Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

Πώς να σταματήσετε τη γκρίνια του παιδιού σας σε 10 λεπτά!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 5, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon3

Ποιος γονιός δεν έχει νιώσει το «σταματήστε τη γη να κατέβω!» όταν το παιδί τους γκρινιάζει ασταμάτητα;

Η γκρίνια είναι ενοχλητική, εκνευριστική, διαβρωτική, τρελαίνει και τον πιο ψύχραιμο γονιό! Συχνά οι γονείς λένε στο παιδί «σταμάτα να γκρινιάζεις και μίλα μου σαν μεγάλος» αλλά στην πραγματικότητα είναι μικρό παιδί! Η γκρίνια του παιδιού είναι ένα SOS, μια έκκληση για βοήθεια, αλλά χωρίς λόγια.

Όταν το παιδιά «φορτώσουν», όταν εκνευριστούν, όταν δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους, τότε αρχίζουν τη γκρίνια. Και για να μπορέσουν να σταματήσουν τη γκρίνια θα πρέπει να μάθουν στον αυτοέλεγχο και την αυτορρύθμιση.

Πώς γίνεται αυτό;

Χρειάζεται να πάρουν από τους γονείς αγάπη και ηρεμία!

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon2

Πώς σταματάει η γκρίνια;

Δίνοντας στο παιδί ήρεμη αγάπη στην αγκαλιά μας! Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να πάρουμε το παιδί αγκαλιά, σιωπηλά, ήρεμα και να το κρατήσουμε μερικά λεπτά, 2 ως 10, μέχρι να ηρεμήσει. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να κρατάμε το παιδί ήρεμα και να του μεταδίδουμε την αγάπη μας. Όταν το παιδί επανέλθει, ηρεμήσει και βρίσκεται σε κατάσταση συναισθηματικής ισορροπίας, θα έχει σταματήσει και τη γκρίνια.

Θα μου πείτε τώρα ότι 10 λεπτά είναι πολύ χρόνος, ειδικά όταν βιάζεστε να κάνετε κάτι. Πράγματι, αλλά δείτε το και αλλιώς: αν δεν δώσετε χρόνο στο παιδί να ηρεμήσει, αν δεν φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος, που είναι ότι έχει την ανάγκη να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί σας και να «γεμίσει μπαταρίες», τότε σε άλλα δέκα λεπτά θα γκρινιάζει πάλι!

Οπότε, η επιλογή είναι δική σας: είτε θα περάσετε 10 ήρεμα λεπτά μαζί, είτε θα γκρινιάζει το παιδί κι εσείς θα εκνευρίζεστε για τα επόμενα 10 λεπτά!

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon5

Από την άλλη, τις περισσότερες φορές αυτό για το οποίο οι γονείς βιάζονται ή θέλουν να κάνουν εκείνη τη στιγμή είναι κάτι όχι και τόσο σημαντικό, το οποίο οι ίδιοι δεν θα το θυμούνται στο τέλος της ημέρας. Όμως, τις φωνές, τις επιπλήξεις, τον θυμό τους ή το ξέσπασμά τους θα τα θυμάται το παιδί τους όχι μόνο ως το τέλος της ίδιας μέρας, αλλά και την επόμενη, και τη μεθεπόμενη…

Τα 10 λεπτά ήρεμης αγάπης και αγκαλιάς προς το παιδί που γκρινιάζει:

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon41. Βοηθάνε το παιδί να επανακτήσει την εσωτερική του ισορροπία ώστε να μη χρειάζεται να γκρινιάζει.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon42. Βοηθάνε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και πώς να αυτορυθμίζεται στο μέλλον μόνο του.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon43. Διδάσκουν στο παιδί ότι μπορεί να βρει την εσωτερική του ηρεμία και ευεξία με το να συνδεθεί με τον εαυτό του, να παρατηρήσει το συναίσθημά του και να είναι εκεί, παρόν στη διαδικασία αυτή μέχρι το άσχημο συναίσθημα να καταλαγιάσει και να περάσει. Όταν δεν μαθαίνει κανείς αυτή τη διεργασία, στρέφεται στο αλκοόλ, το φαγητό, τα τσιγάρα, την τεχνολογία, για να βρει την εσωτερική του ηρεμία.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon44. Γεμίζουν τις συναισθηματικές μπαταρίες του παιδιού σας ώστε η υπόλοιπη μέρα περνάει χωρίς γκρίνια.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon45. Βοηθάνε το παιδί να αποφορτιστεί συναισθηματικά ή ακόμα και να κλάψει, αν αυτό χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο το παιδί στη συνέχεια νιώθει καλύτερα.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon1

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon46. Επιτρέπουν στο παιδί να ξαλαφρώσει, να έχει λιγότερο άγχος και να είναι πιο χαρούμενο.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon47. Ενισχύουν τη σχέση και το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σας.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon48. Βοηθάνε το παιδί σας να καταλάβει ότι είστε με το μέρος του και ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σας, έτσι σας εμπιστεύεται περισσότερο, σας λέει την αλήθεια και συνεργάζεται μαζί σας.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon49. Ενισχύουν τη δική σας συναισθηματική κατανόηση προς το παιδί σας και αυτό βοηθάει το παιδί σας να γίνει συναισθηματικά πιο έξυπνο.

pos-na-stamatisete-tin-gkrinia-toy-paidioy-se-10-lepta-icon410. Αποτελούν ένα είδος διαλογισμού. Σας βοηθάνε να γειωθείτε, να ηρεμήσετε και να αναλάβετε το γονεϊκά σας καθήκοντα με ανανεωμένη θετική διάθεση.

Αν το καλοσκεφτείτε λοιπόν, πρόκειται για μια πολύ καλή επένδυση 10 λεπτών! Ακόμα και αν το παιδί σας δεν γκρινιάζει, δοκιμάστε μια τονωτική, αναζωογονητική αγκαλιά αγάπης!

Διαλέξτε αγάπη, ηρεμία, χαρά!

Δρ Λίζα Βάρβογλη

Πηγή: greekpsychologypages.blogspot.com.cy

greekpsychologypages-blogspot-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.