Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

Μαμά, θα παίξεις μαζί μου;

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 8, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

mommy-will-you-play-with-me-mama-tha-paikseis-mazi-moy-icon1

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo.

Στέκομαι στο πλυσταριό και μεταφέρω τα ρούχα από το πλυντήριο στο στεγνωτήριο, έχοντας έτοιμο ένα σωρό από βρώμικα ρούχα για το πλυντήριο και ένα άλλο από καθαρά που πρέπει να διπλωθεί.

Όπως είμαι σκυμμένη κάτω, τραβώντας τα ρούχα από το πλυντήριο, ακούω βήματα και τη φωνή του πεντάχρονου γιού μου να είναι από πίσω μου.

«Μαμά, θα παίξεις μαζί μου;»

Αναστενάζω.

Ορκίζομαι αυτή είναι η εκατοστή φορά που μου ζητά σήμερα να παίξουμε. Κάθε φορά που γυρίζω να κάνω κάτι, το αγόρι μου μού ζητά να παίξουμε.

Κι εγώ ανταποκρίνομαι. Παίζω μαζί του συνεχώς.

Στην πραγματικότητα, μόλις πέρασα το μεγαλύτερο μέρος μιας ώρας βοηθώντας το να χτίσει με τα LEGO τον αστυνομικό και πυροσβεστικό σταθμό και όλα τα αυτοκίνητα που πάνε μαζί τους.

Τότε είναι που έκανα ένα διάλειμμα για να βάλω και κανένα πλυντήριο.

Αλλά το αγόρι μου είναι ευτυχισμένο μόνο όταν είμαι κοντά του. Κάθε φορά που απομακρύνομαι για να κάνω κάτι που πρέπει ή που θέλω να κάνω, αυτό με καλεί πίσω.

«Μαμά, έλα να δεις αυτό!», «Μαμά, βοήθησε με!», «Μαμά, τι κάνεις;», «Μαμά, παίξε μαζί μου»

Ομολογώ, πως απογοητεύομαι κάπως.

Νιώθω πως έχω δοκιμάσει τα πάντα. Τον έχω συμπεριλάβει στις δουλειές μου και στο τι κάνω. Κάνω συχνά διαλείμματα για να παίξω μαζί του, έχουμε ακόμη και στιγμές που είναι μόνο για μας, απλώς για να παίξουμε μαζί.

Έχω δοκιμάσει να το διδάξω πώς να παίζει μόνο του. Έχει κάθε μέρα χρόνο ησυχίας στο δωμάτιό του, ενώ μέχρι και ειδικό χρόνο για ανεξάρτητο παιγνίδι είχαμε όταν ήταν μικρότερος.

Έχω προσπαθήσει. Όμως, η ανάγκη του για την προσοχή είναι μέρος της προσωπικότητάς του, είναι ακριβώς αυτό που είναι.

Ξέρω ότι ο γιος μου θέλει την προσοχή μου, αλλά αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να κάνω τις δουλειές μου.

Για τούτο, του απαντώ. «Όχι γλυκό μου παιδί, δεν μπορώ να παίξουμε τώρα, έχω πλυντήριο έχω δουλειές να τελειώσω.»

Η απάντησή του: «Ναι, αλλά ΠΟΤΕ δεν παίζεις μαζί μου!»

mommy-will-you-play-with-me-mama-tha-paikseis-mazi-moy-icon3

Αισθάνομαι ένα συνδυασμό ενοχής και απογοήτευσης να με κυριεύουν. Μου έρχεται να ουρλιάξω: «Τι εννοείς δεν παίζω ποτέ μαζί σου; Παίζω μαζί σου όλη την ώρα! Μόλις τελειώσαμε το κτίσιμο μαζί! Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να κάνω, και δεν μπορώ να παίζω μαζί σου κάθε στιγμή της ημέρας! Τι θες από εμένα;»

Αισθάνομαι νικημένη, απογοητευμένη, λες και ποτέ δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στην ανάγκη του για προσοχή. Ξέρω πως η γλώσσα την οποία καταλαβαίνει είναι η αγάπη, εξακολουθεί όμως με αυτό που λέει να με πληγώνει.

Αντί να λέω αυτό που πραγματικά βρίσκεται μέσα στο μυαλό μου, σταματώ και σκέφτομαι. Μου ήρθε μια ιδέα.

