Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Ψυχοσωματική Υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 16, 2014 Συγγραφέας: Ιωάννα Αλπέρτη Κατηγορία: Ψυχολογία

Ψυχοσωματική Υγεία

«Χτυπάς εσύ μα πονάω κι εγώ» λέει το τραγούδι του Διονύση Σχοινά και αναφέρεται σε μια σχέση. Ανάμεσα στο σώμα και τη ψυχή μας υπάρχει ουσιαστική σχέση. Αν χτυπήσει το ένα μέρος πονάει και το άλλο και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε τον άνθρωπο πέρα από αυτή του την ολότητα. Πολλές φορές σκεφτόμαστε ως γονείς τα παιδιά μας να μη χτυπήσουν και πονέσουν. Το σώμα όμως ξεχνάει γρήγορα, επουλώνει τις πληγές του και συνεχίζει. Εκατομμύρια κύτταρα σπεύδουν να επουλώσουν μια πληγή. Με τα ψυχικά τραύματα όμως τι γίνεται;

IoannaAlperti_icon23

Επειδή αυτές οι πληγές δεν φαίνονται δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ότι δεν είναι εξίσου σοβαρές ίσως και σοβαρότερες. Πράξεις και λέξεις μπορούν να πληγώσουν μια ψυχή, ειδικά μια ακατέργαστη ψυχή, όπως ενός παιδιού που δεν μπορεί να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις. Αρκετοί γονείς αναφέρουν «το παιδί μου είναι ατίθασο, φωνάζει, ουρλιάζει, δεν ξέρω τι να κάνω». Τα παιδί όμως δεν κάνει κάτι άλλο από το να μιμείται τους σημαντικούς άλλους, αν φωνάζει ο γονέας θα φωνάζει και το παιδί. Επίσης πολλά παιδιά εμφανίζουν διαταραχές, όπως για παράδειγμα είναι τα τικ που αρκετές φορές οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Επίσης μη νομίζετε ότι ένα βρέφος επειδή δεν μπορεί να μιλήσει δεν καταλαβαίνει κιόλας. Αντιθέτως καταγράφει σαν σφουγγάρι κάθε εκνευρισμό, φωνή και ένταση και αυτά τα εκφράζει μέσα από το σώμα του, όπως με κλάμα.

Το σώμα μας εκκρίνει ορμόνες με κάθε συναίσθημα. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να μας γεμίσουν θετική ενέργεια όπως οι ενδορφίνες αλλά και να μας «αρρωστησουν» όταν εκκρίνονται σε μεγάλες ποσότητες και συχνά, όπως οι κατεχολαμίνες.

Ο Nelson Torres, διδάκτορ Ψυχιατρικής (UCV) και ειδικός σε ψυχο-νευρό-ανοσογλωσσική PNIL στη Βενεζουέλα έγραψε το εξης άρθρο:
Η ασθένεια είναι μια σύγκρουση μεταξύ της προσωπικότητας και της ψυχής. «Bach».

Πολλές φορές…

IoannaAlperti_icon8Το κρυολόγημα «στάζει» όταν ο οργανισμός δεν κλαίει.

IoannaAlperti_icon9Ο πονόλαιμος «φράζει», όταν δεν μπορεί να επικοινωνήσει τις αγωνίες.

IoannaAlperti_icon10Το στομάχι καίει όταν ο θυμός δεν μπορεί να βγει.

IoannaAlperti_icon11Ο διαβήτης εισβάλει όταν η μοναξιά πονάει.

IoannaAlperti_icon12Το σώμα παχαίνει όταν η δυσαρέσκεια πιέζει.

IoannaAlperti_icon13Ο πονοκέφαλος καταθλίβει όταν αυξάνουν οι αμφιβολίες.

IoannaAlperti_icon14Η καρδιά χαλαρώνει όταν το νόημα της ζωής φαίνεται να τελειώνει.

IoannaAlperti_icon15Οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν η τελειομανία είναι ανυπόφορη.

IoannaAlperti_icon16Τα νύχια σπάνε όταν απειλούνται οι άμυνες.

IoannaAlperti_icon17Το στήθος σφίγγει όταν η υπερηφάνεια σκλαβώνει.

IoannaAlperti_icon18Η πίεση αυξάνεται όταν ο φόβος φυλακίζει.

IoannaAlperti_icon19Οι νευρώσεις παραλύουν όταν το εσωτερικό παιδί τυραννάει.

IoannaAlperti_icon20Ο πυρετός θερμαίνει όταν οι άμυνες εκρήγνουν τα όρια της ανοσίας.

IoannaAlperti_icon21Τα γόνατα πονούν όταν η υπερηφάνεια σου δεν…

IoannaAlperti_icon22Ο καρκίνος σκοτώνει εάν δεν συγχωρείς ή/και έχεις κουραστεί να «ζεις».

 

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα δεν είναι λιγότερο αληθινά από τα καθαρά σωματικά συμπτώματα. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι εξίσου και περισσότερα σημαντικά. Η διαφορά είναι στην αιτία που τα δημιουργεί. Είναι πιο εύκολο μέσα από εξετάσεις να βρεις την αιτία μιας ασθένειας αλλά όταν αυτή είναι ψυχική τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Ακούστε το σώμα σας, ακούστε και τη ψυχή σας. Φροντίστε και τα δυο μέρη της ολότητάς σας. Μάθετε να επικοινωνείτε τα συναισθήματα σας, διδάξτε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.

Ιωάννα Αλπέρτη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Για επικοινωνία: ioanna_alperti@hotmail.gr

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Ιωάννα Αλπέρτη

Η Αλπέρτη Ιωάννα είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (αρ. αδειας 24271/08), με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Συνθετική Ψυχολογία -BTEC Advanced Professional Diploma in Integrative Counselling. Εργάζεται ως Ψυχολόγος στο Οικοτροφείο της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ (Μάρτιος 2008 έως σήμερα) - Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ατόμων με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση και είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προστατευμένου Διαμερίσματος ημιαυτόνομης διαβίωσης (Σεπτέμβριος 2014 έως σήμερα). Έχει μετεκπαίδευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), στη Γεροντολογία-Ψυχογυριατρική (Μκο Νέστωρ), στη Συστημική προσέγγιση και στη Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Σισμανόγλειο Νοσοκομείο). Επιπλέον εμπλέκεται ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus + Key action 1 και σύντομα θα λάβει πιστοποίηση ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων - εφαρμογή μη τυπικής μάθησης στην εκπαίδευση νέων (ΕΟΠΠΕΠ). Έχει συμμετάσχει μέσα από τη δουλειά της ως μέλος αλλά και ως επικεφαλής σε αρκετά Ευρωπαϊκά Προγράμματα «youth in action» και «Mobility (IKY)» σε χώρες όπως η Τουρκία (Yes fashion No Violence), η Πολωνία (I have the chance to give an opportunity), η Γερμανία (Πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα ανήλικης παραβατικότητας διάρκειας 15 ημερών), η Ισπανία (Place and Train), η Γαλλία (πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ψυχιατρική μεταρρύθμιση διάρκειας 15 ημερών) και η Ελλάδα (Art Expression-Fight Depression). Επιπλέον έχει εκπαίδευση σε τεχνικές εικαστικής θεραπείας και δραματοθεραπείας. Η επιμόρφωση της συνεχίζεται με εκπαιδευτικά προγράμματα δια βίου μάθησης και σεμινάρια στην Ελλάδα.