TeensGo (technology)

  • KidsGo με αγάπη!

«Never Lost», Εφαρμογή από μαθητές της Κέρκυρας για να μη χάνεται κανένα παιδί!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιουνίου 10, 2015 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: TeensGo (technology), Εκπαίδευση

«Never Lost», Εφαρμογή από μαθητές της Κέρκυρας για να μη χάνεται κανένα παιδί!

Τι είναι το «Never Lost» και πώς λειτουργεί – Κίνητρό τους ήταν να βοηθήσουν μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του νησιού – Ενδιαφέρον κι από το εξωτερικό για την συγκεκριμένη εφαρμογή!

Never-Lost-mobile-application-apo-mathites-kathigites-Kerkiras-icon7

Τέσσερις καθηγητές Πληροφορικής και πολύ καλοί φίλοι, ο Νίκος Αλεξάκης, ο Σπύρος Θύμης, ο Ευάγγελος Σιώτος κι ο Σωτήρης Φωτίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα σχολεία στα οποία εργάζονται κι έφτιαξαν μαζί με τους μαθητές τους μία εφαρμογή, που βοηθάει τα παιδιά να ειδοποιήσουν τους γονείς τους σε περίπτωση που χαθούν.

Never-Lost-mobile-application-apo-mathites-kathigites-Kerkiras-icon5Η ιδέα για να φτιάξουν από κοινού με τους μαθητές τους ένα application γεννήθηκε όταν οι τέσσερις τους έπιναν καφέ στην παλιά πόλη της Κέρκυρας κι αντάλλαζαν απόψεις ως προς το πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, χρησιμοποιώντας ό,τι τελευταίο υπάρχει στο πεδίο της Πληροφορικής.

Κάθε ιδέα, όμως, χρειάζεται κι ένα κίνητρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κίνητρό τους ήταν μέσω μίας εφαρμογής να βοηθήσουν τα παιδιά με ειδικές ικανότητες, νοητική υστέρηση και πολυαναπηρίες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κέρκυρας.

Κάπως έτσι, με πολλή δουλειά και κέφι δημιουργήθηκε η εφαρμογή «Never Lost», που είναι δωρεάν και διαθέσιμη στο Google Play Store για συσκευές με λογισμικό Android με την ελπίδα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλα τα παιδιά της Ελλάδας.

Never-Lost-mobile-application-apo-mathites-kathigites-Kerkiras-icon1

Οι καθηγητές Πληροφορικής Νίκος Αλεξάκης, Σπύρος Θύμης, Ευάγγελος Σιώτος, Σωτήρης Φωτίου

«Είμαστε τέσσερις καθηγητές Πληροφορικής που συνεργαστήκαμε μαζί με τα σχολεία και τους μαθητές μας, για να φτιάξουμε αυτή την εφαρμογή. Ο ένας από εμάς εργάζεται και στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κι η ιδέα ήταν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε καταρχήν με κάποιο τρόπο αυτά τα παιδιά. Εξηγήσαμε στους μαθητές μας ποια είναι η καθημερινότητα αυτών των παιδιών και πώς εμείς μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι, ώστε να βοηθήσουμε. Τα ίδια τα παιδιά κατέληξαν στην ιδέα του πώς να φτιαχτεί το “Never Lost” και στο τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η εφαρμογή», λέει στο protothema.gr ο Νίκος Αλεξάκης.

«Στην ουσία όλα τα έκαναν οι μαθητές μας. Για το «Never Lost» συνεργάστηκαν η Γ’ Γυμνασίου του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών Κέρκυρας, η Β’ Λυκείου του ΕΠΑ.Λ. Κάτω Κορακιάνας κι οι τάξεις της Α’ Λυκείου στο 2ο Γ.Ε.Λ. Κέρκυρας και στο 4ο Γ.Ε.Λ. Κέρκυρας. Για να εντάξουμε το σχέδιο δημιουργίας της εφαρμογής στις διδακτικές ώρες του μαθήματος της Πληροφορικής κάθε σχολείο ανέλαβε κι ένα συγκεκριμένο ρόλο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες για να την φτιάξουμε κι από τις αρχές Μαΐου έχει τεθεί σε λειτουργία», προσθέτει ο κ. Αλεξάκης.

