Διάφορα

  • KidsGo με αγάπη!

20 πράγματα που κάνω με τα παιδιά μου και για τα οποία δεν μετανιώνω

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 20, 2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου Κατηγορία: Διάφορα, Ψυχολογία

20 πράγματα που κάνω με τα παιδιά μου και για τα οποία δεν μετανιώνω

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo

MomKids_icon1 Σκεπάστε τα την νύκτα στο κρεβάτι. Κάποια μέρα θα είναι πολύ μεγάλα και αυτή η στιγμή δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω. Λέγοντας τους καλή νύχτα, τραβώντας το κάλυμμα προς τα επάνω, και δίνοντας ένα φιλί στο μέτωπο, είναι ένα δώρο ζωής.

MomKids_icon25

MomKids_icon2 Πείτε τους «σ’ αγαπώ». Αρχίστε από τότε που είναι μικρά παιδιά. Το «Σ’ Αγαπώ» είναι μια πολύ δυνατή φράση που έχει μεγάλη σημασία.

MomKids_icon3 Ακούστε τις ιστορίες τους. Από τις ιστορίες αυτές μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τα παιδιά σας, και την καρδιά τους και αυτά που αγαπούν. Να ακούτε όμως πρέπει με προσοχή και όχι δείχνοντας ότι βιάζεστε να τελειώνει για να προχωρήσετε με την επόμενη υποχρέωση σας.

MomKids_icon4 Κοιτάξτε τα στα μάτια. Τίποτε δεν λέει στον άλλο πόσο γνοιάζεσαι γι αυτόν από το να τον κοιτάς στα μάτια όταν μιλά. Όταν τα κοιτάτε στα μάτια νιώθουν πως αυτά που λένε πραγματικά είναι σημαντικά για εσάς. Γεμίστε τα με αναμνήσεις της μαμάς τους που θα τα κοιτάει στα μάτια χαμογελώντας. Αυτό σημαίνει να κλείσετε το φορητό σας υπολογιστή, να κατεβάζετε το κινητό τηλέφωνο, να αφήσετε στην άκρη τις άλλες σας υποχρεώσεις και απλώς να τους δώσετε χρόνο.

MomKids_icon5 Πείτε ναι, όταν είναι πιο εύκολο να πείτε όχι. Όπως εκείνες τις στιγμές που θα θέλατε να συνεχίσετε με τις υποχρεώσεις που έχετε στην ατζέντα σας αλλά λέτε ναι όταν σας ζητούν να καθίσουν μαζί σας. Ή εκείνες τις στιγμές όταν απλά είστε κουρασμένη και δεν θέλετε να ανεβείτε τις σκάλες για να τους πείτε καληνύχτα. Ή όταν σας ζητούν ακόμη ένα παραμύθι. Ή όταν σας ζητούν να παίξουν ακόμη ένα παιγνίδι. Το «Ναι» απλά έχει τη σημασία του.

MomKids_icon6 Δείξτε τους νέα πράγματα. Μπορείτε να τους διαβάσετε για την ιστορία, αλλά το σημαντικό είναι να τους δείξετε ιστορία. Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να τα πάρετε σε μια ξένη χώρα, υπάρχουν και εδώ πολλά πράγματα να τους δείξετε. Μελετήστε μαζί θέματα της επιστήμης, κοιτάξτε τα αστέρια, πηγαίνετε μαζί στο μουσείο. Άστε τα να μάθουν και να δουν τον κόσμο.

MomKids_icon22

MomKids_icon7 Μάθετε τα να λένε «παρακαλώ» και «σας ευχαριστώ». Ο λόγος είναι προφανής. Η ευγένεια έχει σημασία.

MomKids_icon8 Αφήστε να σας βοηθήσουν, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να κάνετε αυτό που έχετε να κάνετε. Αυτό μπορεί να αφορά το πλύσιμο των παραθύρων, το πλυντήριο ρούχων, το μαγείρεμα, το καθάρισμα, το δίπλωμα των ρούχων, και πολλά άλλα. Έχουν ανάγκη να μάθουν, αυτά είναι εφόδια ζωής. Θα τους κάνετε κακό αν δεν τα διδάξετε αυτά τα πράγματα αφήνοντας σας να σας βοηθούν.

MomKids_icon9 Πείτε όχι σε κάποια πράγματα, ακόμη και αν θα ήταν πιο εύκολο να πείτε ναι. Υπάρχουν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που δεν πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας να παρακολουθήσουν. Βιβλία που είναι πολύ μικρά ακόμη για να διαβάσουν. Ipods και υπολογιστές που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με μέτρο. Ορισμένες φορές η απάντηση πρέπει να είναι όχι – ακόμα και αν η απάντηση όλων των άλλων φαίνεται πως θα είναι ναι.

MomKids_icon10 Γελάστε μαζί τους. Ή χαμογελάστε μαζί τους. Ή διασκεδάστε μαζί τους. Απλώς κάντε τους να αντιληφθούν πόσο σας αρέσει να είστε κοντά τους. Αυτό αφορά το πόσο σας αρέσει να είστε μαζί τους, και όχι τόσο το πόσο τα αγαπάτε. Θέλουν να ξέρουν και τα δύο.

