TeensGo (health)

  • KidsGo με αγάπη!

Συνταγή ηρεμίας για εφήβους: Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος σας;

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 15, 2014 Συγγραφέας: KidsGo Κατηγορία: TeensGo (health), Ψυχολογία

Συνταγή ηρεμίας για εφήβους: Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος σας;

Είστε αγχωμένοι; Δεν είστε οι μόνοι. Μία έρευνα που διεξήχθη το 2013 από το APA (American Psychological Association) διαπίστωσε ότι το άγχος είναι ένα κοινό και συχνό σύμπτωμα των εφήβων. Οι έφηβοι που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα θεωρούν ότι βιώνουν στρες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σε μη υγιή επίπεδα Στην πραγματικότητα, το σχολείο είναι η κορυφαία πηγή άγχους για τους εφήβους. Η εισαγωγή τους σε ένα καλό πανεπιστήμιο είναι μία πηγή που επιφέρει μεγάλη ένταση.

TeenStress_icon6

TeenStress_icon1 Στρες: ικανό να επηρεάσει την καθημερινότητα του εφήβου
Το μυαλό και το σώμα είναι στενά συνδεδεμένα, και το στρες επηρεάζει το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Πράγματι, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι εμφανίζουν και συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα στρες. Ο οργανισμός αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς, κυριαρχούν αισθήματα νευρικότητας ή άγχους και αίσθημα κόπωσης. Χρονοτριβή ή αμέλεια ευθυνών, αίσθημα κλονισμού, αρνητικές σκέψεις και αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, προβλήματα με τη συγκέντρωση και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (τρώνε πάρα πολύ ή πολύ λίγο) συνδέονται με το στρες, και εμποδίζουν τη λειτουργικότητα και την καθημερινότητα του εφήβου.

TeenStress_icon1 Στρες: ικανό να επηρεάσει την υγεία μακροχρόνια
Είναι φυσιολογικό να έχουμε λίγο άγχος στη ζωή. Αλλά αν το άγχος παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Χρόνιο (μακροχρόνιο) στρες μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση παθολογικού άγχους, σε υψηλή αρτηριακή πίεση και σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει σε ασθένειες όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες.

Όλοι επηρεάζονται από το στρες κάποια στιγμή. Με τα κατάλληλα εργαλεία, όμως, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος προτού επηρεάσει την υγεία σας. Η διαχείριση του καθημερινού στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια πιο συνολική θετική αντίληψη για τη ζωή και την ευημερία.

TeenStress_icon8

TeenStress_icon1 Δώστε κίνηση στη ζωή σας
Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα καταπολέμησης στρες. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πάτε για τρέξιμο, αν το μισείτε. Βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε και μπορείτε να τις εντάξετε στη ρουτίνα σας, όπως γιόγκα, πεζοπορία, ποδηλασία ή περπάτημα. Πάντως, τα καλύτερα είδη σωματικών δραστηριοτήτων είναι εκείνα που έχουν μια κοινωνική συνιστώσα. Είτε είστε σε ομαδικά αθλήματα είτε προτιμάτε το καγιάκ ή τα πατίνια με έναν ή δύο φίλους, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να διασκεδάσετε και να αποβάλλετε το άγχος.

TeenStress_icon1 Κλείστε τα μάτια σας για εννέα ώρες
Μεταξύ διαβάσματος, δραστηριοτήτων και εξόδων με φίλους, μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε αρκετά, ειδικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι έφηβοι θα πρέπει να κοιμούνται εννέα ώρες κάθε βράδυ. Οι περισσότεροι, όμως, κοιμούνται όλο και λιγότερο. Σύμφωνα με τα πορίσματα του APA προέκυψε ότι οι έφηβοι κοιμούνται κατά μέσο όρο μόλις 7,4 ώρες. Αυτό είναι ατυχές, καθώς ο ύπνος είναι το κλειδί τόσο για τη σωματική όσο και για τη συναισθηματική ευεξία. Μειώστε λοιπόν τον χρόνο σας στην τηλεόραση κατά τις βραδινές ώρες. Μην πίνετε καφεΐνη στο τέλος της ημέρας και αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες λίγο πριν ξαπλώσετε.

TeenStress_icon3

TeenStress_icon1 Βρείτε την ισορροπία
Το σχολείο είναι σημαντικό για τους προφανείς λόγους, αλλά δεν είναι τα πάντα. Όταν σχεδιάζετε την εβδομάδα σας, προγραμματίστε τις εργασίες σας για τα μαθήματά σας, αλλά παράλληλα προγραμματίστε τον χρόνο σας για διασκέδαση. Όταν έρθει η ώρα για εσάς, προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τυχόν εκκρεμότητες για το σχολείο. Επικεντρωθείτε στη διασκέδαση.

TeenStress_icon7

TeenStress_icon1 Απολαύστε τον εαυτό σας
Εκτός από τις σωματικές δραστηριότητες, ανακαλύψτε εκείνα τα χόμπι που θα σας φέρνουν χαρά. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι η μουσική, το σινεμά ή ζωγραφική. Μην αμελείτε τις δραστηριότητες αυτές, ακόμη και όταν είστε αγχωμένοι και έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας.

TeenStress_icon1 Αφήστε τον εαυτό σας να λάμψει
Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τον τομέα που διαπρέπετε. Μόλις τον εντοπίσετε, βρείτε αμέσως τον τρόπο εκείνον για να… λάμψετε! Εάν είστε άσος στα μαθηματικά, μπορείτε να παραδώσετε μαθήματα σε έναν μικρό γείτονα που δυσκολεύεται με το αντικείμενο. Αν είστε καλλιτεχνική φύση, παρακολουθήστε εργαστήρια φωτογραφίας. Εστιάζοντας στις δυνάμεις σας πρόκειται να αποφορτιστείτε από το άγχος, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σας.

TeenStress_icon5

TeenStress_icon1 Συζητήστε για το άγχος σας
Η διαχείριση του άγχους γίνεται πιο εύκολη μόλις επιτρέψετε στους άλλους να δώσουν μία χείρα βοηθείας. Μιλήστε με έναν γονέα, έναν δάσκαλο ή κάποιον έμπιστο ενήλικα. Μπορεί να είναι σε θέση να σας κατευθύνουν να αναζητήσετε νέους τρόπους διαχείρισης του άγχους σας. Ή μπορεί να σας φέρουν σε επαφή με έναν ψυχολόγο, ο οποίος βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν υγιείς επιλογές και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το άγχος.

TeenStress_icon4

Πηγή: www.flowmagazine.gr

FlowMagazineLogo

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

KidsGo

Το KidsGo είναι ένας χώρος για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Εδώ τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς, να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, να εκφράζονται ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, να ενημερώνονται για διάφορες παιδικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και ομαδικές εργασίες, να δημιουργούν, να ολοκληρώνουν αποστολές, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εξερευνούν! Στο KidsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.