Εκπαίδευση

  • KidsGo με αγάπη!

5 πράγματα που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να κάνουν…

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 11, 2015 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου Κατηγορία: Εκπαίδευση

5 πράγματα που οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να κάνουν…

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo

Εάν τα παιδιά σας έχουν πρόσφατα πάει πίσω στο σχολείο ή ετοιμάζονται να πάνε σε λίγες μέρες, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη φετινή χρονιά να είναι επιτυχημένη και με λιγότερη πίεση, για μας και τα παιδιά μας. Να λοιπόν 5 πράγματα που μπορούν οι γονείς να σταματήσουν να κάνουν ώστε η φετινή χρονιά να αποδειχθεί καλύτερη από όλες … για όλους!

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo1 1. Την κατ’ οίκον εργασία του παιδιού.
Σας είναι σίγουρα οικεία εικόνα, το παιδί στο τραπέζι της εικόνας, αναστατωμένο και μη συγκεντρωμένο στην άσκηση των μαθηματικών που πολύ απλά … δεν μπορεί να λύσει. Ή στην ανάγνωση που του φαίνεται … τόσο βαρετή.

goneis-paidia-school-icon2

Είναι πολύ εύκολο να παρέμβετε και να δώσετε εσείς τη λύση στην άσκηση των μαθηματικών και γενικά να κάνετε τις εργασίες του παιδιού σας. Διότι ας είμαστε ειλικρινείς – είναι γρήγορο. Είναι αρκετά εύκολο για σας. Και είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η διαμαρτυρία και το παιδί σας να πάρει ένα καλό βαθμό για την άσκηση που υποτίθεται ότι θα έχει λύσει, σωστά;

Σταματήστε να κάνετε την εργασία του παιδιού σας. Τι θα συμβεί αν δεν το κάνετε; Ίσως να μην μπορέσουν να τη λύσουν και να πάρουν ένα μάθημα για το ό,τι θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι, όταν ο δάσκαλός τους, τους επιπλήξει. Ίσως πάλι να μπορέσουν τελικά να λύσουν μόνοι τους την άσκηση και φυσικά αυτό είναι το ζητούμενο. Ή μπορεί να λύσουν λανθασμένα την άσκηση αλλά κι αυτός είναι ένας τρόπος για να μάθουν τη σωστή απάντηση. Δώστε τους κάθε τόσο ένα χέρι βοήθειας, κατευθύνοντας τους προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προς Θεού, άστε το δικό σας μολύβι κάτω γονείς! Εσείς έχετε ήδη βγάλει το σχολείο.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo2 2. Υπερβολές με τον αθλητισμό και τις δραστηριότητες.
Αν το παιδί σας είναι ένα μικρό μαγκάκι που αγαπά το ποδόσφαιρο και την καλαθόσφαιρα, και πράγματι έχει ταλέντο και στα δύο αυτά αθλήματα, τότε γράψτε τον σε μάθημα ώστε να γίνει ακόμη καλύτερος σε αυτά. Μην γεμίζετε όμως τα απογεύματα τους με δραστηριότητες για να εμπλουτίσετε δήθεν τη ζωή τους. Είναι καλό να τους προκαλέσετε το ενδιαφέρον για διάφορα πράγματα, αλλά τα παιδιά μπορεί να νιώσουν καταπίεση αν τα βαρυφορτώσετε. Άλλωστε, ένα τέτοιο βαρυφορτωμένο απόγευμα δεν δημιουργεί ένταση μόνο στο παιδί αλλά και σε σας. Περιοριστείτε σε δραστηριότητες που το παιδί σας πραγματικά αγαπά και αφιερώστε σε αυτές μόνο το χρόνο σας. Μην μαζεύετε ενοχές από άλλους γονείς που φλομώνουν τα παιδιά τους με γυμναστική και Tae Kwon Do και μαθηματικά και δράμα και μπαλέτο, όπως η μικρή Αννούλα της διπλανής πόρτας. Η Αννούλα μάλλον αυτό που χρειάζεται είναι έναν υπνάκο.