Never-Lost-mobile-application-apo-mathites-kathigites-Kerkiras-icon2

Mαζί με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην παρουσίαση της εφαρμογής

Never-Lost-mobile-application-apo-mathites-kathigites-Kerkiras-icon4«Είναι μία πολύ απλή εφαρμογή στη χρήση και δε χρειάζεται για να τη χρησιμοποιήσει κανείς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κινητό να διαθέτει GPS κι Ίντερνετ. Το μόνο που έχει να κάνει ένας γονέας ή κηδεμόνας είναι να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του παιδιού και στις ρυθμίσεις να δώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, ώστε να λαμβάνει εκεί τις ειδοποιήσεις. Αφού κατεβάσει την εφαρμογή, δύο κλικ αρκούν. Το ένα για να ανοίξεις την εφαρμογή και το άλλο για να εκτελέσεις μία από τις έξι εντολές που δίνονται. Συγκεκριμένα, όταν ανοίγεις την εφαρμογή, εμφανίζονται έξι μεγάλα κουτάκια με μηνύματα σε κεφαλαία κι ευανάγνωστα γράμματα. Σε αυτά κανείς διαβάζει τα εξής: «πάρε τηλέφωνο», «στείλε μήνυμα», «δες τη θέση σου», «στείλε τη θέση σου με μήνυμα», «στείλε τον χάρτη της θέσης σου»», εξηγεί ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής ο κ. Αλεξάκης, προσθέτοντας πως, «όταν το παιδί πατήσει στην εικόνα «πάρε τηλέφωνο», μιλάει με τη μητέρα του. Αν πατήσει, «στείλε μήνυμα» θα σταλεί αυτόματα μήνυμα το οποίο είναι ήδη γραμμένο και αναφέρει «έχω χαθεί». Αν βρεθεί σε πανικό, πατώντας το εικονίδιο της θέσης, έρχεται στο κινητό των γονιών του, ένα χάρτης με την ακριβή τοποθεσία του».

Never-Lost-mobile-application-apo-mathites-kathigites-Kerkiras-icon6

Φυσικά, το «Never Lost» παρουσιάστηκε πρώτα στα παιδιά που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της εν λόγω εφαρμογής. Σε μία ιδιατέρως συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κέρκυρας γονείς, μαθητές και καθηγητές ενθουσιάστηκαν με την εφαρμογή. «Ήταν μια εκδήλωση που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ήταν πολύ χαρούμενα και τα δικά μας παιδιά είδαν από κοντά σε ποιους απευθυνόταν και χάρηκαν που βοήθησαν στο να γίνει έστω και λίγο η ζωή τους καλύτερη»¸ τονίζει ο κ. Αλεξάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως προσφάτως, το «Never Lost» παρουσιάστηκε σε συνέδριο Πληροφορικής στην Καστοριά και ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό για αυτή την εφαρμογή. Τέλος, σε μία περίοδο συνεχούς απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, το «Never Lost» αποδεικνύει εμπράκτως ότι το Δημόσιο Σχολείο πραγματικά μπορεί και δημιουργεί.

Η εφαρμογή αυτή, συνεπώς, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, αλλά ένα απλό κίνητρο μακριά από τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της ελληνικής εκπαίδευσης, για να εμπνευστούν καθηγητές και μαθητές κι από κοινού να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο κι ιδιαιτέρως χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους, μετατρέποντας τη στείρα γνώση σε διασκέδαση και σε βαθιά εμπειρία μάθησης.

Πώς λειτουργεί το «Never Lost»

Να διευκρινίσουμε ότι το παιδί δεν μπορεί να παρακολουθηθεί από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του. Μπορεί μόνο το ίδιο χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο να ειδοποιήσει τους δικούς του. Μόνο και εάν το ίδιο νοιώσει την ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή:

  • Σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ
  • Προφίλ στο Twitter πατώντας εδώ
  • Website πατώντας εδώ
  • Βρείτε το στις εφαρμογές του Google Play Store πατώντας εδώ
Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.