Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

28η Οκτωβρίου: παρέλαση …και κινούμενα σχέδια

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Οκτωβρίου 28, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

kinoumena-sxedia-icon8

Για τους απανταχού Έλληνες η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής ηρώων. Εκτός Ελλάδος όμως η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα άλλο γεγονός. Η μέρα αυτή έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων.

Η Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, για να φέρει στο προσκήνιο το έργο των ανθρώπων της ένατης τέχνης. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO.

Η 28η Οκτωβρίου 1892 θεωρείται σημαδιακή ημερομηνία για το είδος, επειδή στο Παρίσι προβλήθηκε η δεκαπεντάλεπτη ταινία του Εμίλ Ρενό «Ο φτωχός κλόουν», που θεωρείται η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων. Ωστόσο η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους λογίζεται αυτή του Walt Disney με τη Χιονάτη το 1937.

kinoumena-sxedia-icon11

Μάλιστα η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων γυρίστηκε από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη (1908-1997) με τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται…». Η επτάλεπτη ταινία «τύπου Μίκυ-Μάους», όπως αναφέρει στο ζενερίκ ο δημιουργός της, σατιρίζει την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και ειδικά τον Μουσολίνι, ο οποίος αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδει.

photo Σκηνή 1η,

kinoumena-sxedia-icon1

photo Σκηνή 2η,

kinoumena-sxedia-icon2

photo Σκηνή 3η,

kinoumena-sxedia-icon3

photo Σκηνή 4η,

kinoumena-sxedia-icon4

Ο Σταμάτης Πολενάκης, από τους κορυφαίους Έλληνες σκιτσογράφους του 20ου αιώνα και πρωτοπόρος του κινούμενου σχεδίου στη χώρα μας, ξεκίνησε να σχεδιάζει τα σκίτσα της ταινίας το 1942 στην πατρίδα του, τη Σίφνο, όπου είχε καταφύγει κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Δούλευε κάτω από την μπότα του Ιταλού κατακτητή, με κίνδυνο να συλληφθεί.

Η ταινία χάθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και μόλις το 1980 βρέθηκε ένα αρνητικό της και αποκαταστάθηκε.

photo Σκηνή 5η,

kinoumena-sxedia-icon5

photo Σκηνή 5η,

kinoumena-sxedia-icon6

Δείτε την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων:

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.