Ψυχολογία

  • KidsGo με αγάπη!

Οι συνέπειες του θυμού

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαΐου 2, 2014 Συγγραφέας: Παναγιώτα Κυπραίου Κατηγορία: Ψυχολογία

Οι συνέπειες του θυμού

Τα παιδιά που έχουν δει τους γονείς τους να κάνουν κακή χρήση του θυμού, μπορεί να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο στην ενήλικη ζωή τους. Μπορεί να νιώθουν ότι δεν είναι ικανοί να ελέγξουν τα συναισθήματά τους λόγω της «επιδρομής» του θυμού.

Ο θυμός μπορεί να σιγοβράζει μέσα μας κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, μέχρι να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να ασκήσουμε έλεγχο και να κερδίσουμε δύναμη. Το κύμα της δύναμης μπορεί να έρθει με μια έκρηξη όταν δούμε τις προκλήσεις και τις ανταμοιβές μπροστά μας.

PanagiotaKipraiou_Kids_icon13

Δυστυχώς, το να διαχειριστείς το θυμό σου παραγωγικά για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου, δεν είναι τόσο απλή διαδικασία. Όταν οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, έχουν την τάση να μιλούν χωρίς πρώτα να σκέφτονται και σαν αποτέλεσμα, μπορεί να λένε πράγματα που μετά μετανιώνουν.

Όταν θυμώσεις ανεξέλεγκτα, μπορεί να αποφασίσεις να τιμωρήσεις τον εαυτό σου και κατά συνέπεια υποφέρεις από ενοχή και ντροπή. Νιώθεις ότι η ενέργεια του θυμού που παραμένει, κατευθύνεται αργά προς εσένα, το οποίο σε κάνει να νιώθεις αδύναμος.

PanagiotaKipraiou_Kids_icon15Οι άνθρωποι που κατηγορούν συχνά τον εαυτό τους ότι είναι κακοί, αναξιόπιστοι και όχι αρκετά καλοί, μπορεί τελικά να υιοθετήσουν αυτές τις βασικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους. Όταν οι άλλοι σου λένε ότι τους απογοήτευσες ή ότι είσαι χαζός κλπ. αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου. Μισείς αυτά τα συναισθήματα και μπορεί τελικά να νιώσεις ντροπή γι’ αυτά. Χτίζεις έναν αμυντικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσεις αυτά τα εμπόδια και προσπαθείς να ανταποκριθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πιθανό να αντιδράς αρνητικά σε ανθρώπους με τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα αφού αυτοί είναι αντανακλάσεις του εαυτού σου. Ασυνείδητα, πιστεύεις ότι αν κατηγορείς τους άλλους, θα φύγει από σένα το κέντρο της προσοχής.

PanagiotaKipraiou_Kids_icon14

PanagiotaKipraiou_Kids_icon15Σε οργανικό επίπεδο, τα άτομα που έχουν γενικά μεγάλο θυμό, έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν στηθάγχη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι ψυχολόγοι και οι γιατροί συνδέουν άμεσα τον έντονο θυμό με την επικινδυνότητα για τη συνολική υγεία του ατόμου.

Ο εχθρικός άνθρωπος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει και άλλες ασθένειες εξαιτίας της ευχαρίστησης που παίρνει από επικίνδυνες συμπεριφορές και από την αυξημένη βιολογική δραστηριότητα που έχει όταν είναι έντονα θυμωμένος.

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων

www.psychotherapeia.net.gr

PanagiotaKipraiou

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Παναγιώτα Κυπραίου

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Βρετανικού Open University. Έχει εκπαιδευτεί στην Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α.), όπου παρακολούθησε επίσης μετεκπαιδεύσεις επιπέδου Master's στην ψυχοθεραπεία Gestalt με τον Barrie Simmons και τον Dott. Mimmo Ciavarelli, στη Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία με τον Dott. Alberto Torre και στην Εκπαίδευση Εποπτών με τον Dott. Genovino Ferri. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις τεχνικές της ψυχοθεραπείας (Ψυχόδραμα, Βιοδυναμική ψυχοθεραπεία, Θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, Συστημική Αναπαράσταση, Βιοσυστημική ψυχοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Βιοενεργειακή Ανάλυση, Βραχεία Ψυχοθεραπεία). Επίσης, έχει εκπαιδευτεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, στο Συντονισμό Σχολών Γονέων (εξελικτικό σύστημα Μαρίας Χουρδάκη). Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). Από το 2002 εργάζεται ως Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία σε ενήλικους και εφήβους, αλλά και συμβουλευτική σε γονείς. Επίσης, συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης και σχολές γονέων. Στη ψυχοθεραπευτική της άσκηση έχει ασχοληθεί εκτενώς με κρίσεις πανικού, συμπτώματα κατάθλιψης, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενοχικό σύνδρομο, ψυχοσωματικά προβλήματα, θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης, εργάστηκε στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτιο». Έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια σε διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως στο κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών «Γραμμή SOS δίπλα σου», στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας «ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», στο Δημοτικό πολυϊατρείο Αμαρουσίου και στο Κέντρο Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ». Αρκετά άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί στις στήλες υγείας περιοδικών ψυχολογίας, εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων. Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια (ECP) από την European Association for Psychotherapy (EAP). πλήρες μέλος της British Psychological Society (MBPsS, GBC), του Πανελληνίου Συνδέσμου Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και της European Association for Body Psychotherapy (EABP).