goneis-paidia-school-icon1

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo3 3. Να κατακλύζουν το δάσκαλο με email και μηνύματα.
Αυτές τις μέρες, είναι πάρα πολύ εύκολο να στείλετε στο δάσκαλο του παιδιού σας ένα email ή ένα μήνυμα στο facebook. Πως πήγε σήμερα ο Γιώργος στο σχολείο; Θα μπορούσατε να καθίσετε τον Γιώργο μακριά από τον Γιάννη γιατί μιλάνε όλη την ώρα και αποσπάτε η προσοχή του Γιώργου;. Έφαγε σήμερα το κολατσιό του ο Γιώργος;

goneis-paidia-school-icon4

Σταματήστε αμέσως αυτή την τακτική και απομακρυνθείτε από το πληκτρολόγιο! Το παιδί σας είναι μια χαρά και ο δάσκαλος του θα σας ενημερώσει αμέσως αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για το οποίο θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι ενήμερος. Θυμηθείτε άλλωστε όταν ήμασταν εμείς παιδιά, όταν δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Πόσο συχνά νομίζετε ότι οι γονείς μας έστελναν χειρόγραφες σημειώσεις στο δάσκαλο; Ας αφήσουμε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους και να επικεντρωθούν στα παιδιά, όχι στα εισερχόμενα e-mail τους.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo4 4. Εθελοντισμός για τα πάντα.
Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Σίγουρα κάθε γονιός θα πρέπει να προσφέρει εθελοντικά στο σχολείο του παιδιού του. Είναι καλό για το σχολείο, τα παιδιά λατρεύουν να σας βλέπουν να βοηθάτε στο σχολείο, και σε σας κάνει καλό όταν νιώθετε ότι προσφέρετε στους άλλους. Τούτων λεχθέντων, προσέξτε να μην υπερδεσμευτείτε. Είναι διαφορετικό να αφιερώσετε μια – δυο ώρες το μήνα από τον ελεύθερο χρόνο σας, και διαφορετικό να αναλαμβάνετε τεράστια έργα που θα σας προκαλέσουν άγχος και ένταση. Γνωρίστε τα όριά σας. Ακριβώς επειδή θέλετε να είστε χρήσιμοι, δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα σας το επιτρέπει πάντα αυτό. Να είστε λοιπόν προετοιμασμένοι για να πείτε και όχι μερικές φορές, για το δικό σας καλό.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo5 5. Σύγκριση του εαυτού σας με άλλους γονείς.
Έχετε λοιπόν εμπεδώσει καλά ότι δεν πρέπει να συγκρίνετε το παιδί σας με τα άλλα παιδιά. Τι γίνεται όμως με τον εαυτό σας; Νιώθετε ενοχές γιατί δεν είστε ο προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου του σχολείου, ή γιατί εσείς δεν πήρατε ένα φορτηγό φράουλες στο σχολείο ενώ άλλες μαμάδες έφτιαξαν ωραίες τάρτες με φράουλα; Και τι με αυτό; Χαλαρώστε, κάντε ότι μπορείτε, αγαπάτε τα παιδιά σας, κάντε τα να ξέρουν ότι είστε εκεί και τα αγαπάτε, αλλά μέχρι εκεί. Είστε υπέροχοι έτσι κι αλλιώς. Διώξτε τις ενοχές.

Έτσι, φέτος, θα είναι λίγο πιο εύκολο για σας και το παιδί σας, προς όφελος και των δυο σας!

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 5 Things Parents Need to Stop Doing

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo, TeensGo και ParentsGo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

Η Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία 9 χρονών εγκατάσταθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, την Λαμία, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2014 εργαζόταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Σήμερα ασχολείται με προγραμματισμό/σχεδιασμό και εφαρμογές διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του KidsGo. Είναι παντρεμένη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και έχει τρία παιδιά.