Υγεία

 • KidsGo με αγάπη!

Βρήκα ψείρες, στο κεφάλι του. Ντρέπομαι, μήπως το κακοχαρακτηρίσουν. Τι να κάνω;

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Σεπτεμβρίου 17, 2013 Συγγραφέας: Κώστας Κομματάς Κατηγορία: Υγεία

Βρήκα ψείρες, στο κεφάλι του. Ντρέπομαι, μήπως το κακοχαρακτηρίσουν. Τι να κάνω;

Μην ανησυχείτε. Οι ψείρες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά, ειδικά τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς.
Ο παιδίατρος Κώστας Κομματάς μας λύνει όλες τις απορίες μας.

Πως κολλάμε ψείρες;
Η ψείρα μεταδίδεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, κορδέλες). Οι ψείρες σέρνονται στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά δε μπορούν ούτε να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν.

Οι ψείρες μπορεί να μολύνουν οποιονδήποτε ηλικία, αλλά τα παιδιά 3-11 χρονών κινδυνεύουν περισσότερο.

Ενοχλήματα
Το κύριο ενόχλημα είναι η έντονη φαγούρα στο κεφάλι.
Το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί γδαρσίματα και τοπικές μολύνσεις, νευρικότητα και αϋπνία.

Πως γίνεται διάγνωση;
kommatas_image3Εάν υποψιάζεστε, ότι το παιδί σας έχει ψείρες εξετάστε το κεφαλάκι του με ένα δυνατό φως χρησιμοποιώντας μεγεθυντικό φακό. Οι ψείρες καταφέρνουν συχνά να κρυφτούν, όμως σταματούν με το νερό και έτσι είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους σε βρεγμένα μαλλιά.

Μπορεί αν είμαστε τυχεροί να δούμε ψείρες που κινούνται (σέρνονται) στο τριχωτό του κεφαλιού (γκριζωπά μικροσκοπικά ζωύφια) και/ή ακίνητες ασπριδερές κόνιδες, στέρεα κολλημένες στις τρίχες συνήθως κοντά στη βάση τους.

Η σίγουρη διάγνωση μπαίνει με την ανεύρεση ψειρών στο τριχωτό του κεφαλιού με το «ξεψείριασμα», το οποίο γίνεται με ειδική πυκνή χτένα.

Το σωστό ξεψείριασμα περιλαμβάνει την παρακάτω διαδικασία:

1. Πριν χρησιμοποιήσουμε πυκνή χτένα πρέπει να ξεμπλέξουμε τα μαλλιά με κανονική βούρτσα ή χτένα, είτε τα μαλλιά είναι στεγνά ή βρεγμένα. Εάν τα μαλλιά είναι βρεγμένα η χρησιμοποίηση μαλακτικού κάνει το χτένισμα ευκολότερο.

2. Τοποθετείστε την πυκνή χτένα στην κορυφή του κεφαλιού ακουμπώντας την στο κρανίο. Τραβήξτε τη χτένα κατά μήκος των τριχών από τη ρίζα μέχρι το άκρο τους. Μετά από κάθε «χτενιά» εξετάστε προσεκτικά τη χτένα για ψείρες ή κόνιδες.

3. Χτενίστε όλο το κεφάλι τουλάχιστον 2 φορές.

Οι ψείρες είναι δυσκολότερο να βρεθούν καθώς κινούνται και κρύβονται. Εάν βρίσκετε μόνο κόνιδες σε ένα παιδί, που έχει κάνει πρόσφατα θεραπεία θα πρέπει να απομακρύνετε τις κόνιδες και να επαναλάβετε το ξεψείρισμα σε 3-4 μέρες. Σε ένα παιδί όμως που δεν έχει υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία ανεύρεση κόνιδας απαιτεί αντιφθειρική αγωγή.

