TeensGo (health)

  • KidsGo με αγάπη!

Πότε θα πρέπει να πάρω την έφηβη κόρη μου στο γυναικολόγο;

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Νοεμβρίου 2, 2015 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου Κατηγορία: TeensGo (health), Υγεία

Πότε θα πρέπει να πάρω την έφηβη κόρη μου στο γυναικολόγο;

Της Jane Parent
Ελεύθερη μετάφραση από το TeensGo και ParentsGo

Υπάρχουν κάποια χρονικά ορόσημα που τα περιμένουμε με χαρά. Άλλα, όχι και τόσο. Η πρώτη επίσκεψη της έφηβης κόρης σας στο γυναικολόγο μπορεί να είναι από τα πράγματα που, ούτε εσείς, ούτε και η κόρη σας, θα ανυπομονείτε να έρθει. Πολλοί γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή η πτυχή της υγείας της κόρης τους καλύπτεται από τις ετήσιες παιδιατρικές εξετάσεις της, αλλά συνεχώς αναρωτιούνται πότε δεν είναι πια ο παιδίατρος κατάλληλος για αυτήν.

Πώς μπορείτε να ξέρετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την κόρη σας; Ο Δρ Joel Bernstien, ένας γιατρός στο νοσοκομείο μαιευτικής και γυναικολογίας Kamm McKenzie στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας, δίνει στους γονείς τις ακόλουθες συμβουλές για το πότε θα πρέπει να πάρουν για πρώτη φορά την έφηβη κόρη τους στο γυναικολόγο:

DaughterGynecologist_icon2

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo1 Η κόρη σας έχει γυναικολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Δρ Bernstien, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας συνιστά μια πρώτη επίσκεψη γύρω στην ηλικία των 16. Μια επίσκεψη περίπου στην ηλικία αυτή επιτρέπει ένα «μη επεμβατικό τρόπο για τη γνωριμία με το γυναικολόγο». Εάν δεν παρουσιαστεί οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα, τότε μια πλήρης φυσική εξέταση, με γυναικολογική εξέταση, τεστ Παπανικολάου και εξέταση του μαστού, μπορεί ενδεχομένως να περιμένει μέχρι και την ηλικία των 21.

DaughterGynecologist_icon3Μερικά κορίτσια, ωστόσο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε μικρότερη ηλικία γυναικολογικά προβλήματα τα οποία θα μπορούν να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης από έναν ειδικό, όπως η ανωμαλία στην περίοδο, οι κύστεις των ωοθηκών, η δυσμηνόρροια ή η υπερβολική ροή αίματος. Μπορεί επίσης να αντιληφθεί ένα εξόγκωμα μαστού, ή να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρήση ταμπόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας γυναικολόγος μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει πιο επιτυχημένη θεραπεία από τον κανονικό παιδίατρο της κόρης σας.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo2 Η κόρη σας μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα να συζητήσει κάποια θέματα με ένα γυναικολόγο. Σε κάποιο σημείο, η έφηβη κόρη σας μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με τον παιδίατρο που την ξέρει από τότε που ήταν μωρό, που ίσως να είναι φίλος με τη μητέρα της, ή τον οποίο συναντά συχνά στην πισίνα.

Σύμφωνα με τον Δρ Bernstien, μερικοί συνήθεις λόγοι που οι έφηβοι έρχονται να τον δουν πριν από την ηλικία των 21 είναι για να συζητήσουν τις ανησυχίες που μπορεί να μην θέλουν να μοιραστούν με τους γονείς ή τον παιδίατρό τους, όπως η αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ή η επώδυνη σεξουαλική επαφή. Το να πάρετε την έφηβη κόρη σας στο γυναικολόγο, δίνεται «μια ευκαιρία, όπου η ασθενής μπορεί να μιλήσει με ειλικρίνεια και κατ’ ιδίαν με τον επαγγελματία για θέματα που δεν αισθάνεται άνετα να αντιμετωπίσει» με τους γονείς της ή τον παιδίατρο της, εξηγεί ο ίδιος.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo3 Γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι η έφηβος σας είναι σεξουαλικά ενεργή. Αν αυτό συμβαίνει τότε η επίσκεψη σε ένα γυναικολόγο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να έχουν «μια ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση» με την κόρη τους. Μερικές φορές η επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να επιτρέψει σε ένα «ουδέτερο, μη επικριτικό, τρίτο μέρος να συζητήσει σημαντικές πτυχές της μετάβασης στη σεξουαλικά ενεργό ζωή, όπως είναι οι ασφαλείς σεξουαλικά πρακτικές, η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και η πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων,» λέει ο Δρ Bernstien.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo4 Οι περισσότερες έφηβες δεν χρειάζονται μια γυναικολογική εξέταση ή ένα τεστ Παπανικολάου. Ο Δρ Bernstien σημειώνει ότι, ενώ ορισμένοι γυναικολόγοι συνιστούν ένα τεστ Παπανικολάου κατά την έναρξη της σεξουαλικής επαφής, μια γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται κλινικώς για τις περισσότερες νεαρές γυναίκες πριν από την ηλικία των 21 ετών. «Αν βλέπω μια νεαρή γυναίκα που νομίζω ότι μπορώ να τη φροντίσω χωρίς γυναικολογική εξέταση, τότε θα προσπαθήσω να το αποφύγω μέχρι την ηλικία των 21, δεδομένου ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει άγχος για τον ασθενή.» Και οι δύο από σας μπορεί να αισθάνεστε ανακούφιση αν γνωρίζετε ότι πρώτη της επίσκεψη δεν θα απαιτεί κατ’ ανάγκη τους ειδικούς συνδετήρες που όσο να ‘ναι προκαλούν φόβο.

AnnaPappa_ChangeEducation_iconNo5 Βρείτε ένα γυναικολόγο που είναι ο καταλληλότερος για να εξετάζει τις εφήβους. Ενώ πολλές μητέρες θα θεωρήσουν δεδομένου ότι θα πάρουν τις κόρες τους στο δικό τους γυναικολόγο, ο Δρ Bernstien σημειώνει ότι πολλοί γυναικολόγοι μπορεί να συνηθίζουν να βλέπουν περισσότερες εφήβους.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά When should I take my teenage daughter to the gynecologist?

Από το TeensGo και ParentsGo με αγάπη καλή ανάγνωση!

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

Η Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία 9 χρονών εγκατάσταθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, την Λαμία, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2014 εργαζόταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Σήμερα ασχολείται με προγραμματισμό/σχεδιασμό και εφαρμογές διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του KidsGo. Είναι παντρεμένη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και έχει τρία παιδιά.