Διάφορα

  • KidsGo με αγάπη!

8 μαθήματα ευζωίας από τους Γάλλους

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 5, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Διάφορα

8 μαθήματα ευζωίας από τους Γάλλους

Κάποιοι λαοί τα καταφέρνουν καλύτερα από κάποιους άλλους και διατηρούν ανεβασμένο το επίπεδο ζωής τους, ακόμα και αν οι σύγχρονες συνθήκες δεν διευκολύνουν κάτι τέτοιο. Ένας από αυτούς τους έξυπνους λαούς είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι φροντίζουν να χαίρονται τη ζωή τους και τα φρέσκα croissant βουτύρου, όταν όλοι οι άλλοι τρέχουν στρεσαρισμένοι με ένα τοστ στο χέρι.

FrenchWelfare_icon1

Τι μπορεί λοιπόν να μας διδάξει ο λαός, του οποίου η κυβέρνηση, έστω και μερικώς, κατέστησε παράνομη την ανταλλαγή επαγγελματικών email μετά τις 18:00 και τη λήξη του ωραρίου. Ακολουθούν οι κανόνες και οι καθημερινές συνήθειες των Γάλλων, που παρουσιάζονται από την ιστοσελίδα της Huffington Post και που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη από πολλών Ευρωπαίων, και μη.

FrenchWelfare_icon5 Συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα πράγμα
Στη χώρα που ο πρόεδρος κατήργησε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στις συνεδριάσεις της Βουλής, αντιλαμβάνονται πως η ενασχόληση με πολλά πράγματα ταυτόχρονα δεν είναι ποτέ μια επιτυχής ενασχόληση. Αν και οι περισσότεροι το συνηθίζουμε και είμαστε πεπεισμένοι πως τα καταφέρνουμε καλά όταν κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, το μόνο που πρέπει να είμαστε σίγουροι είναι ότι κάνουμε λάθος πιστεύοντας κάτι τέτοιο.

FrenchWelfare_icon5 Δουλεύουν 35 ώρες την εβδομάδα
Οι Γάλλοι έχουν –έστω θεωρητικά- τη νοοτροπία του 35αρου την εβδομάδα, καθώς αυτό έχει θεσπιστεί από το 1999. Ακόμα και αν κάνουν υπερωρίες, συνήθως τις πληρώνονται και υπάρχει ακόμα ο σεβασμός στην προσωπική ζωή του εργαζομένου, ώστε να μην καλείται να δουλεύει, μετά το σχόλασμά του, ακόμα και αν πρόκειται απλά για την απάντηση σε ένα email. Αν και οι οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, έχουν επηρεάσει το γαλλικό 35ωρο, παραμένει σημαντική η, με κάθε μέσο, διατήρησή του.

FrenchWelfare_icon3

FrenchWelfare_icon5 Δεν «φοβούνται» τους υδατάνθρακες
Τα γαλλικά croissant και οι baguettes ομορφαίνουν τη ζωή των Γάλλων καθημερινά και έχουν το μυαλό και την κρίση να μην μεμψιμοιρούν πάνω από μια μερίδα υδατάνθρακες αλλά να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς ενοχές. Η γαλλική κουζίνα δεν είναι η πιο διαιτητική ομολογουμένως, αλλά με κάποιο τρόπο και γλιτώνοντας τους εαυτούς τους από τις ενοχές, καταφέρνουν να διατηρούν τη σιλουέτα τους και τη γεύση στη ζωή τους.

FrenchWelfare_icon5 Οικονομικά προσιτή ανώτατη εκπαίδευση
Τα περισσότερα πανεπιστήμια της Γαλλίας είναι δημόσια, γι’ αυτό και τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 181 ευρώ για τα προπτυχιακά τμήματα μέχρι 380 ευρώ το χρόνο, για τους διδακτορικούς φοιτητές. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν μειώσει τις δαπάνες που αφορούν στην παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα, η Γαλλία, έχει διατηρήσει σταθερό τον σχετικό προϋπολογισμό της, στοχεύοντας ακόμα και σε μελλοντική αύξηση αυτού.

FrenchWelfare_icon4

FrenchWelfare_icon5 Δεν τρώνε «στο πόδι»
Το φαγητό είναι μια ιεροτελεστία και έτσι φροντίζουν να το αντιλαμβάνονται και οι Γάλλοι, κάτι που απλά μεταφράζεται στο να μην τρώνε βιαστικά και με το ένα πόδι στην εξώπορτα, όπως συνηθίζουμε οι περισσότεροι. Με αυτή τη φιλοσοφία έχουν πλήρη γνώση του τι τρώνε, απολαμβάνουν την κάθε μπουκιά και αφήνουν το περιθώριο στον οργανισμό τους και το μεταβολισμό να το επεξεργαστεί χωρίς άγχος και βιασύνη.

FrenchWelfare_icon5 Οι διακοπές είναι σοβαρή υπόθεση
Εν αντιθέσει με τους εργαζόμενους σε πολλές άλλες χώρες, οι Γάλλοι εκμεταλλεύονται όλες τις μέρες αδείας τους. Κάθε χρόνο, από τον πρώτο χρόνο πρόσληψής τους, δικαιούνται 30 μέρες άδειας μετ’ αποδοχών και φροντίζουν να τις πάρουν όλες, συνήθως τον Αύγουστο, όπως ο περισσότερος κόσμος. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά οι στατιστικές δείχνουν πως δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ετήσια άδειά τους, συσσωρεύοντας έτσι μέρες αδείας που πιθανότατα δεν θα πάρουν ποτέ.

FrenchWelfare_icon5 Αγαπούν τα παιδιά
Μια σειρά υπηρεσιών φροντίδας παιδιών καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος και ακόμα και όταν δεν λειτουργούν όλα ρολόι σε αυτές τις διαδικασίες, είναι διαπιστωμένη η πρόθεση του κράτους να φροντίσει και να ενισχύσει τις πολυμελείς οικογένειες. Η φροντίδα των νεότερων μελών της γαλλικής κοινωνίας είναι προτεραιότητα για το γαλλικό κράτος, δεδομένου ότι προγραμματίζονται πολλές βελτιώσεις και προσθήκες στα σχετικά προγράμματα, μέχρι το 2017.

FrenchWelfare_icon2

FrenchWelfare_icon5 Επικροτούν τη συμβίωση των ζευγαριών
Το 1999, η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε το συμφωνητικό συμβίωσης, με κύριο στόχο τη διευκόλυνση των ομόφυλων ζευγαριών και έγινε τόσο δημοφιλές στα ετερόφυλα ζευγάρια, καταλήγοντας το 95% των ζευγαριών που υπέγραφαν το συμφωνητικό να είναι διαφορετικού φύλου οι σύζυγοι.

Το αξιοσημείωτο είναι πως παρά τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά των διαζυγίων στη Γαλλία, το συμφωνητικό συμβίωσης προτιμάται όλο και περισσότερο από τα ζευγάρια που είτε θέλουν απλά να επωφεληθούν από τα προνόμια αυτή της συνθήκης, είτε να κάνουν ένα δοκιμαστικό του γάμου που θα ακολουθήσει. Η στήριξη της κυβέρνησης στη συμβίωση των ζευγαριών, απελευθερώνει τυχόν κοινωνικούς περιορισμούς και προκαταλήψεις, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την ποιότητα ζωής.

Πηγή: www.clickatlife.gr

ClickAtLife_logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.