Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

«Αχ, ήρθε ο Μπαμπούλας»

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 9, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

«Αχ, ήρθε ο Μπαμπούλας»

της Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου

«Εκεί πίσω από τη σκάλα καθόμουν με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια στη λεγόμενη ‘στάση του εμβρύου’ και έλεγα από μέσα μου ‘Κύριε Χριστέ ελέησον με’ παρακαλώντας να μην έρθει. Φοβόμουν το άνοιγμα της πόρτας, τη θωριά του, το βηματισμό του και ύστερα την ανάσα του, τα γουρλωμένα που θυμό μάτια του, το κοκκινωπό του πρόσωπο και κείνες τις χερούκλες… Κείνες οι χερούκλες είναι ένας εφιάλτης. Δεν ξέρεις με πόση δύναμη θα σε κτυπήσουν και ύστερα τι σημάδια θα σου αφήσουν… Τα σημάδια είναι εκεί να σου θυμίζουν όλη την αγριότητα. Ανεξίτηλα σημάδια που μιλούν στην ψυχή. Αυτή την τρομαγμένη ψυχή μου! Να σας πω την αλήθεια, ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι αυτό που πονάει περισσότερο. Το ότι νιώθω πως δεν μ’ αγαπάνε ή το ότι με πονάνε χωρίς να τους νοιάζει…; Πάντως χρόνια τώρα τρομάζω με την σκιά οποιουδήποτε χεριού ανασηκωθεί. Τρομάζω ακόμη και αν αυτό το χέρι έχει αγνό σκοπό. Και ύστερα κανείς δεν κατάλαβε ποτέ πόσο τραυματικό είναι να σε κτυπάνε! Εγώ τις μετράω τις φορές ανά χαστούκι οι μεγάλοι όμως τις μετράνε ανά επεισόδιο.»

ah-irthe-o-mpampoylas-icon3

Τα παιδιά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση καθώς δεν διαθέτουν τις δεξιότητες για επικοινωνία που χαρακτηρίζουν τους ενήλικες. Ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται μπορεί να μην αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα κίνητρα, την ποσότητα, το χωροχρόνο κ.ά. Άρα να μην μπορούν να μιλήσουν αντικειμενικά για αυτά που βιώνουν. Τα παιδιά λένε πάντα την αλήθεια, αλλά ποια είναι η δικιά τους αλήθεια; Δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως εμείς θέλουμε γι’ αυτό και λένε τη δική τους αλήθεια και όχι τη δική μας. Μπορεί λοιπόν τα παιδιά να κάνουν λάθη καθώς η αντιληπτική τους δεινότητα δεν συνάδει πάντα με αυτήν που απαιτείται για την κατανόηση του συμβάντος.

Κάποια άλλα παιδιά μπορεί να φανταστούν πράγματα καθώς νιώθουν πως για πρώτη φορά κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να τους ακούσει. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που αν κανείς τους υποβάλλει τα ερωτήματα υποψιαζόμενος/η κάτι το παιδί θέλοντας να τον/την ικανοποιήσει να διηγηθεί αυτά που φαντάζεται. Τα παιδιά χρησιμοποιούν την αλήθεια τους και αυτή είναι σύνθετη.

Ο κόσμος των ενηλίκων διαφέρει από αυτόν των παιδιών. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους υπάρχουν σύνορα. Τα περισσότερα οικογενειακά προβλήματα πηγάζουν από την άγνοια ή την άρνηση της ύπαρξης αυτών των συνόρων.

Το ξύλο, η βία δεν βγήκε από τον παράδεισο. Το ξύλο πάει την παιδική ψυχή στον προθάλαμο της κόλασης. Σύγχυση, μπέρδεμα, ανασφάλεια, αναστάτωση, θλίψη κ.ά. μπορεί να νιώθει ένα παιδί που βιώνει την βία. Ακόμη και μερικές σφαλιάρες -ασήμαντες για τον κόσμο των ενηλίκων- μπορεί να δημιουργήσουν ανυπέρβλητους επικοινωνιακούς φραγμούς ανάμεσα σε παιδί και γονιό. Το ξύλο δεν βοηθά στο να συνετίζονται τα παιδιά, βοηθά στο να αποξενώνονται από τους γονείς τους.

ah-irthe-o-mpampoylas-icon2

Μια άλλη συνηθισμένη τακτική είναι να χρησιμοποιείται ο ένας γονιός από τον άλλον ως ο «μπαμπούλας» π.χ. «Κάνε αυτό που σου λέω γιατί θα τα πω όλα στον μπαμπά (ή στη μαμά σου)». Αναρωτιέμαι γιατί να δαιμονοποιείται ο ένας γονιός ως μέσο πειθαρχίας στα παιδιά για τον άλλο γονιό. Αυτή η μέθοδος δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας στη σχέση του παιδιού με τον γονιό-φόβητρο.

Οι γονείς είναι οι μελλοντικές αναμνήσεις των παιδιών τους! Μια καλή παιδική ηλικία είναι η καλύτερη κληρονομιά για τα παιδιά! Και όσο δύσκολο είναι το γονεϊκό έργο αξίζει να θυμόμαστε πως το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας!

Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου,
Ψυχολόγος Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης

Πηγή: www.psychologynow.gr

psychologynow-gr-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.