Διάφορα

  • KidsGo με αγάπη!

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε κάθε νύκτα, ανάλογα με την ηλικία σας

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 21, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Διάφορα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε κάθε νύκτα, ανάλογα με την ηλικία σας

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η ποσότητα του ύπνου που χρειάζονται κάθε βράδυ αλλάζουν καθώς γερνάνε.

Για χρόνια μας λέγανε ότι το 8 είναι πάντα ο μαγικός αριθμός όταν πρόκειται για τον ύπνο, ότι αν παίρνετε οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, τότε είστε χρυσοί.

Πρόσφατα, ωστόσο, οι ερευνητές έχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λίγο πολύ καταρρίψει αυτό το μύθο. Ίσως το 8 να μην είναι τόσο σπουδαίο τελικά;

Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις είναι ίσως ότι η ποιότητα του ύπνου είναι πιο σημαντική από την ποσότητα.

how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon3

Ακόμη και αν παίρνετε οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, μπορεί και πάλι να ξυπνήσετε νιώθοντας ζαλισμένος, υποτονικός και κουρασμένος, αν οι δύο από τις οκτώ ώρες χάθηκαν με στριφογυρίσματα στο κρεββάτι.

Η ποιότητα του ύπνου είναι σίγουρα μια προσωπική εμπειρία, αφού η άσκηση, τα προβλήματα υγείας, και οι συνολικές επιλογές του τρόπου ζωής, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε. Με τούτο ως δεδομένο, το Εθνικό Ινστιτούτο Ύπνου έχει καταλήξει σε κάποιες αρκετά βοηθητικές κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ύπνου, ο ύπνος που χρειάζεστε κάθε βράδυ, διαφέρει ανάλογα με την ηλικία σας, όπως φαίνεται πιο κάτω:

how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon1

Τα νεογνά (0-3 μηνών): Μεταξύ 14 και 17 ώρες κάθε βράδυ.
Βρέφη (4-11 μηνών): 12 έως 15 ώρες.
Νήπια (1-2 ετών): 11 έως 14 ώρες.
Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10 έως 13 ώρες κάθε βράδυ.
Παιδιά δημοτικού (6-12 ετών): Περίπου 9-11 ώρες κάθε βράδυ.
Έφηβοι (13-17 ετών): 8 έως 10 ώρες, αλλά είναι σημαντικό για τους εφήβους να μην αμελούν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με την εντύπωση ότι μπορούν να τον αναπληρώσουν τα Σαββατοκύριακα.
Νεαροί ενήλικες (18-25 ετών): 7-9 ώρες κάθε βράδυ.
Ενήλικες (26-64 ετών): 7-9 ώρες κάθε βράδυ.
Ηλικιωμένοι (65+): Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μόνο περίπου 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετό (ή καλό) ύπνο κάθε βράδυ:

how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Αισθάνεστε υποτονικότητα ή κουρασμένοι το πρωί.
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Έχετε πονοκεφάλους όταν ξυπνάτε.
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Έχετε βάλει βάρος τον τελευταίο καιρό.
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Νιώθετε αισθητά λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία.
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Είστε πάρα πολύ κουρασμένοι για να ασκηθείτε.
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Χρειάζεστε συνεχώς καφεΐνη για να βγάλετε την ημέρα.

Συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο:

how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Ακολούθησε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα!)
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Να ασκείστε κάθε μέρα, κατά προτίμηση το πρωί.
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Σταματήστε την κατανάλωση καφεΐνης μετά τις 15:00
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Κάντε ένα ζεστό ντους πριν πάτε για ύπνο.
how-much-sleep-hours-you-need-age-poses-ores-ypnoy-xreiazomaste-analoga-me-tin-hlikia-mas-icon4 Απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή, τηλεόραση) τουλάχιστον 1 ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά How Many Hours Of Sleep You Need Each Night, Depending On Your Age

healthypage-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.