«Εντάξει, ακούω ότι θες να παίξουμε, αλλά έχω κάποια πράγματα που πρέπει να κάνω πρώτα. Τι θα έλεγες να βάλουμε το χρονόμετρο για 20 λεπτά, και μόλις αυτό κτυπήσει, να αρχίσουμε το παιχνίδι;»

mommy-will-you-play-with-me-mama-tha-paikseis-mazi-moy-icon4

Ο ίδιος ευτυχώς, λέει, «Εντάξει! Καλή ιδέα ακούγεται!»

Έθεσα το χρονόμετρο, πρόλαβα και έβαλα πλυντήριο, δίπλωσα και πολλά καθαρά. Είναι εκπληκτικό πόσα πολλά μπορώ να κάνω όταν δεν έχω παιδιά μέσα στα πόδια μου.

Τον ακούω να παίζει με τον αδελφό του ενώ εγώ δουλεύω.

Ο χρόνος τελειώνει και μέχρι να το καταλάβω ο μικρός είναι μέσα στα πόδια μου. Αυτό το αγόρι είναι τόσο γρήγορο.

Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο μαζί παίζοντας LEGO και είμαστε και οι δύο ευχαριστημένοι. Έχει πάρει το χρόνο που ζητούσε, και εγώ πρόλαβα να κάνω κάποιες από τις δουλειές που είχα στη λίστα των εκκρεμοτήτων. Όλοι βγήκαν κερδισμένοι.

Από εκείνη την ημέρα, εγώ συνεχίζω να χρησιμοποιώ ένα χρονόμετρο και εκείνος μαθαίνει να περιμένει. Έχει φτάσει μέχρι το σημείο, να μου ζητά ο ίδιος να χρησιμοποιήσουμε το χρονόμετρο όταν βλέπει ότι είμαι απασχολημένη.

mommy-will-you-play-with-me-mama-tha-paikseis-mazi-moy-icon2

Αυτή η τακτική είναι πολύ καλή, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα τρικ που πρέπει να ακολουθείται ώστε να είναι αποτελεσματική.

mommy-will-you-play-with-me-mama-tha-paikseis-mazi-moy-icon5 Σταματήστε τις δουλειές μόλις κτυπήσει το χρονόμετρο
Σταματήστε τις δουλειές μόλις κτυπήσει το χρονόμετρο, ακόμη κι αν δεν έχετε ολοκληρώσει τη δουλειά που αρχίσατε.

Μένοντας πιστή σε αυτό τον κανόνα, του δείχνετε πόσο σημαντικός είναι για σας και πως τηρείτε τις υποσχέσεις σας.

Αντίθετα, αν αγνοήσετε το χρονόμετρο ή ζητήσετε περισσότερο χρόνο, τότε θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του σε σας και δεν θα σας πιστεύει πια.

mommy-will-you-play-with-me-mama-tha-paikseis-mazi-moy-icon7 Βάλτε το χρονόμετρο για όσο χρόνο θα παίζετε με το παιδί.
Υπάρχουν στιγμές που απλά δεν έχουμε όρεξη για παιγνίδι. Είμαστε κουρασμένοι ή έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να παίξουμε με το παιδί μας.

Εκείνες τις ημέρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρονόμετρο με διαφορετικό τρόπο.

Θα του πείτε ότι έχετε μόνο 30 λεπτά (ή όσο χρόνο μπορείτε να του αφιερώσετε) και, στη συνέχεια, θα πρέπει να ασχοληθείτε με τις δουλειές σας. Αφού ολοκληρώσετε αυτό που έχετε να κάνετε, και πάλι θα παίξετε μαζί του.

Αυτό λειτουργεί επίσης υπέροχα.

mommy-will-you-play-with-me-mama-tha-paikseis-mazi-moy-icon6 Περάστε ωραία την ώρα του παιχνιδιού
Για όσο χρόνο θα του αφιερώσετε, να είστε πραγματικά εκεί και να του δίνετε όλο σας τον εαυτό. Δεν θα μιλάτε στο τηλέφωνο, δεν θα κάνετε άλλες δουλειές. Θα είναι χρόνος παιγνιδιού.

Το τηλέφωνο μπορεί να περιμένει, το ίδιο το πλυντήριο, και τα πιάτα.

Τώρα είναι η ώρα μου να συνδεθώ με τα παιδιά μου.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά Mommy, will you play with me?

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.