Ενδιαφέρουν κι αυτά

  • KidsGo με αγάπη!

«Κλασικό» ή ηλεκτρονικό βιβλίο; Ποιο είναι καλύτερο για τα παιδιά;

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 10, 2016 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: Ενδιαφέρουν κι αυτά

«Κλασικό» ή ηλεκτρονικό βιβλίο; Ποιο είναι καλύτερο για τα παιδιά;

Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στο να διαβάζουμε ένα βιβλίο στα παιδιά και να το ακούν από κάποιον που το αφηγείται μέσα από ένα tablet;

Αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το διάβασμα κάνει καλό στη μνήμη, στη φαντασία, στο συναίσθημα, αλλά και στην ψυχή μας.

Μελέτες έδειξαν ότι μόλις 6 λεπτά διαβάσματος τη μέρα μειώνουν το στρες μέχρι και 68% ενώ βοηθούν το μυαλό να παραμείνει «κοφτερό» μέχρι τα 100α μας γενέθλια!!

Με την επικράτηση των ηλεκτρονικών μέσων, σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας μας, ακόμη και στο διάβασμα «ηλεκτρονικών βιβλίων», νέες έρευνες έρχονται να δείξουν ότι είναι σημαντικό για τον εγκέφαλό μας ακόμα και το φυλλομέτρημα ενός κανονικού, μη ηλεκτρονικού βιβλίου.

Πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει ότι οι αναγνώστες που διάβασαν μια ιστορία μυστηρίου μέσω ενός e-reader θυμούνταν λιγότερα γεγονότα της ιστορίας, από αυτούς που διάβασαν την ίδια ιστορία σε βιβλίο με χάρτινες σελίδες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Anne Mangen, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Stavanger της Νορβηγίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις όσων διάβαζαν το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ήταν επίσης ηπιότερες και με λιγότερη ενσυναίσθηση απέναντι στους χαρακτήρες της ιστορίας.

Klasiko-i-ilektroniko-vivlio-Poio-einai-kalytero-gia-ta-paidia-icon2

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μία από τις αιτίες που μπορεί να οδηγεί σε αυτό, είναι και η μειωμένη διαδραστικότητα με το e-reader. Διότι, όταν διαβάζουμε σε χαρτί συνδράμει και η αίσθηση της αφής. Το βιβλίο ξεδιπλώνεται, η ιστορία προχωράει, οι σελίδες μειώνονται καθώς η περιπέτεια φτάνει στο τέλος της και η αγωνία γιγαντώνεται.

Όλη η παραπάνω διαδικασία φαίνεται ότι συμβάλει στην βελτίωση της κατανόησης του κειμένου, της αφηγηματικής ικανότητας και της μακροπρόθεσμης μνήμης του αναγνώστη.

Χαρίστε στα παιδιά σας βιβλία! Ως δώρο γενεθλίων, γιορτής, για τις διακοπές, για το καλοκαίρι! Ως επιβράβευση! Χαρίστε τους βιβλία σε κάθε ευκαιρία. Βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους. Κανονικά, κλασικά, χάρτινα βιβλία!

Klasiko-i-ilektroniko-vivlio-Poio-einai-kalytero-gia-ta-paidia-icon1

Περιορίστε το χρόνο ενασχόλησης με το tablet και τον υπολογιστή, ακόμη και όταν ο χρόνος αυτός αφιερώνεται στην ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Ευχαριστούμε τη Δέσποινα Μπαστάκη, Παν. Υπότροφο Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία», www.paidi-goneis.com

Πηγή: www.mamamia.gr

MamaMia-logo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.