Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Πώς οι γονείς να αλληλεπιδρούν πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά τους

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Σεπτεμβρίου 29, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

Πώς οι γονείς να αλληλεπιδρούν πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά τους

Όταν ένα ζευγάρι γίνονται για πρώτη φορά γονείς αγχώνονται για το πώς να μεγαλώσουν «σωστά» το παιδί τους. Όταν συναντιούνται διάφορες μητέρες μαζί συχνά συζητάνε για τη σχέση που έχουν με το παιδί τους. Πολλές φορές ανησυχούν και προβληματίζονται για τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μαζί του. Ενώ, άλλες φορές περηφανεύονται για τη σχέση που διατηρούν με αυτό.

Πράγματι, οι σκέψεις: «Μεγαλώνω σωστά το παιδί μου;» ή «Θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο;» περνούν συχνά από το μυαλό μας και προσπαθούμε να βρούμε τι κάνουμε σωστό και λάθος. Αυτές οι ανησυχίες που έχουμε ως γονείς οφείλονται στο ότι γνωρίζουμε ότι ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε μαζί με τα παιδιά μας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και προσωπικότητάς τους.

Γιατί να αλληλεπιδρούμε θετικά με τα παιδιά μας;

Όταν αλληλεπιδρούμε και επικοινωνούμε θετικά με τα παιδιά μας αυτό βοηθά στο να αναπτύξουν τα παιδιά:

  • Υγιή επίπεδα αυτοεκτίμησης
  • Καλές κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Υγιείς φιλίες
  • Δυναμικό χαρακτήρα
  • Δημιουργικότητα
  • Καλή σχολική επίδοση
  • Καλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Goneis-Paidia-Mazi-icon5

Πώς να αλληλεπιδρούμε θετικά με τα παιδιά μας;

Goneis-Paidia-Mazi-icon2 Πολλή αγάπη, τρυφερότητα και στοργή
Λέμε συχνά στα παιδιά μας «Σε αγαπώ πολύ», «Είσαι ότι καλύτερο για μένα», «Είσαι ξεχωριστός». Να τα αγκαλιάζουμε και να τα φιλάμε συχνά.

Goneis-Paidia-Mazi-icon3 Σεβασμός
Φερόμαστε στο παιδί μας με σεβασμό, όπως σε ένα ενήλικα. Να του μιλάμε ευγενικά.

Goneis-Paidia-Mazi-icon4 Επιβράβευση
Επιβραβεύουμε θετικά το παιδί όποτε παρουσιάζει θετικές συμπεριφορές. Να λέμε συχνά σε αυτό: «Μπράβο!», «Τα πας πολύ καλά!», «Είμαι περήφανος για σένα!».

Goneis-Paidia-Mazi-icon2 Ενθάρρυνση
Ενθαρρύνουμε το παιδί για την προσπάθειά του, έστω και αν δεν τα έχει καταφέρει. Γιατί αυτό που μετρά είναι η προσπάθεια παρόλο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει και όχι μόνο οι επιτυχίες που μπορεί να έχει.

Goneis-Paidia-Mazi-icon3 Εμπιστοσύνη
Δείχνουμε στο παιδί ότι το εμπιστευόμαστε και ότι πάντοτε θα το βοηθάμε.

Goneis-Paidia-Mazi-icon4 Ασφάλεια/στήριξη
Παρέχουμε ασφάλεια και στήριξη στο παιδί μας. Πάντα να γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί όταν μας χρειαστεί.

Goneis-Paidia-Mazi-icon6

Goneis-Paidia-Mazi-icon2 Πειθαρχία
Είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς στο σπίτι που να υποδεικνύουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεχτές και ποιες όχι. Όταν τα παιδιά τηρούν τους κανόνες θα πρέπει να επιβραβεύονται άμεσα. Ενώ όταν δεν τους ακολουθούν θα πρέπει να δέχονται αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς τους.

Goneis-Paidia-Mazi-icon3 Όχι φωνές, ξύλο, γκρίνια
Οι έντονες φωνές, το ξύλο και η γκρίνια δε βοηθούν ώστε να χειριστούμε αποτελεσματικά την μη κατάλληλη συμπεριφορά του παιδιού μας. Είναι καλύτερα, όταν το παιδί δε συμπεριφέρεται σωστά, τότε ως τιμωρία να του στερήσουμε κάτι που του αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι να μην παίξει το απόγευμα με τους φίλους του, ή να μην κάνει βόλτα με το ποδήλατο. Έχει περισσότερη αξία να του στερήσουμε κάτι που του αρέσει πολύ, παρά να αρχίσουμε να του φωνάζουμε. Αυτό θα αναστατώσει εμάς αλλά και το παιδί.

