Υγεία

 • KidsGo με αγάπη!

Μητρικός θηλασμός ένα δώρο της φύσης για το μωρό σας.

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Νοεμβρίου 11, 2015 Συγγραφέας: Ιωάννα Αλπέρτη Κατηγορία: Υγεία

Μητρικός θηλασμός ένα δώρο της φύσης για το μωρό σας.

Μέσα από τα μάτια μιας νέας μητέρας…

Για πολλές γυναίκες ο μητρικός θηλασμός είναι κάτι δύσκολο ή και ακατόρθωτο. Δεν είναι λίγες εκείνες που πιστεύουν ότι δεν έχουν γάλα για να θρέψουν το βρέφος τους. Και πολλές είναι εκείνες που ξεκινούν να θηλάσουν, αλλά λόγω του πόνου των θηλών και του στήθους κατά τις πρώτες 10-15 ημέρες εγκαταλείπουν την προσπάθεια αυτή. Με την κατάλληλη και έγκαιρη ενημέρωση όμως, κάθε νέα μητέρα μπορεί να προσπαθήσει και τελικά να καταφέρει να προσφέρει ό,τι καλύτερο στο μωρό της.

Ας το δούμε πολύ απλά. Το σώμα της γυναίκας καταφέρνει και δημιουργεί μια νέα ζωή, δεν θα καταφέρει να παράξει γάλα για την επιβίωσή του;

Κανείς δεν είπε ότι ο θηλασμός είναι εύκολος στην αρχή. Για να κατέβει το γάλα χρειάζεται κατά τις πρώτες σαράντα ημέρες, ώσπου να εδραιωθεί η γαλουχία, το βρέφος να βρίσκεται συνέχεια στο στήθος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμα και αν το βρέφος θηλάζει μισή ώρα μπορεί σε δεκαπέντε λεπτά να θέλει κι άλλο. Κι εκεί είναι που οι περισσότερες μητέρες λένε «το μωρό μου πεινάει, να το αφήσω να κλαίει;» Όχι φυσικά δεν αφήνουμε το βρέφος να κλαίει αλλά με επιμονή και υπομονή το βάζουμε συνέχεια πάνω στο στήθος να θηλάζει. Οι παιδίατροι-υπέρμαχοι του θηλασμού συστήνουν συνήθως γάλα σε σκόνη μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος και όταν το βρέφος που θηλάζει δεν παίρνει βάρος.

Mitrikos-Thilasmos-Moro-icon3

Για να ξέρει μια μητέρα που θηλάζει ότι το βρέφος τρώει και χορταίνει εξετάζει εάν έχει 5-6 βρεγμένες πάνες ημερησίως και εάν παίρνει βάρος. Όσον αφορά τις κενώσεις, το βρέφος έχει πολύ συχνές κατά τις πρώτες 40 μέρες. Το μοτίβο όμως αυτό αλλάζει μετά, και το βρέφος που θηλάζει μπορεί να έχει κένωση μια φορά την ημέρα ή και μια φορά στις 5 μέρες (είναι φυσιολογικό διότι το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικές ουσίες που απορροφούνται από τον οργανισμό του μωρού και δεν αποβάλλονται ως άχρηστες).

Οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού είναι αυτές που θα δώσουν την εντολή στον εγκέφαλο της μητέρας για την παραγωγή του γάλακτος. Εάν το μωρό θηλάζει και παράλληλα τρέφεται με γάλα σε σκόνη ως συμπλήρωμα, τότε το στήθος της μητέρας παράγει λιγότερο γάλα διότι λαμβάνει εντολή ότι δεν χρειάζεται να παράγει άλλο. Κι εκεί είναι που η μητέρα λέει «δεν έχω γάλα». Επίσης κατά τους πρώτους μήνες ζωής το βρέφος περνά από άλματα ανάπτυξης. Τα αναπτυξιακά αυτά άλματα συνοδεύονται από συνεχείς θηλασμούς. Δηλαδή εκεί που το βρέφος 3 μηνών θήλαζε κάθε 2-3 ώρες ξαφνικά θέλει κάθε 1. Αυτό είναι φυσιολογικό, διότι οι ανάγκες του αλλάζουν. Μετά από λίγες μέρες το βρέφος ξαναβρίσκει ρυθμό εφόσον η ανάγκη του αυτή για συνεχή θηλασμό έχει καλυφθεί. Προσοχή να θυμάστε ότι τα βρέφη δεν είναι ρομπότ να θηλάζουν κάθε 3ωρο. Το μωρό θηλάζει όχι μόνο επειδή πεινάει αλλά και επειδή θέλει σωματική επαφή με τη μητέρα του.

