Εκπαίδευση

  • KidsGo με αγάπη!

«Μαμά, δεν καταλαβαίνω την άσκηση». Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν καταλαβαίνει μια άσκηση που έχει να κάνει για το σχολείο;

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Φεβρουαρίου 25, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Εκπαίδευση

«Μαμά, δεν καταλαβαίνω την άσκηση». Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν καταλαβαίνει μια άσκηση που έχει να κάνει για το σχολείο;

Τι κάνουμε όταν το παιδί έχει να κάνει μια άσκηση που δεν καταλαβαίνει; Τι κάνουμε όταν ούτε εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να βρούμε τη λύση, πόσο μάλλον να την εξηγήσουμε και στο παιδί; Ψάχνουμε απεγνωσμένα για σχολικά βοηθήματα; Λέμε στο παιδί να αντιγράψει τη λύση από κάποιο βοήθημα, παρόλο που δεν κατανοεί την άσκηση; Ασφαλώς όχι!

Τι κάνουμε λοιπόν όταν συμβαίνει αυτό;

Και δεν είναι καθόλου σπάνιο γεγονός, ειδικά σε τάξεις όπως η τρίτη και η πέμπτη δημοτικού, τόσο στα μαθηματικά όσο και στη γλώσσα. Τα βιβλία περιέχουν διάφορες περίεργες ασκήσεις που δεν καταλαβαίνω γιατί οι δάσκαλοι πάντα τις βάζουν για το σπίτι! Οι γονείς πανικοβάλλονται, προσπαθούν να βρουν τη λύση και αν τα καταφέρουν, προσπαθούν να την εξηγήσουν στο παιδί, που όμως δεν την καταλαβαίνει!

Η απάντηση είναι πολύ απλή… δεν κάνουμε τίποτα! Το παιδί θα πάει στο σχολείο και θα πει στο δάσκαλο ότι δεν κατανοεί την άσκηση και για αυτό το λόγο δεν την έλυσε. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να εξηγήσει την άσκηση σε όλη την τάξη μέχρι να βεβαιωθεί ότι έχει γίνει κατανοητή. Διαφορετικά, ας μην τη βάλει καθόλου στα παιδιά!

mama-den-katalavaino-tin-askisi-icon2

Δεν μπορεί ο γονιός να κάνει τη δουλειά του δασκάλου στο σπίτι. Ο γονιός ίσως δεν έχει τον χρόνο ή ακόμα και τις γνώσεις να βοηθήσει το παιδί στα μαθήματα! Η αντιγραφή της λύσης δεν έχει καμία ουσία, γιατί οι ασκήσεις δεν δίνονται για αυτό το λόγο! Ό,τι δεν το κατανοούμε και συνήθως δεν έχει και διδαχτεί, απλά δεν το κάνουμε.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ να μην βοηθάτε το παιδί σας αν δυσκολεύετε κάπου. Αναφέρομαι σε ασκήσεις «τρελές» που περιέχουν κάποια από τα καινούρια σχολικά βιβλία. Μιλάω για περιπτώσεις που ο δάσκαλος δεν μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει την άσκηση, απλά την βάζει για το σπίτι, γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα περισσότερα παιδιά θα κάνουν απλή αντιγραφή από λυσσάρι.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
paidagwgos.blogspot.gr
Για επικοινωνία: sofiatsin@gmail.com

Πηγή: paidagwgos.blogspot.com.cy

paidagwgos-blogspot-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.