Το πιο συγκλονιστικό βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό …και Ψυχολογική τρομοκρατία («mobbing») στον εργασιακό χώρο.
Το πιο συγκλονιστικό βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό…
Τι θα γινόταν αν υπήρχε σχολικός εκφοβισμός ή bullying στο χώρο εργασίας;
Αυτό το ερώτημα θέτει το πρόσφατο anti-bullying video που κυκλοφόρησε στη Γαλλία… κι ίσως είναι από τα πιο δυνατά σχετικά με το θέμα. Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Vincent Lobelle των Les Télécréateurs, το βίντεο είναι για την προώθηση ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό που μετέδωσε το κανάλι.
Όπως αναφέρεται στο Madmoizelle, το video αποσκοπεί στο να ενημερωθεί ο κόσμος με το «πρόβλημα» που υπάρχει στα σχολεία, μεταφέροντας το στον κόσμο των ενηλίκων.
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).
Ίσως το έχετε ακούσει ως bullying…
Το παρακάτω βίντεο δείχνει πως θα ήταν αυτός ο εκφοβισμός αν συνέβαινε στο χώρο εργασίας των ενηλίκων….
Το κείμενο στο τέλος μεταφράζεται (στο περίπου): «Μια μέρα στη δουλειά δεν μοιάζει με αυτό, τι γίνεται με μια μέρα στο σχολείο;»
Πηγή: www.k-mag.gr
Ψυχολογική τρομοκρατία («mobbing») στον εργασιακό χώρο
Τα τελευταία χρόνια στους εργασιακούς χώρους αναπτύχθηκε ένα νέο φαινόμενο το οποίο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων. Το “mobbing” στην επιστημονική ορολογία ορίζεται ως «η άσκηση, στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων ή μεταξύ ανώτερου και κατώτερου στη ιεραρχία, μιας συστηματικής και διαρκούς επίθεσης σε βάρος ενός προκαθορισμένου θύματος προκειμένου να ωθηθεί στο να εγκαταλείψει τη θέση της εργασίας του» (Δρίβας, 2000).
Πρόκειται λοιπόν, για επανειλημμένες ψυχολογικές ή άλλου τύπου και βαθμού επιθέσεις που περιλαμβάνουν διαρκείς και αδικαιολόγητες επικρίσεις και συκοφαντίες, ανάθεση άχαρων και υποτιμητικών καθηκόντων, καθώς και για ενέργειες που θα μπορούσαν να θίξουν την επαγγελματική και κοινωνική εικόνα του θύματος στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.
Ο όρος “mobbing” προέρχεται από το αγγλικό ρήμα “to mob”, που τα λεξικά (Harrap’s) μεταφράζουν ως «κακολογώ, προσβάλλω, κακομεταχειρίζομαι, πιέζω». Όσο για το ουσιαστικό mob σημαίνει το πλήθος, ο όχλος. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στα αγγλικά η λέξη «Mob» με κεφαλαίο σημαίνει η μαφία. Η ετυμολογία του όρου δείχνει ότι πρόκειται για ένα ομαδικό φαινόμενο και η προσαρτημένη του έννοια οδηγεί στη σκέψη ότι οι μέθοδοι του δεν είναι πάντα διαφανείς. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον εθνολόγο Konrad Lorenz σχετικά με τις επιθετικές συμπεριφορές που είχαν αγέλες ζώων προκειμένου να διώξουν έναν παρείσακτο και ξαναχρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του εξήντα από ένα Σουηδό γιατρό, Peter – Paul Heinemann, για να περιγράψει την εχθρική συμπεριφορά ορισμένων παιδιών απέναντι σε άλλα παιδιά στα σχολεία. Το 1972 εκδίδει το πρώτο βιβλίο πάνω στο mobbing που πραγματεύεται την ομαδική βία στα παιδιά. (Hirigoyen, 2001: 82).
Μπορεί να υποστηριχθεί -ακόμη κι αν δεν υφίσταται κάποιος γενικά αποδεκτός ορισμός- ότι οι διαφορετικοί ορισμοί ή οι περιγραφές, συνολικά, φέρνουν στην επιφάνεια αυτό που αποτελεί την πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους στους εργασιακούς χώρους: η απασχόληση βιώνεται ως απάνθρωπη, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι είναι αποκλεισμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον στους χώρους εργασίας και αντιμετωπίζουν απαιτήσεις ασυμβίβαστες με την εργασία χωρίς να έχουν τις φυσιολογικές δυνατότητες για να τις αντιμετωπίσουν.
Το mobbing δεν είναι μια ασθένεια, αλλά η αιτία για την εκδήλωση ψυχικών και σωματικών νοσημάτων καθώς αποτελεί μια αποτελεσματική τακτική «ψυχολογικής τρομοκρατίας» στους εργασιακούς χώρους και χρησιμοποιείται κατάλληλα από τους οργανισμούς, για να απαλλαγούν από το ενοχλητικό ή και το πλεονάζον προσωπικό. Επίσης εκφράζει τη δολιότητα που αναπτύσσεται μεταξύ συναδέλφων και αποσκοπεί στην εξάλειψη των ανταγωνιστών, μέσα από μια συνεχή αντισυναδελφική συμπεριφορά (Δρίβας, 2000).
Τέλος, η «ψυχολογική τρομοκρατία» στον εργασιακό χώρο μπορεί να είναι και μια ένδειξη ανταγωνισμού και επιθετικής συμπεριφοράς σε εργαζόμενους που θυματοποιούνται, σκύβοντας το κεφάλι και αδυνατώντας να αντιδράσουν.
Οι διαστάσεις του φαινομένου δεν είναι δυνατόν να υποτιμηθούν. Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι το «mobbing» προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Η προσβλητική μεταχείριση οδηγεί πολλούς εργαζόμενους σε μακροχρόνια απουσία από την εργασία, λόγω ανικανότητας προς εργασία, ή τους αναγκάζει να παραιτηθούν.
Πηγή: www.synergazomai.gr