Mitrikos-Thilasmos-Moro-icon6

και

Mitrikos-Thilasmos-Moro-icon8

Και με τον πόνο τι γίνεται;
Ναι δεν θα σα πω ψέματα. Κατά τις πρώτες μέρες μέχρι να κατέβει το γάλα και να σκληρύνουν οι θηλές ο πόνος είναι πολύ έντονος και χρειάζεται σωστή φροντίδα των θηλών και καλή τοποθέτηση του βρέφους στο μαστό. Κατά τις πρώτες μέρες κάνετε τακτικό μασάζ στο στήθος με κυκλικές κινήσεις και φροντίστε τις θηλές με αποστειρωμένες γάζες εμποτισμένες σε αλατόνερο, τις οποίες θα αφήνετε για 5-10 λεπτά πάνε σε κάθε θηλή. Στη συνέχεια να αφήνετε το στήθος να αερίζεται και να κάνετε επαλείψεις με το ίδιο το μητρικό γάλα το οποίο δρα επουλωτικά. Δεν χρειάζεται να βάλετε κρέμες και σκευάσματα. Η φύση έχει προνοήσει καλύτερα.

Όταν η γαλουχία εδραιωθεί ο πόνος είναι παρελθόν!

Mitrikos-Thilasmos-Moro-icon4

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για εσάς και το μωρό σας:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το μητρικό θηλασμό ως αποκλειστική πηγή θρέψης του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

 • Τα οφέλη για τα μωρά:
  Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το βρέφος. Ο άνθρωπος ανήκει στο θηλαστικά ζώα και το καλύτερο γάλα για κάθε νέο έμβιο ον είναι αυτό του γένους του. Το αγελαδινό για το μοσχαράκι, το κατσικίσιο για το κατσικάκι, το μητρικό για το δικό σας μωράκι. Το μητρικό γάλα περιέχει τον καλύτερο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και αντισωμάτων για την ανάπτυξη του παιδιού. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που θηλάζουν προσβάλλονται από λιγότερες και λιγότερο σοβαρές ασθένειες και αλλεργίες, από τα παιδιά που δεν έχουν πάρει ποτέ τους μητρικό γάλα. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καθώς και καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
 • Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο με αποτέλεσμα τα βρέφη να παρουσιάζουν λιγότερους κολικούς
 • Η σωματική επαφή με τη μητέρα σε συνδυασμό με τη τροφή δρουν ευεργετικά στη ψυχική ανάπτυξη το βρέφους. Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν κλαίνε και λιγότερο, γιατί βρίσκονται για περισσότερη ώρα στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ο θηλασμός βοηθά τη μητέρα να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στα μηνύματα που της δίνει το μωρό της, και το μωρό αισθάνεται ασφαλές, με αποτέλεσμα ως παιδί να έχει περισσότερη αυτοεκτίμηση και να ανεξαρτητοποιείται γρηγορότερα.

Mitrikos-Thilasmos-Moro-icon5

Τα οφέλη για τη μητέρα:

 • Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών.
 • Ο θηλασμός βοηθά τη μητέρα και το βρέφος να αναπτύξουν ισχυρό δεσμό. Αυτός ο δεσμός έχει πολλαπλά οφέλη στην ψυχολογική ανάπτυξη και των δύο.
 • Ο θηλασμός βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς οι μητέρες που θηλάζουν καταναλώνουν ημερησίως 500-600 θερμίδες παραπάνω από αυτές που χρησιμοποιούν τυποποιημένο γάλα. Οπότε με σωστή διατροφή και σταδιακά, πολύ εύκολα χάνονται τα κιλά της εγκυμοσύνης.
 • Ο θηλασμός διακόπτει την έμμηνο ρύση με αποτέλεσμα να δρα ως φυσικό μέτρο αντισύλληψης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που θηλάζουν περισσότερο από έξι φορές την ημέρα και δε δίνουν συμπληρώματα, έχουν μικρότερη από 5% πιθανότητα να μείνουν έγκυοι πριν το μωρό τους κλείσει τον έκτο μήνα.
 • Ο θηλασμός βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος μετά τον τοκετό γρηγορότερα.