MomKids_icon11 Διδάξτε τους την αξία της εργασίας. Κάντε τα παιδιά σας να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η εργασία και η συνήθεια στην εργασία. Να ξέρουν πώς να βάλουν πλυντήριο, να σφουγγαρίσουν, να βάλουν τα πιάτα στο τραπέζι, να καθαρίσουν το δωμάτιο τους, να φτιάξουν το κρεβάτι τους κλπ. Ποτέ δεν θα μετανιώσετε που θα τους έχετε μάθει την αξία της εργασίας.

MomKids_icon12 Κουνήστε τα να κοιμηθούν όσο είναι βρέφη. Κρατείστε τους το χέρι. Δώστε τους ένα φιλί. Ακόμη και μετά από εκείνες τις ημέρες που θα σας έχουν ξετρελάνει με τις ζαβολιές τους. Αυτά τα μικρά στοιχεία αγάπης είναι πολύ σημαντικά δείγματα αγάπης.

MomKids_icon24

MomKids_icon13 Πείτε «λυπάμαι». Παραδεχθείτε πως δεν είστε τέλειοι, τα κάνετε κάποτε θάλασσα, κάνετε λάθη. Τα παιδιά χρειάζονται να σας ακούσουν να ζητάτε συγνώμη, και πως τα αγαπάτε και πως είναι τόσο σημαντικά για σας. Αυτό απαιτεί να ζητάτε συγνώμη όταν πρέπει.

MomKids_icon14 Μάθετε τα να σέβονται τους άλλους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Να σέβονται τους άλλους, να ακούν, να μαθαίνουν και όχι να κρίνουν. Αυτό θα το πετύχετε δείχνοντας με τον τρόπο σας πως αξίζετε του δικού τους σεβασμού.

MomKids_icon15 Ενθαρρύνετε τα να αναλάβουν κινδύνους. Μερικές φορές ο φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κοιτάζουν το φόβο στα μάτια και να τον ξεπερνούν.

MomKids_icon16 Μην κρατάτε λίστα με τα λάθη του παρελθόντος. Κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα. Μάθετε από το παρελθόν, αλλά μην μένετε προσκολλημένοι σε αυτό. Δείτε πρώτα τα θετικά και όχι όλα τα αρνητικά – που συχνά αυτό σημαίνει να ξεχάσετε τη λίστα με τα λάθη.

MomKids_icon17 Αφήστε τους να σας δουν ότι είστε και εσείς ευτυχισμένη. Δεν είναι καλό να μεγαλώσουν με την εντύπωση που ήσασταν ένας καλός γονέας αλλά όχι ευτυχισμένος και χαρούμενος. Θα πρέπει να σας δουν ευτυχισμένους με πολλά ενδιαφέροντα και με διευρυμένη δημιουργικότητα όπως και αυτά.

MomKids_icon18 Διδάξτε τους τη συμπόνια. Θα πρέπει να δουν τον κόσμο πέραν από τον εαυτό τους και τους γονείς τους. Θα πρέπει να μάθουν να δίνουν πίσω, να νοιάζονται για τους άλλους, και να είναι ένα πρόσωπο της αλλαγής.

MomKids_icon19 Δείξτε τους ότι τα πράγματα δεν έχουν σημασία. Τίποτα στα πολυκαταστάστηματα, και κανένα πράγμα στο ράφι δεν έχει σημασία. Ούτε και τα ρούχα που φοράει. Ούτε και τα φανταχτερά πάρτι γενεθλίων. Όταν τα υλικά πράγματα επισκιάζουν το όραμα τότε οι σχέσεις χάνονται. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι λοιπόν πρώτες, τα πράγματα ακολουθούν!

MomKids_icon23

MomKids_icon20 Επιτρέψτε τους να μεγαλώσουν. Όσον κι αν αυτό σας λυπεί, θα πρέπει να γίνει. Γυρίστε πίσω στο χρόνο με νοσταλγία, αλλά αγκαλιάστε το σήμερα και δείτε με ανυπομονησία το αύριο. Θα μεγαλώσουν. Και εσείς θα απολαύσετε τις στιγμές που έχετε την ευλογία να μοιραστείτε μαζί τους.

Αυτά είναι 20 πράγματα που δεν θα μετανιώσετε να κάνετε με τα παιδιά σας. Απλά πράγματα που ζούμε καθημερινά αλλά που πολλές φορές πρέπει να τα δούμε γραμμένα για να τα συνειδητοποιήσουμε.

Για περισσότερες ιδέες διαβάστε το βιβλίο «The Real Mom Manual and The Mom Confession» («Το εγχειρίδιο και η εξομολόγηση της αληθινής μαμάς»)

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 20 Things I Will Not Regret Doing With My Kids

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

Η Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία 9 χρονών εγκατάσταθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, την Λαμία, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2014 εργαζόταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Σήμερα ασχολείται με προγραμματισμό/σχεδιασμό και εφαρμογές διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του KidsGo. Είναι παντρεμένη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και έχει τρία παιδιά.