύκολο, οπότε αυθόρμητα του λέτε «έλα τώρα, αυτό είναι για μωρά!». Μόλις του διαλύσατε την αυτοπεποίθηση.

Το τι θα πείτε στο παιδί σας, ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές στιγμές, είναι αυτό που είτε θα το παροτρύνει και θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του είτε θα το απογοητεύσει και θα πλήξει την αυτοπεποίθησή του. Η απόφαση είναι δική σας. Πριν την πάρετε, όμως, δείτε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου που μπορεί να μειώνετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας χωρίς να το καταλαβαίνετε.

goneis-pos-katastrefete-tin-aftopepoithisi-toy-paidioy-sas-icon2Λέγοντάς του «είναι εύκολο»

Όταν το παιδί πασχίζει να κάνει κάτι που εσάς σας φαίνεται εύκολο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και για εκείνο. Όταν, λοιπόν, του λέτε «αυτό είναι εύκολο, μπορείς να το κάνεις!», αντί να το ενθαρρύνετε όπως πιστεύετε, το κάνετε να σκέφτεται «τι πρόβλημα έχω και αφού είναι τόσο εύκολο, δεν μπορώ να το κάνω; Μάλλον θα είμαι χαζός!» Αυτό οδηγεί το παιδί σας στην απογοήτευση και στο να θέλει να εγκαταλείψει, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την αυτοπεποίθησή του.

Αντίθετα, μπορείτε να πείτε στο παιδί «αυτό μάλλον είναι δύσκολο». Έτσι, αν το παιδί τελικά τα καταφέρει, τότε θα σκεφτεί «κατάφερα κάτι δύσκολο!». Αν, πάλι, δεν τα καταφέρει τουλάχιστον θα ξέρει εξ αρχής ότι ήταν δύσκολο. Η προσέγγιση αυτή βοηθά τα παιδιά να μη χάνουν το κίνητρό τους και το αίσθημα αυτό-αξίας τους.

goneis-pos-katastrefete-tin-aftopepoithisi-toy-paidioy-sas-icon2Κάνοντας πάρα πολλά για εκείνο

Τα παιδιά θέλουν να κάνουν κάποιες δουλειές μόνα τους. Αυτό τους δίνει την ικανοποίηση της επίτευξης στόχων και τα βοηθά να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Εσείς μπορεί να νιώθετε ότι ένας τρόπος για να τους δείχνετε την αγάπη σας είναι να κάνετε τις δικές τους «δουλειές». Αυτό, όμως, τα στερεί από την δυνατότητα να πάρουν σημαντικά μαθήματα ζωής και να νιώσουν ανεξάρτητα. Τους περνά, δηλαδή, το μήνυμα «δεν είσαι ικανός».

goneis-pos-katastrefete-tin-aftopepoithisi-toy-paidioy-sas-icon3

Αντί να κάνετε τα πάντα για τα παιδιά σας, «σπάστε» κάποια δουλειά σε μικρότερα κομμάτια και ζητήστε τους να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας κάποιο από αυτά, π.χ. να σας δίνουν μανταλάκια όταν απλώνετε. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να νιώσουν την ικανοποίηση ότι μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα χωρίς την δική σας βοήθεια.

goneis-pos-katastrefete-tin-aftopepoithisi-toy-paidioy-sas-icon2«Φρικάροντας» όταν κάνουν λάθη

Τα λάθη είναι ανθρώπινα –όλοι κάνουμε λάθη. Μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να σώσετε το παιδί σας από τα λάθη του ή να το βοηθήσετε ώστε να μην κάνει ποτέ λάθη, όμως αυτό δεν του κάνει καλό. Αντίθετα, το παραλύει για πάντα.

Τα παιδιά θα κάνουν πάντα λάθη και ο τρόπος που θα αντιδράτε είτε θα τα βοηθά να μαθαίνουν και να ωριμάζουν μέσα από αυτά είτε θα τους μαθαίνει ότι τα λάθη είναι κακά. Τα λάθη είναι πράγματι επίπονα, όμως μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν το παιδί να ωριμάσει και να αναπτυχθεί, αν ο γονιός τα διαχειριστεί σωστά. Μην στερείτε, λοιπόν, από τα παιδιά σας την ευκαιρία να μάθουν ακόμα και από τις δυσάρεστες περιστάσεις, να παραδεχτούν τα λάθη τους, να διορθώσουν ένα πρόβλημα και να νιώσουν έπειτα καλά με τον εαυτό τους.

Αντί να «φρικάρετε» κάθε φορά που το παιδί θα κάνει κάποιο λάθος, διδάξτε το πώς να το διορθώνει και πώς να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του. Αυτό προωθεί μία υγιή εικόνα για τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

*Οι παραπάνω συμβουλές προέρχονται από την οικογενειακή σύμβουλο Damara Simmons.

Πηγή: www.mama365.gr

mama365Logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.