Διάφορα

  • KidsGo με αγάπη!

Οι μπαμπάδες τα κάνουν καλύτερα!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιανουαρίου 15, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Διάφορα

Οι μπαμπάδες τα κάνουν καλύτερα!

Ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα στην ανατροφή των παιδιών που οι μπαμπάδες τα κάνουν καλύτερα! Όσο κι αν οι γυναίκες γκρινιάζουν, όσο κι αν πιστεύουν ότι είναι αλάθητες, όσον αφορά στην ανατροφή των παιδιών, και δίνουν συμβουλές για τα πάντα, ορισμένες φορές, ενδόμυχα γνωρίζουν, ότι ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να γίνονται από τους μπαμπάδες.

Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι ότι συγχέουμε το διαφορετικό με το λάθος. Επειδή οι μπαμπάδες έχουν διαφορετική τακτική από ότι οι μαμάδες σε ό,τι αφορά στα παιδιά, δεν σημαίνει, κατά κανόνα, ότι εκείνοι είναι λάθος. Βεβαίως, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. «Το θέμα δεν είναι ποιος γονιός θα μιμηθεί τον άλλον, αλλά να εκτιμήσει ο καθένας τα διαφορετικά πλεονεκτήματα του άλλου» λέει η Rona Renner, παρουσιάστρια της ραδιοφωνικής εκπομπής Childhood Matters.

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon2

Θα πρέπει λοιπόν, όλες να παραδεχθούμε ότι οι μπαμπάδες σε ορισμένα θέματα υπερτερούν:

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon6Αφήνουν τα παιδιά να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Τα αφήνουν να σκαρφαλώσουν στο φράχτη, να παίξουν με τις λάσπες, να πηδήξουν από τον βράχο. Ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει ορισμένες φορές σε γρατσουνιές και μελανιές. «Εάν τα παιδιά δεν βιώσουν κάποια επικίνδυνη φυσική δραστηριότητα, τότε μπορεί γενικά στη ζωή τους να είναι συγκρατημένα και επιφυλακτικά, να μην θέλουν να προσπαθούν καινούργια πράγματα» εξηγεί η παιδοψυχίατρος Kyle Pruet και συμπληρώνει: «Πρέπει να πέσεις για να μάθεις πατινάζ. Εάν φοβάσαι ότι θα πέσεις, τότε δεν θα μάθεις ποτέ». Και είναι γεγονός ότι σε αυτό τον τομέα οι μπαμπάδες είναι πιο… ανεκτικοί.

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon5

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon6Εμπιστεύονται περισσότερο τη διαίσθησή τους. Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες μαμάδες ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών. Οι μπαμπάδες από την άλλη πλευρά, στις περισσότερες περιπτώσεις, θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα τα παιδιά τους και ακολουθούν περισσότερο το ένστικτό τους. Γεγονός είναι, ότι χρειάζονται και τα δύο. Οι συμβουλές των γιατρών είναι οπωσδήποτε πολύτιμες, αλλά υπάρχουν ορισμένες φορές και ορισμένα ζητήματα όπου οι γονείς θα πρέπει απλώς να εμπιστευθούν τη δική τους κρίση και να αποφασίσουν μόνοι τους. Και σε αυτό… οι άνδρες έχουν σίγουρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon6Αδιαφορούν για τις λεπτομέρειες. Αλήθεια, τι πειράζει αν το παιδί φορέσει διαφορετικού χρώματος κάλτσες ή εάν η μπλούζα που διάλεξε η κόρη σας δεν ταιριάζει με τη φούστα; Το μόνο που έχει σημασία είναι να ντύνεται άνετα και κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες. Άλλωστε, είναι θετικό να διαλέγει μόνο του το παιδί τι θα φορέσει. Αναπτύσσει αυτοεκτίμηση και μαθαίνει να ζει με τις επιλογές του. Έστω κι αν το κοροϊδέψουν οι φίλοι του.

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon6Είναι κι εκείνοι παιδιά. Πόσο εύκολο είναι αλήθεια για μία μαμά να παίζει μπάλα για ώρες ή να κάνει αστείες γκριμάτσες στον καθρέφτη ή να περπατά με μία ξύλινη κουτάλα μιμούμενη κάποιο ροκ σταρ; Αυτός είναι καθαρά ανδρικός τομέας! Και για τα παιδιά είναι πολύτιμο να βλέπουν ότι οι γονείς τους τα κατανοούν, μπαίνουν στη θέση τους, ότι διασκεδάζουν με τα ίδια πράγματα και μπορούν να βγουν – έστω και για λίγο – εκτός προγράμματος. Ο αντίλογος βεβαίως είναι πως οι μαμάδες έχουν τόσα πολλά να φροντίσουν που δεν τους μένει χρόνος για… πλάκα. Σε αυτή την περίπτωση, οι μπαμπάδες θα πρέπει να βοηθήσουν λίγο παραπάνω ώστε και οι μαμάδες να χαλαρώσουν. Ας φάμε πίτσα απόψε κι ας παίξουμε λίγο περισσότερο με τα παιδιά.

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon3

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon6Περιμένουν, πριν επέμβουν. Όταν τα παιδιά είναι μωρά, οι μπαμπάδες συνήθως τα αφήνουν λίγο παραπάνω να κλάψουν και όταν είναι μεγάλα, τα αφήνουν λίγο περισσότερο να τσακωθούν. «Οι μπαμπάδες συνήθως δεν επεμβαίνουν με την πρώτη δυσαρέσκεια που εκφράζουν τα παιδιά» αναφέρει η κα. Pruet και συμπληρώνει: «Φαίνεται πως αισθάνονται ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να λύνουν τα προβλήματά τους μόνα τους. Είναι ο τρόπος τους να τα προετοιμάζουν για τον αληθινό κόσμο». Όπως ισχύει σε όλα τα πράγματα όμως, έτσι κι εδώ… παν μέτρον άριστον. Δεν θα αφήσουμε τα μωρά να κλαίνε για ώρες, ούτε τα νήπια να τσακώνονται συνέχεια. Καλό όμως, είναι να υπάρχει κάποιος που να μετριάζει λίγο το μητρικό ένστικτο της προστασίας.

oi-mpampades-to-kanoyn-kalytera-icon4

Πηγή: Parenting.com
Εμείς το διαβάσαμε εδώ.

LetsFamily-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.