Goneis-Paidia-Mazi-icon4 Οδηγίες
Δίνουμε οδηγίες στα παιδιά με συγκεκριμένο και σύντομο τρόπο και διατηρούμε οπτική επαφή. Για παράδειγμα, λέμε: «Σήκωσε τα παιχνίδια από το πάτωμα», και όχι «Συγύρισε το χώρο». Αμείβουμε τα παιδιά όταν ακολουθούν τις οδηγίες μας.

Goneis-Paidia-Mazi-icon2 Σταθερότητα
Χειριζόμαστε τη συμπεριφορά του παιδιού με σταθερό τρόπο κάθε φορά. Δηλαδή, και οι δύο γονείς χρησιμοποιούν τις ίδιες συνέπειες όποτε το παιδί συμπεριφέρεται με ένα συγκεκριμένο μη κατάλληλο τρόπο.

Goneis-Paidia-Mazi-icon3 Προσέχουμε τη συμπεριφορά και στάση μας
Όταν είναι μπροστά τα παιδιά μας, προσέχουμε πώς συμπεριφερόμαστε με το/την σύζυγό μας ή με τους άλλους. Πάντα θυμόμαστε ότι τα παιδιά παρατηρούν και μιμούνται τη συμπεριφορά μας.

Goneis-Paidia-Mazi-icon4 Προσοχή
Όταν το παιδί μάς μιλά, το ακούμε προσεκτικά και διατηρούμε οπτική επαφή μαζί του. Δεν ασχολούμαστε με κάτι άλλο εκείνη την ώρα. Δείχνουμε ότι θεωρούμε ενδιαφέροντα αυτά που μας λέει. Δεν κριτικάρουμε τη σκέψη και άποψη του, αλλά την αποδεχόμαστε και σεβόμαστε.

Goneis-Paidia-Mazi-icon2 Ποιοτικός χρόνος
Κάθε μέρα ξοδεύουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους, να διαβάσουμε ένα παραμύθι, να παίξουμε, να ακούσουμε μουσική.

Goneis-Paidia-Mazi-icon7

Goneis-Paidia-Mazi-icon3 Υποσχέσεις
Όταν δίνουμε μια υπόσχεση στο παιδί μας, τότε κάνουμε οτιδήποτε για να την τηρήσουμε. Καλύτερα να μη δίνουμε υποσχέσεις, όταν δε μπορούμε να τις εκπληρώσουμε. Αυτό δείχνει αστάθεια στη συμπεριφορά μας.

Goneis-Paidia-Mazi-icon4 Κριτική
Δεν ασκούμε κριτική στάση στα παιδιά μας και δε μειώνουμε τη σκέψη και γνώμη τους. Αντίθετα, δείχνουμε ότι σεβόμαστε τη γνώμη του παιδιού μας έστω και αν δε συμφωνούμε. Δίνουμε τη δική μας άποψη που θεωρούμε πιο σωστή, με τρόπο συμβουλευτικό και ότι παρεμβατικό.

Επίσης, να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να κριτικάρουν τις πράξεις και εαυτό τους. Για παράδειγμα, να μην αφήνουμε τα παιδιά να αποκαλούν τον εαυτό τους «χαζό» επειδή πήραν άσχημο βαθμό σε ένα τεστ. Εξηγούμε ότι επειδή είχαν μια αποτυχία, αυτό δε σημαίνει ότι είναι «χαζά». Αντίθετα, τα μαθαίνουμε να σκέφτονται θετικά για τον εαυτό τους: «Δεν τα πήγα καλά στο τεστ, θα προσπαθήσω την επόμενη φορά να τα πάω καλύτερα».

Goneis-Paidia-Mazi-icon2 Όχι τελειομανία
Να μην απαιτούμε τελειομανία από τα παιδιά μας. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τα παιδιά μας όπως είναι, γιατί αυτό τα βοηθά να νιώθουν ασφαλή και θετική πεποίθηση για τον εαυτό τους.

Goneis-Paidia-Mazi-icon3 Ευθύνες
Δίνουμε στα παιδιά μας διάφορες ευθύνες, όπως να κάνουν διάφορες δουλειές στο σπίτι. Μπορούν να στρώνουν το κρεβάτι τους, να πλένουν τα πιάτα, να συγυρίζουν το δωμάτιό τους. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες και νιώθουν ότι προσφέρουν και αυτά.

Goneis-Paidia-Mazi-icon4 Φιλίες και ενδιαφέροντα
Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αναπτύσσουν και διατηρούν φιλίες με άλλα παιδιά. Επίσης, τα ενθαρρύνουμε να εμπλέκονται σε διάφορες δραστηριότητες που τα ενδιαφέρουν.

*Γενικά, θυμόμαστε ότι είμαστε κοντά στο παιδί μας, ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε κάθε προσπάθειά του. Αποφεύγουμε φωνές, μαλώματα και γκρίνια

Λουΐζα Ιωαννίδου,
Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος
Μετεκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία για Παιδιά και Ενήλικες
«Μαζί» Κέντρο Στήριξης Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων
Τηλ.: 99 566564
www.mazi-center.com

Πηγή: www.mazi-center.com

mazi-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.