kommatas_image4

Αντιμετώπιση

 • Εάν θέλετε να αποφύγετε τα αντιφθειρικά φάρμακα ή το παιδί είναι πολύ μικρό (κάτω από 2χρονών) μια μέθοδος απομάκρυνσης των ψειρών από τα μαλλιά είναι το υγρό κτένισμα. Βρέχουμε τα μαλλιά του παιδιού και προσθέτουμε κάποιο λιπαντικό (μαλακτικό μαλλιών), ξύδι (χρησιμοποιούμε 1/1ξύδι με νερό, γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να διαλύει την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιεί η ψείρα για να κολλήσει τις κόνιδες στα μαλλιά) και κτενίζουμε όπως στο ξεψείριασμα για 10 λεπτά ανάλογα με το μήκος και το πάχος της τρίχας. Επαναλαμβάνουμε κάθε 3-4 μέρες για 2 εβδομάδες. Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και πρέπει να επαναλαμβάνεται για αρκετές εβδομάδες, είναι όμως πλήρως ασφαλής.
 • Στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα σε διάφορες μορφές (σαμπουάν, λοσιόν, ζελέ, κρέμα κ.λ.π.) που περιέχουν φθειροκτόνες ουσίες και είναι αρκετά αποτελεσματικά. Τα περισσότερα από αυτά σκοτώνουν μόνο τις ζωντανές ψείρες και δεν καταστρέφουν τα αυγά τους (κόνιδες). Έτσι, θα πρέπει να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά 7-10 μέρες (κάποιοι συνιστούν την 1η, την 7η και την 14 μέρα ως πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα) για να εξολοθρεύσουμε και τις νέες ψείρες που στο μεσοδιάστημα θα έχουν εκκολαφθεί. Αυτές οι ουσίες απορροφούνται ελάχιστα από το δέρμα, αλλά είναι καλύτερο να μη τις χρησιμοποιούμε σε μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 2 χρόνων.
 • Μετά την τοπική θεραπεία φορέστε στο παιδί καθαρά ρούχα και πλύνετε τα ρούχα που φορούσε, τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες σε ζεστό νερό 60°C.
 • Πλύνετε με σχολαστικότητα με ζεστό νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποίησε το παιδί στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών.
 • Αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να πλυθούν και θεωρούμε ότι το παιδί μας έχει χρησιμοποιήσει τα φυλάσσουμε κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες (οι ζωντανές ώριμες ψείρες θα πεθάνουν σε 2 μέρες και οι κόνιδες θα εκκολαφθούν και θα πεθάνουν σε συνολικά 2 εβδομάδες).
 • Στη συνέχεια απλώς σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και έπιπλα, καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου.
 • Εξετάστε τα μαλλιά και το κεφάλι όλων των μελών της οικογένειας και θεραπεύστε όσους έχουν μολυνθεί.
 • Ενημερώστε το σχολείο του παιδιού. Μετά το υγρό κτένισμα ή την εφαρμογή της τοπικής φαρμακευτικής αγωγής το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.
 • Μη χρησιμοποιείτε ή ανταλλάσετε χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα, σκούφους, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια και γενικώς αντικείμενα που χρησιμοποιεί άτομο που έχει φθειρίαση του τριχωτού του κεφαλιού.
 • Εάν έχουμε κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με άτομο που έχει ψείρες πρέπει να υποβληθούμε σε θεραπεία.

Δρ. Κομματάς Κώστας – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
www.opediatrosmou.gr

kommatas_site

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Κώστας Κομματάς

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1961. Πτυχιούχος Ιατρικής σχολής με βαθμολογία αποφοίτησης ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ. Απόκτηση τίτλου ειδικότητας Παιδιατρικής στην Ά Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση της ειδικότητας εργάσθηκε από το 1994 έως το τέλος του 2011 για έξι (6) χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς» του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Απόκτηση Διδακτορικού Τίτλου της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα κοινωνικής και αναπτυξιακής Παιδιατρικής, με βαθμολογία κρίσης ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ. Επιστημονικές διαλέξεις, κατόπιν πρόσκλησης Δήμων από όλη την Βόρεια Ελλάδα, για θέματα αναπτυξιακής και κοινωνικής Παιδιατρικής. Τακτική παρουσία από το 1998 έως το 2005 σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές με παιδιατρική θεματολογία (ΕΡΤ-3, ΩΜΕΓΑ TV και ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ). Ως μέλος των “Γιατρών του Κόσμου” συμμετείχε σε διεθνείς αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στη Βουλγαρία, το 2000. Διερευνητική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο - Γιουγκοσλαβίας μετά τον πόλεμο του 1999 για θέματα υγείας και προσφύγων. Εμβολιασμός των Ρομά για πρόληψη πολιομυελίτιδας το 2001. Τον Φεβρουάριο του 2012 τιμήθηκε στην Αθήνα με άλλους γιατρούς από όλη την Ελλάδα για την ιατρική και κοινωνική του προσφορά, παραχωρώντας συνέντευξη στη Συλλεκτική Έκδοση του βιβλίου Medical Success Stories.