Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

4 απλές συμβουλές για να αποφύγετε τις συγκρούσεις με τα παιδιά σας

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 13, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

4 απλές συμβουλές για να αποφύγετε τις συγκρούσεις με τα παιδιά σας

Οι Ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πεισματάρικα παιδιά. Στα 2 τους χρόνια αρχίζουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητα τους και να εκδηλώνουν τις επιθυμίες τους.

Το μυστικό για κάθε γονέα είναι να αποφεύγει όσο μπορεί τις συγκρούσεις ώστε να επικρατεί ένα ήρεμο και ευχάριστο κλίμα στο σπίτι. Σε αυτή την ηλικία γίνονται ανεξέλεγκτα και ανυπάκουα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεταξύ σας αντιπαραθέσεις. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, σας παραθέτει μερικές απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσετε να ελέγξετε το νήπιο σας.

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon2 Δώστε του το δικαίωμα της επιλογής

Αποφύγετε να επιβάλετε τη γνώμη σας στο παιδί σας. Αφήστε το να πιστεύει πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης με το να του δίνετε επιλογές. Π.χ. προτιμάς να φορέσεις αθλητικά ή μπότες; Έτσι θα νιώθει πως έχει εκείνο τον τελευταίο λόγο και θα αποφύγετε τις διαφωνίες μεταξύ σας.

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon3 Μαζέψτε τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί

Τα παιδιά γεμίζουν ένα δωμάτιο με παιχνίδια με αποτέλεσμα να τα βαριούνται όλα πολύ γρήγορα και να αναζητούν καινούργια. Αυτό σας φέρνει στη δυσάρεστη θέση να τους το αρνηθείτε και να προκληθεί μεταξύ σας σύγκρουση. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να κρύβετε αυτά με τα οποία δεν ασχολείται και να τα εμφανίζετε όταν αρχίζει να θέλει νέα. Θα παρατηρήσετε ότι δεν θα καταλάβει τη διαφορά και θα του φανούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σαν καινούργια!

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon4 Προετοιμαστείτε για τις επιδρομές του στα περίπτερα

Όταν βγαίνετε βόλτα με τα παιδιά σας, αυτά πάντα ζητάνε λιχουδιές από το περίπτερο ή το ζαχαροπλαστείο. Εφοδιαστείτε με ωραία σνακ και χυμούς και δώστε τους τα όταν πεινάνε ή γκρινιάζουν. Έτσι, θα αποφύγετε τα επιπλέον έξοδα και τις αντιπαραθέσεις.

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon5 Αποφύγετε τις πολλές εντολές

Μη φορτώσετε το παιδί με πράγματα που πρέπει να κάνει και με πράγματα που του απαγορεύεται. Θα αγανακτήσει και θα αρχίσει να αντιδράει έντονα. Αντίθετα, δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε χωρίς να επαναλαμβάνεται τις εντολές σας και θα δείτε ότι θα αρχίσει να ακούει σε αυτές χωρίς να δημιουργείτε μεταξύ σας σύγκρουση.

Οι συγκρούσεις μεταξύ γονέα και παιδιού είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφεύγετε για πάντα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως είναι μέσα από τις παραπάνω συμβουλές να χτίσετε μια δυνατή και υγιή σχέση με το παιδί σας. Εάν παρατηρήσετε πως με αυτές τις απλές συμβουλές δεν μπορείτε να αποφύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις αλλά αντίθετα επιδεινώνονται, μπορείτε να απευθυνθείτε σε Τμήμα Συμβουλευτικής Γονέων που δίνει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και εποπτεία για το πώς να χειριστείτε την κατάσταση.

Πηγή: www.mandou.gr

mandou-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.