Ψυχολογία

 • KidsGo με αγάπη!

10 λόγοι που τα παιδιά θέλουν (και πρέπει) να παίζουν!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Οκτωβρίου 11, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ψυχολογία

10 λόγοι που τα παιδιά θέλουν (και πρέπει) να παίζουν!

Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν: τα σημερινά παιδιά παίζουν όλο και λιγότερο. Και με τον όρο «παιχνίδι» δεν εννοούν την παθητική διασκέδαση, δηλαδή τηλεόραση, υπολογιστή και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ούτε τις οργανωμένες δραστηριότητες όπως τα αθλήματα ή τη δημιουργική απασχόληση. Αναφέρονται στο ελεύθερο παιχνίδι που προκύπτει αυθόρμητα ανάμεσα σε παιδιά χωρίς κανόνες φτιαγμένους από ενήλικες. Κι όμως, είναι αυτό ακριβώς το μη-κατευθυνόμενο παιχνίδι που έχει τεράστια οφέλη για την κοινωνική, συναισθηματική, νοητική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα πιο πολλά είναι προφανή, αλλά αξίζει τον κόπο να τα θυμηθούμε!

other_icon105

Το παιχνίδι…

 1. Ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών!
 2. Αυξάνει το εύρος προσοχής! Παίζοντας έξω μόλις 30 λεπτά την ημέρα, ενισχύεται η ικανότητα ενός παιδιού να εστιάζει την προσοχή του.
 3. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση! Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να «τα βγάζουν πέρα» χωρίς τη διαμεσολάβηση των ενηλίκων.
 4. Σφυρηλατεί φιλίες και διδάσκει κοινωνικές δεξιότητες! Μαθαίνει στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται σε ομάδες, να μοιράζονται, να συμβιβάζονται, να επικοινωνούν.
 5. Μαθαίνει στα παιδιά πώς να περνούν καλά και μόνα τους, χωρίς τους γονείς, και έτσι να αναπτύσσουν τη δική τους ταυτότητα!
 6. Επιδρά θετικά στη συναισθηματική υγεία των παιδιών και μειώνει το άγχος!
 7. Δημιουργεί τις χαρούμενες αναμνήσεις ενός παιδιού! Τα κάστρα στην άμμο, το κυνηγητό, το κρυφτό, οι βόλτες με τα ποδήλατα… αυτές είναι οι αξέχαστες στιγμές της παιδικής ηλικίας.
 8. Ενισχύει τη σωματική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας!
 9. Βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη! Το παιχνίδι είναι στην πραγματικότητα μια διαδικασία μάθησης όπου το παιδί χρησιμοποιεί συνεχώς το μυαλό του για να μαντέψει, να υπολογίσει, να ερμηνεύσει…
 10. Καλλιεργεί το δεσμό γονιού-παιδιού! Προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία στους γονείς να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών τους και να ενισχύσουν τη σχέση τους μαζί τους.

other_icon104

Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι με τα παιδιά μας είναι μία από τις λίγες φορές που τα ρολόγια σταματούν και το άγχος υποχωρεί. Είναι μια λαμπρή ευκαιρία να δώσουμε στα παιδιά μας την πλήρη παρουσία μας, να είμαστε στο χώρο τους, να απολαύσουμε ο ένας την παρέα του άλλου και να δημιουργήσουμε τις υπέροχες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας…

Βασισμένο σε έρευνα της Dr. Michele Borba, συμπεριφορικού ψυχολόγου και συμβούλου γονέων.

Πηγή: www.cretamums.gr

other_icon107

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.