Εκπαίδευση

  • KidsGo με αγάπη!

Noesis: Ταξίδι στη γνώση – κινούμενα σχέδια

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Μαρτίου 19, 2015 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου Κατηγορία: Εκπαίδευση

Noesis: Ταξίδι στη γνώση – κινούμενα σχέδια

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» είναι ένας πολιτιστικός και επιμορφωτικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Προσφέρει στο κοινό το περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

NOESIS-icon1

Το NOESIS παύει να είναι μόνο ένας φυσικός χώρος εκθεμάτων και ευελπιστεί να γίνει ένας υπερσύγχρονος οργανισμός γνώσης που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.

Έτσι προχώρησε στην ανάπτυξη πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού με στόχο να συνεισφέρει με τρόπο μοντέρνο και αποτελεσματικό στη διάδοση και κατανόηση των επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων. Το υλικό αυτό προσανατολίζεται κυρίως σε μαθητές αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο και στα χέρια των γονέων, των δασκάλων και των καθηγητών, που μπορούν να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους με αυτό.

Noesis-e-learning

Ιστορίες Επιστήμης και Τεχνολογίας με τον Dr NOESIS

Πρόκειται για μία σειρά από ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απεικονίζουν με μορφή comics αυτοτελείς εκπαιδευτικές ιστορίες, σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Η σειρά αποτελείται από 50 επεισόδια με βασικούς ήρωες δύο παιδιά, τη Ζωή και τον Οδυσσέα και τον Dr Noesis, ένα νεαρό επιστήμονα, ο οποίος καθοδηγεί τα παιδιά, ώστε να ανακαλύψουν επιστημονικές αρχές μέσα από την έρευνα. Η θεματολογία καλύπτει πέντε βασικούς άξονες: Επιστήμες, Εφευρέσεις, Διάστημα, Περιβάλλον και Υγεία.

NOESIS-comics-icon2

και

NOESIS-comics-icon1

Επιστήμες

NOESIS-comics-electricity

Ηλεκτρισμός, Ο ηλεκτρισμός από την εποχή του Θαλή μέχρι τη σημερινή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ένα επεισόδιο με αρκετό χιούμορ και φαντασία!

Μαγνητισμός, Αυτό το επεισόδιο θα μαγνητίσει το ενδιαφέρον σας! Τι πιο συναρπαστικό να μάθετε από τον τρόπο που λειτουργούν οι μαγνήτες;

Ενέργεια, Πόσες μορφές ενέργειας γνωρίζετε; Κινητική, δυναμική, χημική, ηλεκτρική, θερμότητα, φωτεινή, πυρηνική; Σ’ αυτό το επεισόδιο θα μάθετε για όλες!

Φως, Τι είναι το φως τελικά; Σωματίδιο ή κύμα; Θα μας απαντήσει ο Dr Noesis σ’ αυτό το επεισόδιο, μαζί με άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φως.

Πτήση, Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να εφεύρουν έναν τρόπο για να πετάξουν από τα πολύ παλιά χρόνια. Σήμερα, η επιστήμη έχει όλες τις απαντήσεις για τον τρόπο που λειτουργεί η πτήση. Και ποιος μπορεί να τις παρουσιάσει καλύτερα από τον αγαπημένο μας Dr Noesis;

Μάζα, Η Ζωή και ο Οδυσσέας χρειάζονται βοήθεια για μία σχολική εργασία σχετικά με το νόμο διατήρησης της μάζας. Ευτυχώς που έχουν τον Dr Noesis που τα κάνει όλα να φαίνονται τόσο απλά!

Φάσμα, Έχουμε ακούσει για μικροκύματα, για υπεριώδη ακτινοβολία, ακτίνες Χ… Τι είναι όλα αυτά; Τίποτα άλλο από ακτινοβολίες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα… Αν έπρεπε να διαλέξετε ποιες ακτινοβολίες σας αρέσουν περισσότερο, τι θα διαλέγατε;

Άνωση, Σε ένα επεισόδιο όπου παρουσιάζεται η άνωση, guest star θα είναι ποιος άλλος από τον ίδιο τον Αρχιμήδη!

Ήχος, Τι συμβαίνει όταν ένα αεροπλάνο σπάσει το φράγμα του ήχου; Πώς παράγεται ο ήχος και πώς διαδίδεται; Ένα επεισόδιο με πολλές επιστημονικές πληροφορίες αλλά και πολλή μουσική!

Άτομα, Σε αυτό το επεισόδιο τα παιδιά γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο των ατόμων και των ιδιοτήτων τους.

Τέσσερις Εποχές, Γιατί δεν έχουμε συνέχεια καλοκαίρι; Τι προκαλεί την εναλλαγή των εποχών; Πώς αλλάζει η διάρκεια της ημέρας καθώς εναλλάσσονται οι εποχές; Ποιος θα απαντήσει καλύτερα στις απορίες αυτές από τον Dr Noesis;

Εφευρέσεις

NOESIS-comics-pulleys

Γέφυρες, Γέφυρες… Τοξωτές, κρεμαστές, καλωδιωτές… Ο Dr Noesis εξηγεί των τρόπο που λειτουργούν και την τεχνολογία κατασκευής τους.