Mitrikos-Thilasmos-Moro-icon2

Τα οφέλη για όλη την οικογένεια:

 • Ο θηλασμός είναι οικονομικός σε αντίθεση με το τυποποιημένο γάλα σε σκόνη
 • Ο θηλασμός πάει παντού. Θέλετε να ταξιδέψετε; Με τον θηλασμό πας παντού, χωρίς αποστειρώσεις, χωρίς μπιμπερό, χωρίς βράσιμο νερού, χωρίς σκόνη γάλακτος …τι πιο εύκολο!

Όφελος και για το περιβάλλον:

 • Ο θηλασμός δεν επιβαρύνει το περιβάλλον γιατί δεν χρησιμοποιεί κονσέρβες, χαρτί ή πλαστικά και ούτε καταναλώνει την ενέργεια που απαιτείται για την παρασκευή, συσκευασία και μεταφορά του βρεφικού τεχνητού γάλακτος.

Mitrikos-Thilasmos-Moro-icon7

Ο θηλασμός χρειάζεται υποστήριξη για αυτό μη ντρέπεστε να ζητάτε βοήθεια από συμβούλους μητρότητας και από μητέρες που θηλάζουν. Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά blogs και σελίδες, όπου νέες μητέρες υποστηρίζουν η μια την άλλη στον αποκλειστικό θηλασμό, καθώς και δωρεάν σεμινάρια θηλασμού που διοργανώνονται κατά καιρούς. Και φυσικά ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός και σε αυτό το στάδιο, για να πετύχει ο θηλασμός χρειάζεται η νέα μητέρα να έχει τη συνεχή στήριξη του συζύγου της.

Η νέα μητέρα καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της ως γυναίκα μετά τον τοκετό, καθώς οι προτεραιότητες αλλάζουν. Η αλλαγή φέρνει ανάμεικτα συναισθήματα και φυσικά κούραση, είναι ιδιαίτερα παρηγορητικό να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη στο νέο αυτό στάδιο της ζωής σου!

Καλούς θηλασμούς!

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον μητρικό θηλασμό:
http://www.breastfeeding-cyprus.org
http://thilasmos.gr
http://www.mitrikosthilasmos.com
http://www.lllgreece.org
http://www.ananiadis-medical.gr 101 λόγοι για να θηλάσετε το μωρό σας
http://www.fuego.xan.gr
http://www.nsph.gr

Ιωάννα Αλπέρτη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Για επικοινωνία: ioanna_alperti@hotmail.gr

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Ιωάννα Αλπέρτη

Η Αλπέρτη Ιωάννα είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (αρ. αδειας 24271/08), με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Συνθετική Ψυχολογία -BTEC Advanced Professional Diploma in Integrative Counselling. Εργάζεται ως Ψυχολόγος στο Οικοτροφείο της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ (Μάρτιος 2008 έως σήμερα) - Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ατόμων με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση και είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προστατευμένου Διαμερίσματος ημιαυτόνομης διαβίωσης (Σεπτέμβριος 2014 έως σήμερα). Έχει μετεκπαίδευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), στη Γεροντολογία-Ψυχογυριατρική (Μκο Νέστωρ), στη Συστημική προσέγγιση και στη Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Σισμανόγλειο Νοσοκομείο). Επιπλέον εμπλέκεται ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus + Key action 1 και σύντομα θα λάβει πιστοποίηση ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων - εφαρμογή μη τυπικής μάθησης στην εκπαίδευση νέων (ΕΟΠΠΕΠ). Έχει συμμετάσχει μέσα από τη δουλειά της ως μέλος αλλά και ως επικεφαλής σε αρκετά Ευρωπαϊκά Προγράμματα «youth in action» και «Mobility (IKY)» σε χώρες όπως η Τουρκία (Yes fashion No Violence), η Πολωνία (I have the chance to give an opportunity), η Γερμανία (Πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα ανήλικης παραβατικότητας διάρκειας 15 ημερών), η Ισπανία (Place and Train), η Γαλλία (πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ψυχιατρική μεταρρύθμιση διάρκειας 15 ημερών) και η Ελλάδα (Art Expression-Fight Depression). Επιπλέον έχει εκπαίδευση σε τεχνικές εικαστικής θεραπείας και δραματοθεραπείας. Η επιμόρφωση της συνεχίζεται με εκπαιδευτικά προγράμματα δια βίου μάθησης και σεμινάρια στην Ελλάδα.