Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

4 συμβουλές που καταρρίπτουν τις αντιλήψεις των γονέων

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Απριλίου 12, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

4 συμβουλές που καταρρίπτουν τις αντιλήψεις των γονέων

Οι γονείς από την ώρα που φέρνουν ένα μωρό στον κόσμο δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να το αναθρέψουν με σωστό τρόπο.

Κανένας όμως δεν έχει γεννηθεί γονέας και όλοι έχουμε περιθώριο λάθους. Στην προσπάθεια τους να γίνουν υπόδειγμα και να παρέχουν όσο τον δυνατόν περισσότερα πράγματα που θα κάνουν το παιδί τους ευτυχισμένο, οδηγούνται από λάθος αντιλήψεις, με αποτέλεσμα να φέρουν και αντίθετα αποτελέσματα στη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας παραθέτει 4 απλές χρήσιμες συμβουλές τις οποίες οι περισσότεροι γονείς τις θεωρούν λανθασμένες.

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon2Η πίεση με μέτρο οδηγεί τα παιδιά σε σωστές κατευθύνσεις

Οι γονείς θεωρούν ότι εάν πιέσουν τα παιδιά τους, εκείνα θα αντιδράσουν και θα δημιουργηθεί μεταξύ τους ένταση. Προκειμένου να έχουν μία πολύ καλή σχέση μεταξύ τους, αποφεύγουν να τα ζορίσουν και να τα πιέζουν να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν.

Έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που δέχτηκαν πίεση είτε από τους γονείς είτε από το κοινωνικό τους περιβάλλον, μελλοντικά κατέκτησαν πολύ περισσότερους στόχους τους από ότι εκείνα που δεν δέχτηκαν περιορισμούς. Όταν βάζουμε στα παιδιά ένα πρόγραμμα τους δίνουμε και μια γραμμή κατεύθυνσης.

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon3Όταν το παιδί λέει ψέματα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη «κακού παιδιού»

Όσο περίεργο και αν θεωρηθεί από έναν γονέα, όταν ένα παιδί διαμορφώνει ένα ψέμα είναι δείκτης της πρόωρης νοημοσύνης του. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που έλεγαν ψέματα από μικρή ηλικία, μελλοντικά τα πήγαν πολύ καλύτερα στο σχολείο. Οι γονείς καλό θα ήταν να σταματήσουν να ανησυχούν για το αν το παιδί τους αποδειχθεί παθολογικός ψεύτης και απλά να προσπαθήσουν να ξεχωρίζουν την αλήθεια.

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon6

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon4Μην αποτρέπετε τα παιδιά να αντιμιλάνε

Πολλές φορές οι γονείς στην προσπάθεια τους να επιβληθούν δεν επιτρέπουν τον παραμικρό αντίλογο από τα παιδιά τους και διατηρούν επικριτικό ύφος που φέρνει αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών. Οι γονείς οφείλουν να εξηγούν για ποιους λόγους έχουν αρνητική στάση και απαγορεύουν ορισμένα πράγματα στα παιδιά και να τους επιτρέπουν έστω και λίγο να διαφωνούν μαζί τους.

4-symvoules-pou-katarriptoun-tis-antilipseis-ton-goneon-icon5Τα εκπαιδευτικά dvd δεν θα κάνουν τα παιδιά διάνοιες

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο τεράστιες ποσότητες από εκπαιδευτικά dvd τα οποία αφήνουν την υπόνοια ότι το παιδί παρακολουθώντας τα θα γίνει εξυπνότερο. Αυτό όμως για να συμβεί προϋποθέτει ένα συνδυασμό εκπαίδευσης και από τον γονέα. Οι γονείς δεν πρέπει να υποτιμούν το πόσο χρήσιμοι είναι για την εκπαίδευση του παιδιού τους και να υπερεκτιμούν την προβολή αυτών των dvd.

Πηγή: www.mandou.gr

mandou-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.