Τηλεόραση, Μπορεί να λειτουργήσει τηλεόραση χωρίς κεραία; Πώς μεταδίδεται το σήμα της τηλεόρασης; Ποια διαφορά έχουν οι παλιού τύπου τηλεοράσεις με τις σύγχρονες; Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τη Ζωή και τον Οδυσσέα και θα βρουν απάντηση σ’ αυτό το επεισόδιο.

Laser, Η τεχνολογία laser σήμερα βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στη βιομηχανία και την ιατρική αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Γνωρίζετε πού; Στο επεισόδιο αυτό θα μάθετε!

Mp3, Τελικά, όταν λέμε mp3 τι εννοούμε; Είναι είδος τραγουδιού; Συσκευή που παίζει μουσική; Ή μήπως είδος αρχείου μουσικής; Τίποτα από τα παραπάνω!

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Η ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, από τους άβακες των αρχαίων Σουμέριων και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων έως τη μηχανή Turing, τον ENIAC αλλά και τα laptops και τα tablets.

GPS, Γνωρίζετε ότι για να εντοπίσει τη θέση σας μία συσκευή GPS απαιτείται να συνεργαστούν τέσσερις δορυφόροι;

Τηλεσκόπια, Τα τηλεσκόπια φέρνουν τον κόσμο που παρατηρούμε πιο κοντά. Πώς λειτουργούν όμως; Ο Οδυσσέας και η Ζωή θα μάθουν σ’ αυτό το επεισόδιο.

Τροχαλίες, Ένα στοίχημα ανάμεσα στον Οδυσσέα και τη Ζωή θα σταθεί σαν αφορμή για να μάθουν τα παιδιά για τις τροχαλίες και τον τρόπο που λειτουργούν… Ποιος λέτε να κέρδισε το στοίχημα;

Πυξίδα, Γνωρίζετε ότι η πυξίδα είναι ένας μαγνήτης; Πώς ένας μαγνήτης λοιπόν βοηθάει στο να προσανατολιζόμαστε;

Πυροτεχνήματα, Όταν βλέπετε πυροτεχνήματα στον ουρανό, αναρωτηθήκατε ποτέ πώς κατασκευάζονται; Γνωρίζετε ότι η ιστορία τους είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πυρίτιδας και ότι τα χρησιμοποιούν ως θέαμα από τις αρχές του 17ου αιώνα;

3D, Πώς δημιουργούνται οι τρισδιάσταστες εικόνες; Τι είναι η παράλλαξη; Με τι ασχολείται η στερεοσκοπία; Ποια τεχνολογία χρησιμοποιούν οι 3D ταινίες; Ο Dr Noesis θα μας εισάγει στα μυστικά της τρισδιάστατης τεχνολογίας.

Περιβάλλον

NOESIS-comics-yperthermansi

Σύννεφα, Σ’ αυτό το επεισόδιο ο Οδυσσέας και η Ζωή «πετούν στα σύννεφα» με οδηγό τους, ποιον άλλον από τον πολυμαθή Dr Noesis!

Ηλιακή Ενέργεια, Μάθετε τα πάντα για την ηλιακή ενέργεια και τον τρόπο που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Ένα επεισόδιο που μας ενδιαφέρει όλους.

Τροφική Αλυσίδα, Τι είναι ακριβώς οι τροφικές αλυσίδες και ποια είναι η θέση του ανθρώπου μέσα σ’ αυτές; Και γιατί είναι τόσο σημαντικές για την ισορροπία του πλανήτη μας;

Βιοκαύσιμα, Τα βιοκαύσιμα είναι υποκατάστατα των ορυκτών καυσίμων που προέρχονται από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Γιατί όμως δεν έχουν αντικαταστήσει ακόμα τελείως τα ορυκτά καύσιμα;

Οικοσυστήματα, Έχετε ακούσει ποτέ ότι ένα οικοσύστημα αποτελείται από παραγωγούς, καταναλωτές και αποικοδομητές; Ποιον από αυτούς τους ρόλους νομίζετε ότι έχει το κουνέλι;

Υπερθέρμανση του πλανήτη, Γιατί είναι τόσο κακό να ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη μας; Και με ποιον τρόπο βοηθάει την κατάσταση το να χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας;

Σεισμός, Οι σεισμοί μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως είπε η Ζωή. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε πώς θα προστατευόμαστε όταν γίνεται ένας σεισμός.

Καιρός, Τι καιρό θα κάνει αύριο; Ο Dr Noesis δεν μπορεί να μας απαντήσει σ’ αυτή την ερώτηση αλλά μπορεί να μας μυήσει στις βασικές αρχές της επιστήμης της μετεωρολογίας.

