Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Όταν ένας γονέας χάνει την εργασία του

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Δεκεμβρίου 6, 2013 Συγγραφέας: Παναγιώτα Κυπραίου Κατηγορία: Ψυχολογία

PanagiotaKipraiou_icon

Όταν ο πατέρας ή η μητέρα χάνουν την εργασία τους, αυτό μπορεί να διαταράξει όλη την ισορροπία της οικογένειας. Υπάρχει η οικονομική αβεβαιότητα, η σκέψη ότι μπορεί η οικογένεια να χρειαστεί να μετακομίσει και όλη η διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας.

Αν και πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν θα επηρεάσει τα παιδιά, τα παιδιά σχολικής ηλικίας γνωρίζουν ότι η εργασία του γονέα συντηρεί αυτά και την οικογενειακή σας ζωή. Θ ανησυχήσουν για το μέλλον, ακόμη κι αν εσείς τα διαβεβαιώσετε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

PanagiotaKipraiou_icon3

Μιλήστε στα παιδιά σας
Οι γονείς μπορούν να συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους για το πώς θα μιλήσουν στα παιδιά για την απώλεια της εργασίας και την αιτία αυτής της απώλειας. Τα παιδιά θα ρωτήσουν γιατί έχασε ο γονιός τη δουλειά του, οπότε μπορείτε να τους δώσετε μια απάντηση κατάλληλη για την ηλικία τους, την οποία να είστε προετοιμασμένοι ότι θα αναμεταδώσουν στη γειτονιά και στο σχολείο τους. Δεν θα πρέπει να τους ζητήσετε να το αποκρύψουν. Το να χάσεις τη δουλειά σου δεν είναι πλέον ταμπού. Ούτε είναι κακό να ξέρουν οι άλλοι ότι ψάχνετε για νέα δουλειά. Ενημερώστε τους δασκάλους των παιδιών ότι ο ένας γονέας είναι άνεργος, γιατί το στρες που βιώνει η οικογένεια μπορεί να επηρεάσει την σχολική επίδοση των παιδιών.

Μπορεί να ξαφνιαστείτε από την έντονη αντίδραση των παιδιών σας στην απώλεια της εργασίας σας. Κάποια μπορεί να δείξουν συμπόνια, κάποια άλλα μπορεί να θυμώσουν με την εταιρεία που τόλμησε να απολύσει αυτόν που θαυμάζουν περισσότερο στη ζωή. Άλλα, μπορεί να στρέψουν το θυμό τους στον άνεργο γονιό ή να ανησυχήσουν περισσότερο για τη δική τους ευημερία.

Τα παιδιά μπορεί να πάρουν την πληροφορία και μετά να την ξεχάσουν. Οι γονείς χρειάζεται να πάρουν χρόνο για να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους αλλά να μην απορροφηθούν τόσο που να μην παρατηρούν τις αντιδράσεις των παιδιών τους. Χρειάζεται να παρατηρούν αν τα παιδιά δείχνουν ανησυχία για τις επιδράσεις της ανεργίας στην οικογένεια. Αν το παιδί σας μένει περισσότερο χρόνο μόνο του ή αποφεύγει να μένει πολύ στο σπίτι, μπορεί να έχει αναστατωθεί από την ένταση που υπάρχει στο σπίτι.

PanagiotaKipraiou_icon4

Οικονομική ανησυχία
Σε μια μεγάλη περίοδο ανεργίας, τα χρήματα θα είναι βασική ανησυχία. Οι γονείς είναι προτιμότερο να συζητήσουν πρώτα μεταξύ τους την οικονομική κατάσταση και μετά να ενημερώσουν τα παιδιά για οποιεσδήποτε παραμέτρους που μπορούν να τα επηρεάσουν. Προειδοποιήστε τα, για παράδειγμα, αν χρειάζεται να περιορίσετε τα έξοδα για δώρα γενεθλίων και γιορτών. Τα παιδιά συνήθως είναι πρόθυμα να προσαρμοστούν σ’ αυτή την αλλαγή αν τους εξηγήσετε γιατί είναι απαραίτητη. Ωστόσο, μην συζητάτε συνεχώς για τα χρήματα, γιατί αυτό θα τα στρεσάρει. Προσπαθήστε να κάνετε έναν προϋπολογισμό και ζήστε σύμφωνα μ’ αυτόν.

