Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

Υπέροχη είδηση! Η Julia, ο πρώτος χαρακτήρας με αυτισμό στο Sesame Street!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 25, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

Υπέροχη είδηση! Η Julia, ο πρώτος χαρακτήρας με αυτισμό στο Sesame Street!

Ένα κορίτσι με το όνομα Τζούλια (Julia) εντάχθηκε στα μέλη των muppet του διάσημου τηλεοπτικού παιδικού προγράμματος της Μεγάλης Βρετανίας «Sesame Street», ως το πρώτο muppet με αυτισμό.

Η Τζούλια εμφανίζεται σε ένα online παραμύθι με τίτλο «Είμαστε Καταπληκτικοί 1, 2, 3!» στο οποίο ενώ αυτή και ο Έλμο (Elmo) έχουν κανονίσει να παίξουν μαζί, έρχεται στη παρέα τους και ένα άλλο Muppet, η Άμπι (Abby), η οποία μαθαίνει ότι στη Τζούλια αρέσει να παίζει λίγο διαφορετικά από αυτήν και από τον Έλμο.

gnoriste-ti-tzoylia-proto-muppet-toy-sesame-street-me-aytismo-Julia-Autism-Elmo-Abby-icon1

και

gnoriste-ti-tzoylia-proto-muppet-toy-sesame-street-me-aytismo-Julia-Autism-Elmo-Abby-icon2

Η Τζούλια δεν θα εμφανιστεί ακόμη στο κύριο τηλεοπτικό πρόγραμμα του «Sesame Street», αλλά το παραμύθι είναι μέρος ενός δικτυακού τόπου και της εφαρμογής, «SesameStreet και Αυτισμός: Δείτε το Καταπληκτικό σε όλα τα παιδιά», το οποίο διαθέτει επίσης βίντεο και πόρους για τα παιδιά και τους γονείς. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μείωση του στίγματος που περιβάλλει τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και να διαδώσει τη συνειδητοποίηση για τα παιδιά με αυτισμό.

«Η Τζούλια έχει κάποιες συμπεριφορές όπως το να μην κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια το άλλο παιδάκι και είναι λίγο πιο ευαίσθητη στους θορύβους και στα φώτα», δήλωσε στο η Jeanette Betancourt, ανώτερη αντιπρόεδρος των κοινωνικών αντίκτυπων, σε workshop του Sesame Street στις ΗΠΑ. Φυσικά, όταν η Τζούλια βρίσκεται μαζί με την Άμπι και τον Έλμο, δείχνει, όχι μόνο τις διαφορές της, αλλά και τα κοινά που μοιράζεται με τα υπόλοιπα muppet.

Στο βίντεο, η Τζούλια, ένα 4χρονο muppet με πορτοκαλί μαλλιά και πράσινα μάτια, παίζει μαζί με τον Έλμο. Ορισμένες δραστηριότητες τις κάνουν μαζί, για παράδειγμα και οι δύο αγαπούν να ταλαντεύονται και να τραγουδούν. Σε άλλες περιπτώσεις, αποκλίνουν λίγο – ο Έλμο χτίζει τα τειχάκια του σε ψηλούς πύργους και χαρωπά τα σπρώχνει να πέσουν στο πάτωμα ενώ η Τζούλια τοποθετεί τα δικά της σε μια σειρά.

gnoriste-ti-tzoylia-proto-muppet-toy-sesame-street-me-aytismo-Julia-Autism-Elmo-Abby-icon3

Όταν η φίλη του Έλμο, η Άμπι τους βρίσκει στην παιδική χαρά, είναι αρχικά λίγο μπερδεμένη με την Τζούλια, η οποία δεν ανταποκρίνεται άμεσα στο χαιρετισμό ή στο κάλεσμά της να παίξουν μαζί. Αλλά τελικά, η Τζούλια την καλεί να παίξει μαζί τους και παίζουν και τρέχουν, δείχνοντας τον ενθουσιασμό τους με διάφορους τρόπους. Όταν πάνε σε ένα κατάστημα για ένα σνακ, η Τζούλια εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά της για τους δυνατούς θορύβους και την προτίμηση για ένα κρύο ποτό αντί για μία ζεστή σοκολάτα.

gnoriste-ti-tzoylia-proto-muppet-toy-sesame-street-me-aytismo-Julia-Autism-Elmo-Abby-icon5

Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό εκτιμούν την εικόνα που δείχνει η Τζούλια, ειδικά ως ένα κορίτσι, επειδή ο αυτισμός διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε αγόρια και είναι εύκολο για τα κορίτσια να αγνοηθούν. Αλλά είναι επίσης αισιόδοξοι ότι η Τζούλια θα αρχίσει να εμφανίζεται και σε άλλα επεισόδια του Sesame Street, όπου τα παιδιά που δεν έχουν αναζητήσει ενεργά το παραμύθι, θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για αυτήν.

«Θέλω να γνωρίζω ότι [η κόρη μου] η Κέισι, θα πάει στο σχολείο και κάποιος θα καθίσει μαζί της στην κούνια, θα τραγουδήσει μαζί της, και δεν θα νομίζει ότι είναι παράξενη», δήλωσε στους New York Times η μητέρα της 7χρονης Κέισι που έχει αυτισμό.

gnoriste-ti-tzoylia-proto-muppet-toy-sesame-street-me-aytismo-Julia-Autism-Elmo-Abby-icon4

Η Τζούλια αντιπροσωπεύει μία μόνο πτυχή του αυτισμού, όμως στο διαδικτυακό τόπο του Sesame Street εμφανίζονται περισσότερα παιδιά με διάφορες μορφές του αυτισμού. Μεταξύ αυτών είναι ο Τόμας, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα iPad για να επικοινωνεί και απολαμβάνει να πετάει χώματα στον αέρα και να τα βλέπει να φεύγουν μακριά. Ένα άλλο παιδί είναι ο Λούι, που του αρέσει να παίζει το κυνηγητό που σταματάς απότομα και να χτίζει οχυρά με τους φίλους του. Και έπειτα, υπάρχει η Γεσένια, της οποίας οι αδελφές της τη βοηθούν να ετοιμαστεί το πρωί και που χτυπά τα χέρια της για να δείξει πόσο ενθουσιασμένη είναι για το σχολείο.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Οι δημιουργοί αυτής της ενότητας για τον αυτισμό, ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες που ασχολούνται με τον αυτισμό και ότι αυτές οι ματιές στις ζωές των άλλων, θα φτάσουν και στα παιδιά χωρίς αυτισμό.

«Αν είσαι πέντε χρονών και βλέπεις ένα άλλο παιδί να μην έχει βλεμματική επαφή μαζί σου, μπορεί να σκεφτείς ότι το παιδί αυτό δεν θέλει να παίξει μαζί σου. Όμως μπορεί να μη συμβαίνει αυτό», είπαν οι εκπρόσωποι του Sesame Street.«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση».

Δείτε το παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστεί η Τζούλια ΕΔΩ.

Πηγή: www.psychologynow.gr

psychologynow-gr-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.