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, Τελικά, τι σχέση έχουν τα θερμοκήπια με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη;

Εκλείψεις, Έχετε παρατηρήσει ποτέ έκλειψη ηλίου ή έκλειψη σελήνης; Ο Οδυσσέας και η Ζωή παρακολούθησαν μία έκλειψη σελήνης και τους δημιουργήθηκαν πάρα πολλές απορίες…

Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή μας και αφορά όχι μόνο τον αέρα των εξωτερικών χώρων αλλά και τον αέρα των εσωτερικών χώρων, στους οποίους ζούμε. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε;

Υγεία

NOESIS-comics-cancer

Αίμα, Μία απολαυστική περιήγηση στο ανθρώπινο σώμα και τον τρόπο που λειτουργεί με το αίμα, με χρήσιμες πληροφορίες και διασκεδαστικές αναπαραστάσεις.

Γήρανση, Γιατί γερνάμε; Μπορούμε να καθυστερήσουμε την γήρανση; Με ποιον τρόπο; Και τι σχέση έχουν οι χελώνες με όλα αυτά; Χμ, μην χάσετε αυτό το επεισόδιο!

Κύτταρα, Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα; Πόσα κύτταρα έχει ο οργανισμός μας; Πώς πολλαπλασιάζονται; Μια γνωριμία με τα κύτταρα, που είναι οι μικρότερες μονάδες ζωής…

DNA, Εσείς μπορείτε να πείτε γρήγορα «δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ»;

Όνειρα, Ένα ονειρεμένο επεισόδιο που μας παρουσιάζει πληροφορίες για τον ανθρώπινο ύπνο και την διαδικασία με την οποία το μυαλό μας δημιουργεί τα όνειρα.

Καρκίνος, Ο Οδυσσέας στενοχωριέται γιατί η αγαπημένη θεία του αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον καρκίνο. Ο Dr Noesis όμως του παρουσιάζει όλες τις διαθέσιμες θεραπείες και του θυμίζει ότι η θετική σκέψη και η αισιοδοξία είναι εξίσου σημαντικά όπλα απέναντι στην ασθένεια.

Εγκέφαλος, Μάθετε τα πάντα για το πιο συναρπαστικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού…

Διάστημα

NOESIS-comics-solar_sytem

Big Bang, Ο Dr Noesis επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος, με επιστημονικό τρόπο, παρουσιάζοντας τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

Ηλιακό Σύστημα, Σ’ αυτό το επεισόδιο ο Οδυσσέας και η Ζωή μας παρουσιάζουν το ηλιακό σύστημα ανταλλάσσοντας ρόλους με το Dr Noesis!

Βαρύτητα, Τι σχέση έχουν ένα μήλο, ένα τραμπολίνο, μία μπάλα του μπόουλινγκ και το φεγγάρι; Θα τη μάθετε στο επεισόδιο αυτό!

Μαύρες Τρύπες, Γνωρίζατε ότι μία μαύρη τρύπα δεν έχει μαύρο χρώμα; Και ότι μπορεί να φτιάξει σπαγγέτι;

Διαστημικός Σταθμός, Αν δείτε ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο στον ουρανό, μην τρομάξετε. Μπορεί να μην είναι εξωγήινο διαστημόπλοιο αλλά απλά να βλέπετε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό… Μάθετε τα πάντα γι΄αυτόν στο επεισόδιο αυτό.

Εξωγήινη Ζωή, Ο Οδυσσέας και η Ζωή έρχονται αντιμέτωποι με νοήμων εξωγήινη ζωή! Ή μήπως όχι; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ούτε ο Dr Noesis δεν θα μπορέσει να απαντήσει με σαφή τρόπο!

Ήλιος, Πώς δημιουργήθηκε ο Ήλιος; Τι ηλικία έχει; Από τι αποτελείται; Θα υπάρχει για πάντα; Τίποτα από αυτά δεν θα μείνει αναπάντητο στο σημερινό επεισόδιο!

Σελήνη, Πόσο μεγάλη είναι η Σελήνη; Πόσο απέχει από τη Γη; Γιατί τη βλέπουμε με διαφορετικό σχήμα στον ουρανό κάθε βράδυ; Σ’ αυτό το επεισόδιο ο Οδυσσέας και η Ζωή μαθαίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον κοντινότερό μας γείτονα στο διάστημα…

Άστρα, Τα αστέρια έχουν το δικό τους κύκλο ζωής: Γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν… Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα αστέρια!

Ο πλανήτης Γη, Τα δύο παιδιά έχουν ετοιμάσει μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον πλανήτη μας και την παρουσιάζουν στον Dr Noesis και στο σχολείο τους.

Μοιραστείτε το άρθρο!

Facebook facebook   Twitter twitter   Email email  

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου

Η Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1972. Σε ηλικία 9 χρονών εγκατάσταθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, την Λαμία, όπου εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2014 εργαζόταν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Σήμερα ασχολείται με προγραμματισμό/σχεδιασμό και εφαρμογές διαδικτύου. Είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του KidsGo. Είναι παντρεμένη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και έχει τρία παιδιά.