Αν χρειαστεί να πουλήσετε κάποια υπάρχοντα ή κάποιο περιουσιακό σας στοιχείο για να αντεπεξέλθετε, προετοιμάστε τα παιδιά για τις επικείμενες αλλαγές. Βεβαιώστε τα ότι θα τα ενημερώσετε αν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή. Έτσι, θα σταματήσουν να ανησυχούν, μέχρι να υπάρχει πραγματικά κάτι σημαντικό για να ανησυχήσουν. Ενημερώστε τα όσο το δυνατό πιο σύντομα, αν χρειαστεί να μετακομίσετε σε άλλη πόλη για να πιάσετε μια νέα δουλειά. Κάντε πιο ομαλή τη μετακόμιση, δείχνοντάς τους φωτογραφίες από την πόλη όπου θα πάτε και δώστε τους τη δυνατότητα να την επισκεφθούν προκαταβολικά, αν είναι εφικτό.

Αν αυξηθεί πολύ το στρες στην οικογένεια, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν:

  • Να κάνουν κάποιες δουλειές του σπιτιού.
  • Να κάνουν ησυχία όταν ο γονιός μιλάει στο τηλέφωνο.
  • Να μην κάνουν ανόητα παιχνίδια όταν απαντάνε στο τηλέφωνο.
  • Να σημειώνουν προσεκτικά τα τηλεφωνικά μηνύματα.
  • Να κατανοήσουν ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.
  • Να κατανοήσουν ότι ο άνεργος γονιός θα έχει κακή διάθεση κάποιες μέρες. Να τον ρωτάνε πως τα πάει.
  • Να σέβονται τους περιορισμούς στα έξοδα.
  • Να συζητάνε με φίλους των οποίων οι γονείς έχουν παρόμοιο πρόβλημα.

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων

www.psychotherapeia.net.gr

PanagiotaKipraiou

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Παναγιώτα Κυπραίου

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Βρετανικού Open University. Έχει εκπαιδευτεί στην Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.), όπου παρακολούθησε επίσης μετεκπαιδεύσεις επιπέδου Master's στην ψυχοθεραπεία Gestalt με τον Barrie Simmons και τον Dott. Mimmo Ciavarelli, στη Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία με τον Dott. Alberto Torre και στην Εκπαίδευση Εποπτών με τον Dott. Genovino Ferri. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις τεχνικές της ψυχοθεραπείας (Ψυχόδραμα, Βιοδυναμική ψυχοθεραπεία, Θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, Συστημική Αναπαράσταση, Βιοσυστημική ψυχοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Βιοενεργειακή Ανάλυση, Βραχεία Ψυχοθεραπεία). Επίσης, έχει εκπαιδευτεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, στο Συντονισμό Σχολών Γονέων (εξελικτικό σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). Από το 2002 εργάζεται ως Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία σε ενήλικους και εφήβους, αλλά και συμβουλευτική σε γονείς. Επίσης, συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης και σχολές γονέων. Στη ψυχοθεραπευτική της άσκηση έχει ασχοληθεί εκτενώς με κρίσεις πανικού, συμπτώματα κατάθλιψης, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενοχικό σύνδρομο, ψυχοσωματικά προβλήματα, θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης, εργάστηκε στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτιο». Έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια σε διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως στο κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών «Γραμμή SOS δίπλα σου», στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας «ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», στο Δημοτικό πολυϊατρείο Αμαρουσίου και στο Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ». Αρκετά άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί στις στήλες υγείας περιοδικών ψυχολογίας, εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων. Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). πλήρες μέλος της British Psychological Society (MBPsS, GBC), του Πανελληνίου Συνδέσμου Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και της European Association for Body Psychotherapy (EABP).